detector.media
Орест Сливенко
06.03.2024 14:00
«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року
«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року
Про що пропагандисти брехали минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні:  29 січня — 4 лютого, 5–9 лютого, 12–16 лютого. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 26 лютого по 3 березня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Протягом моніторингового періоду пропагандисти стверджували, що на Заході колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного називають «лузером, якому потрібно на пенсію». А ще писали, ніби в Україні шукають проповідника так званої ЛГБТ-пропаганди.

«У пошуках ЛГБТ-пропаганди»

Анонімні телеграм-канали писали, наче український благодійний фонд «Вільні» шукає людину, яка проповідуватиме «ЛГБТ-ідеологію». Автори повідомлення дописували, що працівники фонду нібито опублікували таку вакансію на українському сайті для пошуку роботи Work.ua. До публікацій додавали також фотодоказ — начебто скриншот вакансії.

Скриншот — MythDetector

Проте благодійний фонд не створював такої вакансії й не шукав жодного «ЛГБТ-проповідника». Про це фонд написав на своїх сторінках у соціальних мережах. У дописах організації інформували, що основна мета такого вкиду — дискредитувати їхню роботу. Також не вдалося знайти такого оголошення на сайті з пошуку роботи. Відповідно, й скриншот теж могли скомпілювати.

Жодної «ЛГБТ-пропаганди» просто не існує. У нашій рубриці «Новомова» ми пояснювали, чому країна-терористка жахається розмаїття та плекає у своїх громадян винятково «традиційні цінності». Якщо коротко, то Москва показує, як належність до ЛГБТКІА-спільноти вважається чимось неприпустимим, таким, що дискредитує людину; або через що людину визнають «неправильною». У споживачів пропаганди може сформуватися хибне враження, ніби все, що стосується ЛГБТ-осіб, містить негатив.

«Залужний іде на пенсію?»

Цього тижня російські пропагандисти поширювали фото нібито з обкладинкою німецького сатиричного журналу Titanic, де зображено Валерія Залужного поряд із тілами загиблих військових. «Лузер іде на пенсію», — буцім написали на обкладинці.

 

Несправжня обкладинка. Скриншот — VoxCheck.

Справжня обкладинка за лютий 2023 року. Скриншот — VoxCheck

Утім, на офіційному сайті видання Titanic є архів обкладинок журналу — і там немає описаної пропагандистами карикатури. На фейковій обкладинці вказано, що це випуск за лютий 2024 року, але лютневий номер має іншу обкладинку.

«Володимир Зеленський зневірився в перемозі»

Також прокремлівські медіа вкидали тезу, нібито Володимир Зеленський «зневірився» в перемозі України. Додавали, що для Зеленського «вихід на кордони 1991 року став нездійсненною ціллю». У своїх пропагандистських матеріалах «медійники» посилалися на слова політолога Костянтина Бондаренка.

Але, наприклад, під час великої пресконференції 19 грудня 2023 року Зеленський говорив, що «стратегія перемоги незмінна — це всі території». У грудневому інтервʼю того ж року для The Economist український президент також казав, що лише після виходу російської армії за кордони 1991 року можна буде перевести війну з військового шляху на дипломатичний. Тобто жодних планів на перемогу президент не змінював. Це просто домисли пропагандистів.

Щодо Костянтина Бондаренка, то він має доволі сумнівну репутацію. Наприклад, у 2021 році він співпрацював із проросійським блогером Анатолієм Шарієм, записавши російською мовою низку лекцій про ОУН, УПА й «український націоналізм» — у межах пропагандистської візії. Він також є фігурантом бази псевдосоціологів видання Texty. Тобто його вислови не претендують ні на правдивість, ні на експертність.

«Енергетичний напій зі слізьми українського президента»

В анонімних телеграм-каналах поширювали інформацію, наче шведська компанія випустила енергетичний напій під назвою «Сльози Зеленського» — на бляшанці зобразили світлину «заплаканого» українського президента. До повідомлень додавали зображення енергетичних напоїв із вебфоруму Reddit, де користувачі діляться своїми дописами і їх можна коментувати. «Я отримав найбільш цікаві шведські енергетичні напої на цей святковий період», — пише автор публікації.

Скриншот — VoxCheck

Така публікація існує, однак на ній нема енергетичного напою із зображенням Володимира Зеленського. Фейкороби відредагували фото, замінивши оригінальну назву напою на «Сльози Зеленського».

«Чи таки Залужний балотується?»

Наприкінці тижня в анонімних телеграм-каналах вкинули, ніби Залужний вступив до партії «Європейська солідарність». До повідомлень додають фото нібито справжнього посвідчення партії на ім’я ексголовнокомандувача ЗСУ.

Скриншот — VoxCheck

Проте саме посвідчення фейкове. Наприклад, світлину, яку використовують у фейковому посвідченні, опублікували ще у 2019 році. Тоді Залужного призначили керівником ОК «Північ». Це було за два роки до того, як він став головнокомандувачем ЗСУ. Крім того, за допомогою спеціального інструменту ELA (Error Level Analysis) у FotoForensics вдалося встановити, що фото могли відредагувати. Зокрема, поміняти текст на фото так званого «посвідчення».

Колаж: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY