«Українська правда» отримала 1,5 мільйона гривень від читачів

«Українська правда» отримала 1,5 мільйона гривень від читачів

28 Травня 2021
3083
28 Травня 2021
18:13

«Українська правда» отримала 1,5 мільйона гривень від читачів

3083
Видання закінчило 2020 рік із прибутком.
«Українська правда» отримала 1,5 мільйона гривень від читачів
«Українська правда» отримала 1,5 мільйона гривень від читачів

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомила, що станом на сьогодні видання отримало 1,5 мільйони гривень читацьких внесків.

Протягом року «Українська правда» запустила низку проєктів, серед яких «Клуб читачів», «Толока», Кіноклуб та магазин брендових товарів UP Shop. Мусаєва уточнила, що найсупішними виявилися «Толока» та Editors club УП. Загалом видання в межах своїх проєктів отримало 1,5 мільйони гривень.

За її словами, 2020 рік був одним з найкращих для УП – видання закінчило його з прибутком.

Головна редакторка «Української правди» уточнила, що для успішної монетизації необхідно впроваджувати гібридну бізнес-модель. «Це не може бути виключно рекламна модель. Це не може бути виключно історія про читацьку підтримку. Це не може бути грантова історія. 2020 рік "Українська правда" закінчила добре, бо в нас була гібридна, змішана модель. Ми отримували частину прибутку від банерної реклами, натівки, були читацькі внески, були грантові кошти. Тобто, тільки така модель буде успішної», – пояснила вона та додала, що виданню також потрібні інвестиції зі сторони.

На її думки, це можуть бути інвестиційні компанії, які мають досвід інвестування в медіа. Натомість Мусаєва не вірить, що держава може бути якісним інвестором ЗМІ.

Детальніше читайте в інтерв'ю Севгіль Мусаєвої «Детектору медіа».

Як писав ДМ, «Українська правда» 30 квітня 2020 року оновила дизайн сайту. У новому дизайні акцент робили на інформаційній картині дня, власних аналітичних матеріалах та колонках. 19 травня видання запустило «гарячу лінію» Pravda.SOS для всіх, хто потребує допомоги або може її надати. Детальніше про платформу читайте тут. 18 червня 2020 року «Українська правда» запустила «Клуб читачів УП». 1 жовтня спільнота «Клуб читачів "Української правди"»  запустила платформу Толока та Кіноклуб УП. У березні 2021 року УП запустило онлайн-магазин брендованих товарів UP Shop.

Нагадаємо, 26 травня 2021 року генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала став власником «Української правди». Він отримав 100% корпоративних прав на видання. Фіала уклав з редакторкою-засновницею «Української правди» Оленою Притулою угоду, за якою усі активи УП переходять до групи компаній Dragon Capital. Притула й надалі виконуватиме роль редакторки-засновниці. 

Головна редакторка УП Севгіль Мусаєва та Фіала того ж дня підписали редакційну угоду. Сторони домовилися, що редакційна політика видання та підходи до роботи залишаться без змін. Редакція НВ продовжить свою роботу незалежно від редакції «Української правди».

Виручка  ПП «Українська правда» в 2019 році зросла на 19,7% – до 3,37 млн грн, чистий прибуток становив 0,3 млн грн порівняно з чистим збитком 0,08 млн грн роком раніше. Дані за 2020 рік поки що відсутні. Згідно з реєстром, станом на 27 травня 2021 року, Томаш Фіала є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «УП МЕДІА» зі статутним капіталом 62,91 млн грн.  Олені Притулі належить 95% ТОВ «Інтернет Медіа» (виручка в 2019 році - 11,76 млн грн, чистий прибуток – 6,29 млн грн), власником ще 5% акцій виступає Олексій Спірін.

Інвестиційній компанії Dragon Capital належать журнал, сайт і «Радіо НВ». Генеральний директор компанії – Томаш Фіала. Він інвестував у НВ понад 10 мільйонів доларів. 11 січня 2021 року Dragon Capital через фонд прямих інвестицій Dragon Capital New Ukraine Fund LP завершила купівлю контрольного пакету акцій компанії Treeum, яка володіє виданнями «Мінфін» та Finance.ua.

Зазначимо, що сумарна аудиторія НВ і УП перевищує показники інших онлайн-ресурсів і більшості телеканалів. Обидва видання мають високі показники дотримання журналістських стандартів від Інституту масової інформації. Сумарно місячний обсяг трафіку новинних ресурсів Dragon Capital разом з УП - від 56,85 до 75,5 млн заходів (дані SimilarWeb і Google Analytics різняться).

Фото: Українська правда 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3083
Читайте також
13.08.2021 09:31
Андрій Яніцький
для «Детектора медіа»
4 159
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду