Мусаєва відповіла на твердження Соколової, що «Українська правда» – збиткове видання

Мусаєва відповіла на твердження Соколової, що «Українська правда» – збиткове видання

12 Вересня 2021
2211
12 Вересня 2021
14:33

Мусаєва відповіла на твердження Соколової, що «Українська правда» – збиткове видання

2211
Головредка «УП» натомість стверджує, що видання з 2005 року перестало бути збитковим. Із цим твердженням погодився і власник «УП» Томаш Фіала.
Мусаєва відповіла на твердження Соколової, що «Українська правда» – збиткове видання
Мусаєва відповіла на твердження Соколової, що «Українська правда» – збиткове видання

11 вересня у програмі «Рандеву з Яніною Соколовою» з'явився глава інвестиційної компанії Dragon Capital (володіє журналом «НВ», сайтом NV і «Радіо НВ») Томаш Фіала, який нещодавно купив видання «Українську правду» («УП»). 

Як пише у своєму фейсбуку головна редакторка видання Севгіль Мусаєва, Соколова в одному з перших питань сказала, що «УП» – збиткове видання. 

«Хто знає, "УП" – збиткове видання», – сказала Соколова в інтерв'ю. 

Фіала її «виправив», сказавши, що «УП» до покупки ним була прибутковим виданням. Також він сказав, що це коштувало мільйони доларів, але відмовився уточнювати, скільки саме. Він додав, що це висока ціна, але не політична ціна, яку іноді платять за медіа, як це було, коли «Фірташ купував "Інтер" або Курченко – УМХ».

Мовляв, вони купували ці ЗМІ для політичного впливу, він же натомість купив «УП», бо це «інвестування у напрямки, які посилюють українську демократію».

Севгіль пише, що «УП» до 2005 року існувала коштом донорської допомоги. Але після Помаранчевої революції справи пішли на краще, оскільки прийшли рекламодавці. Цього вистачало, щоб покривати заробітну плату та оренду офісу.

«До 2005 року "Українська правда" існувала на донорські кошти. Але після Помаранчевої революції, коли рекламодавці перестали боятися, ми почали заробляти на рекламі. Цих грошей вистачало на заробітну плату та оренду офісу, за останні 16 років "УП" НІКОЛИ (!) не була збитковим виданням. Насправді це одна з історій успіху на українському медіаринку, коли журналістам вдалося не просто створити медіа, але і забезпечувати його існування, розвиток та впливовість. І збільшити свою аудиторію від 20 до 1-1,2 млн читачів на день, а команду від 5 учасників до 70», – написала вона. 

Нагадаємо, що 26 травня 2021 року генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала став власником «Української правди». Він отримав 100% корпоративних прав на видання. Фіала уклав із редакторкою-засновницею «Української правди» Оленою Притулою угоду, за якою всі активи «УП» переходять до групи компаній Dragon Capital. Притула й надалі виконуватиме роль редакторки-засновниці. 

Головна редакторка «УП» Севгіль Мусаєва та Фіала того ж дня підписали редакційну угоду. Сторони домовилися, що редакційна політика видання та підходи до роботи залишаться без змін. Редакція «НВ» продовжить свою роботу незалежно від редакції «Української правди». Редакторка-засновниця «Української правди» Олена Притула вважає, що продаж видання Томашу Фіалі лише посилить потенціал редакції.

Згідно з реєстром, станом на 27 травня 2021 року Томаш Фіала є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «УП МЕДІА» зі статутним капіталом 62,91 млн грн.  Олені Притулі належить 95% ТОВ «Інтернет Медіа» (виручка в 2019 році – 11,76 млн грн, чистий прибуток – 6,29 млн грн), власником ще 5% акцій виступає Олексій Спірін.

Виручка  ПП «Українська правда» в 2019 році зросла на 19,7% – до 3,37 млн грн, чистий прибуток становив 0,3 млн грн порівняно з чистим збитком 0,08 млн грн роком раніше. Дані за 2020 рік поки відсутні. Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва в інтерв’ю «Детектору медіа» повідомила, що станом на сьогодні видання отримало 1,5 мільйона гривень читацьких внесків. 19 травня 2020 року видання запустило «гарячу лінію» «Pravda.SOS» для всіх, хто потребує допомоги або може її надати. Детальніше про платформу читайте тут. 18 червня 2020 року «Українська правда» запустила «Клуб читачів "УП"». 1 жовтня спільнота «Клуб читачів "Української правди"»  запустила платформу «Толока» та Кіноклуб «УП». У березні 2021 року «УП» запустило онлайн-магазин брендованих товарів UP Shop.

Інвестиційній компанії Dragon Capital належать журнал, сайт і «Радіо НВ». Генеральний директор компанії – Томаш Фіала. Він інвестував у «НВ» понад 10 мільйонів доларів. 11 січня 2021 року Dragon Capital через фонд прямих інвестицій Dragon Capital New Ukraine Fund LP завершила купівлю контрольного пакету акцій компанії Treeum, яка володіє виданнями «Мінфін» та Finance.ua.

Зазначимо, що сумарна аудиторія «НВ» і «УП» перевищує показники інших онлайн-ресурсів і більшості телеканалів. Обидва видання мають високі показники дотримання журналістських стандартів від Інституту масової інформації. Сумарно місячний обсяг трафіку новинних ресурсів Dragon Capital разом з УП - від 56,85 до 75,5 млн заходів (дані SimilarWeb і Google Analytics різняться).

Фото: «УП»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2211
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду