detector.media
Орест Сливенко
«Детектор медіа»
15.11.2023 11:00
«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року
«Дитячі бригади і заколотник Залужний». Огляд російської дезінформації за 6–12 листопада 2023 року
Українські медикині «втікають» до тимчасово окупованих територій «захищатися від мобілізації», а Головнокомандувач ЗСУ нібито планує військовий переворот в Україні. Досліджуємо й аналізуємо, про що брехали поплічники Кремля в листопаді.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 2–7 жовтня, 9–14 жовтня, 16–22 жовтня, 30 жовтня — 6 листопада. Ознайомтеся також із підсумковим текстом за десять місяців після повномасштабного російського вторгнення й оглядом найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 6 по 12 листопада аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували 25 дезінформаційних вкидів. У той час пропагандисти писали, що Збройні сили України нібито створюють «дитячий батальйон» військових, а ще пояснювали, чому ж США насправді «винні» в російсько-українській війні.

«Втеча медикинь з України»

Пропагандисти стверджували, що українські медикині буцімто тікають від мобілізації на тимчасово окуповані території. На підтвердження цієї тези наводили відео: запис телефонної розмови з «лікаркою зі Львівщини», яка нібито хоче виїхати до тимчасово окупованого Маріуполя й шукає квартиру для проживання. Автори переконували, що жінці «прийшла повістка» й через це вона хоче виїхати.

Медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року справді мають стати на військовий облік, але це не свідчить про мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я інформували: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений.

Тому, найбільш імовірно, відео є постановкою. Адже мобілізацію жінок в Україні не проводять — хоча героїня відео під час телефонної розмови використала аргумент про мобілізацію як одну з найголовніших причин її бажання «втекти» на захоплені Росією території України. До того ж це відео поширюють лише в російському сегменті соцмереж.

Та втім, перевірити достовірність запису телефонної розмови практично неможливо, тому ми можемо лише спростовувати факти, наведені протягом бесіди. І подана інформація містить неправдиві повідомлення, які, скоріше за все, Кремль може використовувати задля власних цілей. Скажімо, щоби поширити паніку серед українок.

У нещодавньому огляді російської дезінформації ми розглядали повідомлення, де нібито медикині намагаються втекти за кордон від мобілізації. Загалом це повторювана теза, яку Кремль намагається подати в різноманітних інтерпретаціях.

Також про інші маніпуляції Москви щодо так званої мобілізації жінок читайте в нашому дослідженні.

«ТрО з неповнолітніх»

Писали також, буцімто на Сумщині формують першу в Україні «дитячу бригаду» — нібито в місцевому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки почали створювати 153-ю бригаду територіальної оборони з неповнолітніх.

Одна з бригад ТрО, сформована в Сумській області, пояснила, що інформація про створення «дитячої бригади» є неправдивою. У Збройних силах України не існує 153-ї бригади, проте є 153-й окремий батальйон ТрО. У соцмережах згаданого батальйону можна знайти фотографії військових і переконатися, що підлітків у його складі немає.

В Україні мобілізації підлягають громадяни віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати свій військовий обов’язок. Інакше кажучи, в Україні неможливо мобілізувати дитину.

«Україна відновлюватиме Сектор Газа»

Прокремлівські медіа поширювали нібито заяву міністерки економіки України Юлії Свириденко про те, що Київ буцімто зобов’язався відновити Сектор Газа після завершення війни в Ізраїлі. Автори дописували, що Україна «випрошуватиме гроші у Заходу» для цього «проєкту», а насправді їх розкрадатимуть.

Утім, Юлія Свириденко не робила подібних заяв, її вигадали пропагандисти. В офіційних каналах комунікації Міністерства економіки України також не було заяв його очільниці або будь-кого з відомства.

Пропагандисти прагнуть підкріпити твердження про несуб’єктність України, адже нею нібито керують «ззовні». А ще хочуть змалювати Україну як «країну-жебрачку», яка ще й, мовляв, розкрадає кошти, — що в результаті має на меті зменшити її підтримку від західних партнерів.

«Залужний-заколотник»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали підробне відеозвернення Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, у якому він нібито закликав населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади». Тобто закликав до військового перевороту.

Однак Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не виступав із таким зверненням і не закликав до військового перевороту. Звернення з такими словами немає ні на сайті, ні на сторінках у соцмережах Валерія Залужного та Генерального штабу Збройних сил України.

Відеозвернення створили за допомогою технології дипфейк. Творці фейкового відео сфабрикували звукоряд і потім переробили одне з оригінальних звернень Валерія Залужного, щоб рухи губ відповідали звуковій доріжці.

Серед іншого, ми коментували й інші випадки дезінформації стосовно Валерія Залужного. Мовляв, він визнав провал України у війні; нібито підготував документ із твердженнями про поганий психологічний стан військових. До того ж пропагандисти створили фейковий телеграм-канал Валерія Залужного, у якому поширювали інші вигадки.

«А тепер у відставку?»

На додачу до попереднього вкиду брехали, що Валерія Залужного нібито відправляють у відставку з ініціативи міністра оборони України Рустема Умєрова. Автори таких публікацій посилалися на фейсбук-допис одного з народних депутатів України — Володимира Ар’єва.

На своїх сторінках у соціальних мережах Рустем Умєров спростував фейк: справді, народний депутат вкинув інформацію буцімто про відставку Валерія Залужного, але вона не відповідає дійсності та не є обґрунтованою. Зрештою, він посилався на анонімні джерела й не навів жодних доказів. Пізніше Володимир Ар’єв видалив публікацію у фейсбуці й перепросив, а в іншій пояснив, що видаляє допис, адже «наразі у багатьох джерелах кажуть, що це [внесення подання на Ставку щодо звільнення. — «ДМ»] — не так».

Рустем Умєров у фейсбуці підтвердив, що це вкид. Але пропагандистські ресурси підхопили заяву народного депутата ще до видалення публікації й розтиражували її.

«Зеленський закликає до терору»

Також маніпулювали словами Володимира Зеленського, який нібито сказав, що Ізраїлеві слід боротися з тероризмом «без законів і правил» — по суті буцімто закликав так до скоєння воєнних злочинів.

Підґрунтям для створення цієї маніпуляції, найбільш імовірно, стало інтерв’ю українського президента в етері американського телеканалу NBC News від 5 листопада 2023 року. Протягом прямого етеру інтерв’юєрка поставила запитання, чи Володимир Зеленський переконаний у тому, що Ізраїль підпорядковується нормам міжнародного права у війні з ХАМАСом. Зеленський відповів, що саме Росія, Іран та Північна Корея намагаються масштабувати війну в Ізраїлі:

«Це пожежа, яка палає між Ізраїлем та Палестиною, і деякі люди досі кидають у цей вогонь сірники, і я впевнений, що Росія не відстає у спонсоруванні ХАМАСу. І Іран також. Ось хто винний. Коли ми говоримо про закони та правила, там, де є терористи, правил немає [терористам на правила байдуже. — «ДМ»]».

Власне, Володимир Зеленський мав на увазі, що саме Росія та інші «дружні країни» — Іран, КНДР тощо — не підтримують норми міжнародного права, а надто прямо чи опосередковано розпалюють ворожнечу. Ці країни, наприклад, блокують будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на підтримку України, в Генасамблеї ООН. А на думку Зеленського, вони можуть бути зацікавленими у масштабуванні війни на Близькому Сході.

У такий спосіб пропагандисти демонізують Володимира Зеленського та навішують на нього ярлики: мовляв, він агресор і провокатор, який хоче війн по всьому світу.

«США винні у всіх бідах»

Наприкінці тижня ми задокументували повідомлення, в якому пропагандисти стверджували, що війни в Україні та Ізраїлі — «не випадковість», адже США власноруч створюють нестабільні зони. Іншими словами вони сказали, що начебто причиною російсько-української війни, як і війни Ізраїлю проти ХАМАСу, є Білий дім, який прагне сіяти розбрат.

Автори вдаються до типової конспірологічної теорії. Так вони намагаються зняти із себе відповідальність за військову агресію, пояснюючи це «зовнішніми впливами», де всім керує Захід, а в деяких випадках винятково Америка. Конспірологи переконують, що найбільше страждають від «світових змов» мирні люди, які зазомбовані «західними цінностями» і буквально втратили право бути почутими. На підсилення аргументу вони додають тезу про війну в Ізраїлі, яка нібито є військовою агресією США, хоча насправді спричинена атакою палестинського ісламістського руху ХАМАС 7 жовтня 2023 року.

Зрештою, Кремлеві вигідне загострення на Близькому Сході, адже воно відвертає увагу від того, що російська армія чинить в Україні.

Нагадаємо, у повідомленні Інституту вивчення війни за 7 жовтня йшлося, що Кремль використовує атаку ХАМАСу на Ізраїль для інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України США й іншими західними партнерами.

Ілюстрація: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY