GfK Ukraine заявляє, що Kroll та аудити встановили непричетність до маніпуляцій з рейтингами

5 Листопада 2012
5424
5 Листопада 2012
16:58

GfK Ukraine заявляє, що Kroll та аудити встановили непричетність до маніпуляцій з рейтингами

5424
GfK замінила домогосподарства, які мали перегляд, близький до інструкції, оприлюдненої Кірносом
GfK Ukraine заявляє, що Kroll та аудити встановили непричетність до маніпуляцій з рейтингами

Дослідницька компанія GfK Ukraine заявляє, що детективна агенція Kroll та внутрішній аудит компанії встановили непричетність співробітників GfK до можливих маніпуляцій з телевізійними рейтингами. Про це йдеться в повідомленні компанії.

 

GfK Ukraine наголошує, що агенція Kroll розробила та дослідила всі можливі версії справи: під час свого дослідження Kroll неодноразово контактувала «з єдиним джерелом звинувачень», провела особисті інтерв'ю зі співробітниками GfK Ukraine, які залучені до цієї сфери, а також домогосподарствами телевізійної панелі та іншими джерелами.

 

Генеральний директор агенції Kroll Роберт Вітеретті (Robert Viteretti) зазначив, що під час розслідування були розглянуті свідчення, надані з різних джерел: «На основі наявних свідчень ми прийшли до висновку, що немає ні умов, ні доказів, які б могли підтвердити існування внутрішньої корупції в GfK Ukraine. GfK Ukraine тісно співпрацювала з нами, не виявлено жодної обставини чи доказу, які би вказували на те, що існує внутрішня корупція в цій компанії».

 

За інформацією GfK, окрім зовнішнього аудиту, проведеного агенцією Kroll, відбувся ще й аудит системи IT-безпеки, здійснений міжнародною компанією з ІТ-безпеки (її назва не розголошується). Аудит оцінював зовнішню вразливість і можливість проникнення в IT-систему, а також оцінював додаткові системи безпеки.

 

Окрім зовнішніх аудитів GfK провела низку внутрішніх перевірок. Вони охоплювали інспектування локальних фінансових операцій і процесів, перевірку IT-безпеки, перевірку даних, контроль усіх процесів та включали домашні візити до учасників панелі. Окремо, на замовлення клієнтів, були проведені незалежні аудити медіадослідження компанії GfK Ukraine.

 

«У ході перевірок не було виявлено жодних проблем у відповідності та цілісності проведення медіадослідження компанії GfK Ukraine. Ні компанія GfK, ні наші консультанти не займалися розслідуванням діяльності телекомпаній та не висували звинувачень проти телекомпаній» -  йдеться в повідомленні GfK. Нагадаємо, за інформацією газети «Коммерсантъ», у звіті Kroll і компанії GfK йшлося про те, що зростання рейтингів Нового каналу, ТВі, «Максі-ТВ» і «Меню-ТВ» в окремі періоди з травня 2008 по лютий 2012 року, найімовірніше, пояснюється маніпуляціями з показниками, а також підкупом частини респондентів.

 

«Результат статистичного аудиту даних дослідження GfK Ukraine показує, що є певна кількість домогосподарств, яким властиві нетипові звички щодо телеперегляду, та які, можливо, дотримувалися інструкції, отриманої від невідомого джерела (інструкція була оприлюднена директором каналу Ru Music Рудольфом Кірносом. - ТК), - повідомляє GfK. - Проте агенція Kroll не знайшла жодних доказів, що серед опитаних домогосподарств були ті, переглядом яких маніпулювали. Домогосподарства надали чіткі пояснення щодо своєї поведінки телеперегляду, зазначивши, що вони нічого не знають про таку інструкцію, і що до них ніколи не зверталися з проханням змінити свою поведінку телеперегляду».

 

GfK наголошує, що достовірність інструкції, оприлюдненої паном Кірносом, не може бути підтверджена. Проте за домовленістю між GfK та ІТК (замовником дослідження) було прийнято рішення замінити домогосподарства, які мали перегляд, близький до інструкції, щоб усунути будь-які сумніви. Наразі триває процес відновлення розміру панелі за рахунок залучення нових домогосподарств.

 

«GfK виступає за надання достовірних і репрезентативних даних щодо вимірювання телевізійної аудиторії», - стверджує Стефан Раум (Stefan Raum), глобальний керівник з досліджень аудиторій групи GfK, - Відповідно до наших високих стандартів як незалежних дослідників ринку ми зобов'язані надавати дані найвищої якості по всьому світу. GfK та її клієнти поділяють думку, що спільне завдання для всіх зацікавлених сторін - запобігання будь-яких неналежних впливів на звички телеперегляду учасників дослідження».

 

GfK обіцяє надалі разом з індустрією працювати над розробкою заходів для ефективного запобігання будь-якого впливу на перегляд домогосподарств у майбутньому. А також зосередити увагу на впровадженні більш складних засобів безпеки. При цьому компанія запевняє, що продовжить відстежувати всі можливі форми відхилення в результатах та визначати, чим спричинено ці відхилення.

 

Нагадаємо, 7 червня директор каналу Ru Music Рудольф Кірнос заявив, що дані телевізійної панелі GfK Ukraine не відображають реального телеперегляду через підкуп панелістів злочинним угрупованням, а від 5% досі триває дослідча перевірка його заяви. Після цього GfK ініціювала позаплановий зовнішній аудит вимірювання телевізійної аудиторії в Україні із залученням міжнародних експертів.

 

Центральний офіс GfK Group (розташований у Нюрнберзі, Німеччина) найняв спеціалістів одного з найбільших світових детективних агентств Kroll для розслідування «панельного скандалу». Kroll заперечив факт витоку конфіденційної інформації з GfK Ukraine.

 

Після цього в жовтні Рудольф Кірнос заявив, що дослідницька компанія GfK Ukraine ввела в оману міліцію та детективне агентство Kroll, оскільки не надала правоохоронним органам інформацію про всі домогосподарства, які підозрювались у підкупу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5424
Читайте також
09.08.2012 09:24
Мария Попова, «Коммерсантъ Украина»
17 507
15.06.2012 11:26
Андрій Черніков, «Українська правда»
18 813
13.06.2012 12:30
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
20 219
08.06.2012 10:34
Мария Попова, «Коммерсантъ. Украина»
19 642
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
///
4191 дн. тому
Моем-моем трубочиста Чисто-чисто, чисто-чисто
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду