«Хоть с нашим вариантом Минска, хоть с киевским тортом». Як телеграм-канали писали про зустріч Зеленського та Байдена

«Хоть с нашим вариантом Минска, хоть с киевским тортом». Як телеграм-канали писали про зустріч Зеленського та Байдена

10 Серпня 2021
5483

«Хоть с нашим вариантом Минска, хоть с киевским тортом». Як телеграм-канали писали про зустріч Зеленського та Байдена

5483
Найчастіше стверджували, що Україна «благатиме» про допомогу США, але «сильні світу цього вже давно все вирішили». Однак час від часу виринали й менш очевидні меседжі.
«Хоть с нашим вариантом Минска, хоть с киевским тортом». Як телеграм-канали писали про зустріч Зеленського та Байдена
«Хоть с нашим вариантом Минска, хоть с киевским тортом». Як телеграм-канали писали про зустріч Зеленського та Байдена

З 1 червня до 6 серпня 2021 року в українському сегменті телеграму з’явилася 41 тисяча постів про Володимира Зеленського, з них про його майбутню зустріч та переговори з президентом США Джо Байденом — майже п’ять тисяч. У російському сегменті телеграму за цей час Зеленського згадували трохи менше — у 38 тисячах постів. Найбільше згадок — як у російському, так і в українському сегментах— про президента України було 7 червня, коли він поговорив телефоном із Байденом та домовився про зустріч у США.

 

Дописи в українських телеграм-каналах

Найпопулярнішим дописом в українському сегменті (140 тисяч переглядів) на цю тему виявився пост проросійського блогера і політика Анатолія Шарія (@ASupersharij, 276,5 тисяч підписників): «Президент США Джо Байден примет президента Украины Владимира Зеленского в Белом доме 30 августа. Это ПОЗО РИ ЩЕ. Всегда даты согласовывают заранее, очень заранее, это же президент, а не разносчик пиццы. Такого еще не было. Унижение». Натомість у російському сегменті це були підсумки тижня, у яких згадували розмову президентів України та США (220,8 тисяч переглядів); допис опублікував канал «Большой трансфер 2024» (30,6 тисяч підписників).

Загалом дописи про Зеленського були вдвічі популярніші в українському сегменті, аніж у російському.  

Охоплення в українських телеграм-каналах

Як домовлялися про візит: благання, шантаж та погрози

Наприкінці травня Білий дім повідомив, що президент США Джо Байден та президент Росії Володимир Путін зустрінуться в Женеві 16 червня та обговорять весь спектр назрілих проблем між державами. В Україні почали говорити, що Байден та Путін зачіпатимуть українські інтереси, тому Зеленський мусить встигнути зустрітись із американським лідером раніше.

Загалом тема майбутньої зустрічі Зеленського та Байдена час від часу зринала в інфопросторі з моменту інавгурації президента США. Однак із наближенням женевського саміту вона почала набирати обертів. Водночас панувала певна невизначеність — чи встигне американський лідер зустрітися з Зеленським? Як Офіс президента, так і Міністерство закордонних справ України посилали сигнали, що такої зустрічі прагнуть й роблять усе можливе.

Зокрема, заступник міністра закордонних справ Євген Єнін оголосив, що відомство готує «порядок денний перемовин та займається логістичними питаннями». Чи то через форму заяви, чи то з інших мотивів, але низка телеграм-каналів дивувалася, що МЗС продумує перебіг цієї розмови. Потім подив замінили прогнози, що бесіда будуватиметься на «благаннях». До прикладу, канал «Запрещённая Украина» (23,6 тисяч підписників) пише: «Заместитель Кулебы Евгений Енин заявил, что Зеленский переговорит с Джо Байденом до его переговоров с Владимиром Путиным. По его словам, МИД тщательно готовит повестку дня беседы с американцем. Да что там готовить, вот она: «Бидон, спаси, «Северный поток-2» останови». Не благодарите». 

З наближення дня «Х» Зеленський дав виданню Axios інтерв'ю, яке змінило риторику деяких телеграм-каналів. Замість критики «випрошування дзвінка» низка проросійських каналів зосередилася на звинуваченнях Зеленського в «шантажі». «Ноу-хау международной политики Украины при Зеленском – уже ставшие традиционными публичные критические высказывания и упреки в адрес Штатов и их президента», — писав Klymenko Time (52,8 тисяч підписників).

Інші вангували неприємні наслідки для українського президента. «Зеленский и функционеры ОП решили публично через СМИ передать все то, что хотели обсудить тет-а-тет с Байденом, но риск такой стратегии, что обычно мировые лидеры не любят, когда им указывают и навязывают что-либо. Поэтому применяя такую тактику, мы автоматически ходим «по лезвию бритвы», последствия могут быть непредсказуемые», — писав анонімний канал «Легитимный» (207,2 тисяч підписників).

Під час спілкування з американськими журналістами Зеленський сказав, що адміністрація Байдена не повідомила його про відмову від санкцій проти російського газопроводу «Північний потік-2», та розкритикував зволікання із наданням Україні Плану дій щодо членства в НАТО. «Сначала Владимир Александрович громко спросил у Байдена, почему Украина ещё не в НАТО? Затем он решил переложить вину с себя на американского президента и ляпнул, что снятие санкций с «Северного потока-2» будет проигрышем США и лично Байдена. Злые языки с Банковой рассказывают, что уже после того, как Зеленский дважды упомянул Байдена, ему сообщили из Вашингтонщины, что если он ещё раз так упомянет хозяина Белого дома, то тогда уже в США упомянут Зеленского», — писав «Березовый сок» (25,9 тисяч підписників), припускаючи, що Зеленського може загадати бюро Financial Crimes Enforcement Network, яке бореться з відмиванням грошей у США та за кордоном, фінансуванням тероризму та іншими фінансовими злочинами.

Підключилися до звинувачень у шантажі й Анатолій Шарій та телеграм-канал «Сплетница», які пишуть, що українська сторона нібито «злила» записи розмови між колишнім адвокатом експрезидента Дональда Трампа Руді Джуліані, американським дипломатом Куртом Волкером і тоді ще помічником президента України Андрієм Єрмаком, які оприлюднила CNN, щоб змусити Байдена до переговорів із Зеленським. «Новый кассетный скандал демонстрирует уровень Главы ОП, который ради телефонных переговоров готов пойти на все. Разговор слила украинская сторона, пытаясь таким образом привлечь внимание Байдена и получить столь необходимый Зеленскому телефонный звонок» (41,3 тисяч переглядів).

У тому ж інтерв’ю Зеленський закликав Байдена зустрітися з ним до 16 червня «в будь-який момент і в будь-якій точці планети». Однак замість зустрічі Джо Байден та Володимир Зеленський у день виходу інтерв’ю, 7 червня, поговорили телефоном. За повідомленням Офісу президента, вони обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та вздовж українських кордонів, ситуацію навколо газогону «Північний потік – 2» та обмінялися думками щодо прогресу України у впровадженні ключових реформ.

Також Офіс президента спершу написав, що президент США підтримав євроатлантичну інтеграцію України та надання їй Плану дій щодо членства в НАТО, але після заперечень Білого дому ця частина релізу зникла з сайту президента. За переписування результатів бесіди «під себе» Офіс критикували як проросійські, так і проукраїнські телеграм-канали — «Шарий.net», «Цибуля», «Березовый сок», «Klymenko Time», «Портников» та інші.

«В офісі президента України Володимира Зеленського не соромляться переписувати повідомлення про зміст його телефонної розмови з президентом США Джозефом Байденом, — написав публіцист Віталій Портников у своєму телеграм-каналі 22,3 тисяч підписників). —  Правда у тому, що президент України у своєму прагненні догодити олігархічним інтересам зірвав свою зустріч із президентом США».

Телефонна розмова замість особистої зустрічі — «провал ОПУ»

«Это мог быть хороший сигнал всем игрокам на внутриполитическом поле, главными из которых являются украинские олигархи, но Администрация Байдена ограничилась телефонным звонком с общими заявлениями поддержки. Такое положение дел с уверенностью можно назвать дипломатическим провалом Офиса Президента, вважає анонімний канал «Разведчик» (20,4 тисяч підписників). — Дальнейшая политика Зеленского будет следствием достигнутых договоренностей между Байденом и Путиным, которые ему нужно будет выполнить».

Телеграм-канал «Банковая» взагалі висунув теорію, що відмова від особистої зустрічі — це такий собі урок Зеленському за випади в бік Байдена. Підлили оливи у вогонь і джерела Axios у Білому домі, які розповіли, що Байден планував провести зустріч із Зеленським перед самітом в Женеві, але відмовився від цих планів через зміни керівництва НАК «Нафтогаз України». На думку високопосадовців США, рішення Кабміну від 28 квітня звільнити Андрія Коболєва з посади голови правління «Нафтогазу» (компанію замість нього очолив Юрій Вітренко, який до того часу виконував обов'язки міністра енергетики) може свідчити про відмову Києва від своїх зобов’язань побудувати «чисту корпоративну культуру». Тоді ж держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що зміна керівництва «Нафтогазу» — поганий сигнал, що може зашкодити іміджу України.

«Браво, Володимир Зеленський! Так нагадить самому себе надо уметь, чтоб вместо встречи скатиться до телефонного звонка. Ви це зробили всі разом. И не надо останавливаться», — написав «Березовый сок».

На противагу деякі телеграм-канали писали, що інформація Axios — це кампанія проти Зеленського, за якою стоїть лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко та особисто Андрій Коболєв.  «Включился в поддержку темы, которую продвигает Коболев вокруг санкций против «Северного потока-2» и увольнения руководства «Нафтогаза». Вся сетка пятого президента отрабатывает темники, что Зеленского не позвали в Вашингтон из-за этого, — пише канал «Тайны депутата» (130,3 тисяч підписників). – Для Коболева и Порошенко провокации стали попыткой оправдать свои провалы, благодаря которым «Северный поток-2» вообще стал возможным и успешно себе строился все пять лет президентства пятого».

Ну й куди ж без «соросят»?

Анонімний телеграм-канал «Резидент» (147,7 тисяч підписників) використав цей інформаційний привід, щоб вплести історію з «Нафтогазом» та «соросятами»: «Необходимо понимать, что соросята стремятся держать Офис Президента в страхе, чтобы оказывать давления на Зеленского и реализовывать грабительские реформы в Украине. <…> Замена Коболева на Витренко принципиально ничего не поменяла для Запада, а наши соросята просто пользуются ситуацией, чтобы сконструировать у Зеленского нужную модель восприятия».

Ба більше, блогер Олег Шарп висловив думку, що причина рішення Вашингтона ховається у відносинах України з Китаєм: «С учётом активного разворота украинской политики в сторону Пекина, Белый дом ставит на паузу отношения с Киевом до получения внятных ответов о внешнеполитических приоритетах Зе-власти. Отвратительная ситуация». Ще на початку літа агентство Associated Press писало, що Україна піддалася на шантаж Китаю постачанням вакцин від COVID-19, щоб Київ не підтримував в ООН документ про моніторинг ситуації з правами людини в китайському регіоні Сіньцзян. У Китаї тоді це заперечували. Однак відразу після цього Україна підписала угоду про пільгові китайські кредити на інфраструктурні проєкти, а лідери «Слуги народу» Давід Арахамія й Олександр Корнієнко вихваляли та захоплювалися Комуністичною партією Китаю в ефірі тамтешнього каналу CCTV 13. «Оставшийся подростком в душе Володя Зеленский по-детски обиделся на больших дядь из Америки и Европы, что его срочно куда-то там не приняли, и решил показать им кузькину мать опасным флиртом с Россией и Китаем»,написав Шарп (@Sharpreview, 16,7 тисяч підписників) та додав, що Зеленського так лякає думка, що Захід підтримуватиме Порошенка, що він готовий погрожувати «розворотом на Москву».

Інструкції та домашні завдання

Американський лідер під час телефонної бесіди запросив Володимира Зеленського відвідати Білий дім цього літа. Офіс президента тоді конкретизував, що «Зеленський прийняв запрошення Джо Байдена відвідати США у липні цього року». Однак наприкінці липня дату візиту зсунули на 30 серпня. Зараз ОПУ та його керівник Андрій Єрмак готують першу зустріч Зеленського з американським колегою та планують, що під час візиту вони обговорять «співпрацю в галузі енергетичної безпеки та нашу підтримку зусиль президента Зеленського у боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на наших спільних демократичних цінностях».

У групи телеграм-каналів було своє бачення перебігу зустрічі та питань, які підніматимуться. Суть їхньої версії полягала в тому, що Зеленський буде принижуватися перед американським лідером: «Ключевые слова, которые будут использованы во время переговоров: — дайте; — займите; — одолжите; — защитите; — помогите; — примите; — спасите. Ничего не забыли?», а Вашингтон роздаватиме інструкції та перевірятиме «домашні завдання».

Деякі телеграм-канали також прогнозують, що Зеленський повезе у Вашингтон нову версію Мінських угод та альтернативу забороні «Північного потоку-2». Проте політтехнолог і медійник Андрій Павловський (26,9 тисяч підписників) вважає, що президент «может приехать в Штаты хоть с нашим вариантом документа, хоть с киевским тортом, эффект будет тот же…».

Інші звинувачують Зеленського в провалі санкцій проти «Північного потоку-2». Напередодні оголошення дати саміту з Путіним Адміністрація Байдена відмовилася продовжувати санкції проти компаній, що будують газопровід між Росією та Німеччиною, призупинила санкції проти керівника Nord Stream 2 AG, колишнього офіцера Міністерства державної безпеки Німецької Демократичної Республіки («штазі») Матіаса Варнінга.

У негативній реакції української влади на рішення США чомусь побачили самовпевненість. «В Киеве серьезно ошиблись, посчитав себя центром мира из-за конфликта с Россией. В долгосрочном плане, особенно в контексте схватки в «большом треугольнике» в виде США, России и Китая, имеющей действительно решающее значание для судеб мира, Украина не более, чем тактический инструмент Запада в этой схватке», — пише «Русский Демиург» (17,2 тисяч підписників).

Низка телеграм-каналів побачила вже й «наслідки від шантажу»: ними називають відповідь Байдена про надання Україні ПДЧ в НАТО. Раніше Зеленський у спільному інтерв’ю Reuters, Associated Press та Agence France-Presse заявив, що хотів би від президента США визначеності в цьому питанні — «почути чітке «так» або «ні»». Байден, своєю чергою, відповів, що Україна має викорінити корупцію та виконати інші вимоги перед вступом до НАТО. «ЗеФиаско. Ну что ж, Зеленский довыделывался с повышением ставок и получил ответ от Байдена: «нет»,пише «ЗеРада» (@ZeRada1, 71 тисяч підписників). — Переводя на простой с дипломатического: «Украина все ещё нужна США, они не готовы ее просто так сдать, но Зеленский не устраивает Байдена». Это заявление безусловно сыграет роль тихой бомбы».

Натомість «Русский Демиург» повторює класику 2014 року «Путін, введи війська» — пише, що план щодо НАТО вже готовий: «Решение о вступлении Украины в НАТО принято, и оно лишь ожидает подходящего момента времени. <…> Как только будет объявлено о намерении принять Украину в НАТО, Россия должна повторить крымско-грузинский сценарий. Любой последующий конфликт с Западом лучше того, что нас ждёт в случае реализации целей США на Украине».

Несподівано до візиту Зеленського до США прив’язали справу мера Одеси Геннадія Труханова, якого разом із іншими посадовцями Одеської міської ради судять за нібито привласнення 92 мільйонів гривень із місцевого бюджету. Низка телеграм-каналів поширили заяву політкоментатора Володимира Фесенка, що президенти України та США можуть обговорити справу мера Одеси нібито як приклад боротьби проти корупції. «ОП настроен решительно и хочет закончить с Трухановым до сентября этого года. Первая инстанция пройдет уже в июле и это будет хороший инфоповод перед поездкой Зеленского к Байдену в США. Зеленский сможет сказать, что в Украине началась реальная борьба с коррупцией и вот результаты. О том, что Труханову планируют дать обвинительный приговор и посадить на больше чем 10 лет, говорит и коллегия судей ВАСКа. Его дело рассматривают одни из самых принципиальных и лояльных Западу судей — Ткаченко, Дубас и Колиуша», — цитує Фесенка «Украина 24/7» (425,1 тисяч підписників).

Серед неочевидних було й повідомлення, що колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса, якого підозрюють у хабарництві, затримають «під візит до Вашингтона». Про його можливе затримання почали писати ще 21 липня. Чауса затримали 30 липня — він довгий час переховувався в Молдові, а в квітні 2021 року його викрали невідомі. Декілька місяців не було відомо, де він. Затримання Чауса, за однієї з висунутих у телеграамі версій, нібито має погасити інфохвилю, яку викличе фільм Bellingcat про зрив операції із затримання «вагнерівців» (поки що його вихід відкладається на невизначений термін). Однак місяць між затриманням і зустріччю — суттєвий термін для інформаційного простору. До того часу про «повернення Чауса», без нових деталей і зливів, можуть й забути.

Натомість є й інша теорія: кейс Чауса — це спосіб тиску на Зеленського. «Для Запада важна полная управляемость Офиса президента, вот почему актуализируются сразу два трека: расследование по сливу операции вагнеровцев и похищение судьи Чауса. По задумке основных актёров эти дела смогут стать триггером и спровоцировать кампанию по импичменту президента. Сытник выполняет указание США и для него принципиально взять под контроль это дело, чтобы Офис президента был более сговорчив перед поездкой в США», — написав «Резидент».

Поки в липні панувало затишшя й новин на цю тему ставало менше, деякі телеграм-канали підігрівали до неї інтерес висміюванням Зеленського, зокрема, бо він у списку на зустріч з Байденом йде після білоруської опозиціонерки Світлани Тихановвської та канцлеркою Німеччини Ангели Меркель, яка незабаром піде у відставку.

«Киев. Банковая. Раннее утро. Срочное совещание — На ее месте должен был быть я! — На чьем месте, Владимир Александрович? — Тихановской. Вы видели, как ее Байден принимал? «Было честью встретиться» и вот это вот все. Она теперь демократический лидер, а надо мной даже Порошенко смеется. — Владимир Александрович, мы сделали все, что могли. Но поймите, Байден мужчина, а она женщина… Мы же не знаем, что он там с ней в кабинете наедине делал… — Ну и что? Я тоже могу пойти на компромисс в этом вопросе! — Вы уверены? Звонить в посольство? — Уверен, звоните! Нет такой жертвы, которую я бы не принес ради Украины!»,поширила допис телеграм-каналу «The Панда» (9,3 тисяч підписників) антимайданівська активістка-юристка Тетяна Монтян (31 тисяч підписників) та додала гіфку з Зеленським у латексі та на підборах.

Наслідки візиту: іспит перед Міжнародним валютним фондом

Поки що теорій щодо наслідків візиту ще не так і багато. Припускаємо, що вони почнуть з’являтися ближче до дати зустрічі, а свого апогею досягнуть уже після неї. Однак перші ластівки вже прилетіли.

«США — основной бенефициар МВФ. Последнее слово в решении «давать или не давать деньги» остаётся за Вашингтоном. И то, что миссия Фонда приедет сразу после визита Зе к Байдену, факт не случайный. Если проверка домашнего задания дядюшкой Сэмом выявит, что Владимирсаныч не выполнил его по таким трекам, как Коломойский, Ермак, НАБУ, Нафтогаз, НБУ, борьба с коррупцией — денег не будет», — сказав блогер Олег Шарп та знову повторив тезу про «розворот на Москву» — нібито Зеленський піде на союз з антиукраїнськими силами заради грошей з Росії.

Меседжі про зустріч Зеленського з Байденим вирізняє певний дисонанс: президента України намагалися виставити шантажистом, який заради зустрічі з американським лідером не погребує «брудними методами». Паралельно з цим просувалися меседжі, що Зеленський з позиції слабкого благатиме господаря Білого дому про допомогу. Іронічно, що останнє перегукується зі сценкою «Кварталу 95», у якій Україну п’ять років тому представили жебрачкою, яка постійно клянчить гроші.

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5483
Читайте також
17.06.2021 15:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
5 343
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду