Декілька простих висновків із купівлі Фіалою «Української правди»

Декілька простих висновків із купівлі Фіалою «Української правди»

27 Травня 2021
5014
27 Травня 2021
11:30

Декілька простих висновків із купівлі Фіалою «Української правди»

5014
Декілька простих висновків із купівлі Фіалою «Української правди»
Декілька простих висновків із купівлі Фіалою «Української правди»

Учора український медіаринок сколихнула цікава новина: Dragon Capital Томаша Фіали придбав «Українську правду». Інвесткомпанія Dragon Capital уже володіє журналом і сайтом НВ, «Радіо НВ», а також контрольним пакетом видань «Мінфін» та Finance.ua.

В українському сегменті суспільно-політичних інтернет-видань є умовна група так званих якісних медіа – приблизно окреслити її можна, поглянувши на перші сходинки рейтингу дотримання журналістських стандартів онлайн-медіа, який регулярно складає ІМІ. В укладачів цього рейтингу були різні ідеї синергії його лідерів на кшталт саморегулівної домовленості з найбільшими рекламодавцями розміщувати рекламу тільки на майданчиках з якісною журналістикою. Але саморегуляція, як завжди, рухається повільніше за інвесткомпанії.

Що поєднує медійні бренди НВ і УП? В обох є ядро лояльної аудиторії, яка в тій чи іншій формі готова платити за контент. Серед читачів цих видань знайдеться достатньо представників політичного та економічного істеблішменту країни і ще більше – звичайних громадян, які притримуються західних цінностей. Своєю чергою, це породжує версію про те, що в своїх медіаінвестиціях Томаш Фіала може керуватися не стільки бізнес-логікою, скільки ймовірними планами брати участь у політичному житті країни.

Наскільки великим медіавласником він стає? До УМХ часів Бориса Ложкіна ще дуже далеко. Крім того, деякі найбільші суспільно-політичні інтернет-медіа входять до телевізійних груп, які в тому числі є великими виробниками відеоконтенту для інтернету, так що їхні охоплення перевищити складно.

Що ця купівля означає в цілому для сегменту так званих якісних медіа? Один із їхніх і без того найсильніших конкурентів нині отримає недоступну їм фінансову підтримку та можливості для розвитку, в тому числі технологічного.

Що вона говорить про можливості монетизації незалежних медіа в Україні, в тому числі такі нові форми, як клуби читачів, який минулого року запустила «Українська правда»? Що цих доходів недостатньо для розвитку інтернет-медіа і вони можуть бути радше допоміжним джерелом для підтримання життєдіяльності.

Водночас дуже цікавий прецедент виникнення першого в Україні холдингу якісних медіа. Чи вплине це в цілому на якість медійного контенту в українському сегменті інтернет-ЗМІ? На розширення впливу якісного контенту на вибір громадян у всіх сферах нашого життя? І зрештою, на інтереси суспільства?

Фото: Українська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5014
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду