Спогади про 20 лютого, як ми крадемо в самих себе і як нас обкрадають у мережі

Спогади про 20 лютого, як ми крадемо в самих себе і як нас обкрадають у мережі

21 Лютого 2024
672

Спогади про 20 лютого, як ми крадемо в самих себе і як нас обкрадають у мережі

672
«ДМ» проаналізував і пояснює наболілі теми початку тижня.
Спогади про 20 лютого, як ми крадемо в самих себе і як нас обкрадають у мережі
Спогади про 20 лютого, як ми крадемо в самих себе і як нас обкрадають у мережі

Вівторок, 20 лютого 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Чому змінюватися так важко?

По-справжньому шлях до змін починається з дій, самоаналізу, самопізнання та саморефлексії (це якщо ви раптом забули, хто такий Капітан Очевидність, здрастуйте). Щоб змінитися, потрібно діяти, ставити собі важкі запитання та чесно на них давати відповідь.

Ось і Дмитро Десятерик написав для «Детектора медіа» спогади про лютий. «Направду, мало хто з моїх знайомих був там у ранок 20-го. Мало хто бачив, як знесилені хлопчиська зі щитами й палицями кинулися на ще більш, як виявилося, знесилених і цілковито вже деморалізованих ментів, як погнали їх світ за очі, геть із Майдану, геть із Європейської, геть з Інститутської, погнали Януковича в небуття — і як їх у відповідь, від безсилля почали розстрілювати просто на вулиці. Рівно 10 років тому (20.02.14) в Києві сталося те, що здавалося немислимим. І навіть тоді ми й уявити не могли, що то лише початок пекельного шляху, який триває по сьогодні».

Змінюватися кожному з нас важко, але краще зараз … і навіть тому, щоб розповісти світу про війну й українську історію вголос. Документування історичних подій є важливою справою сьогодні — коли ворог займається спотворенням інформації та намагається переписати історію.  А от як документалісти фіксують сучасні події та допомагають привернути увагу міжнародної спільноти до України, Аліна Білоус запитала у представника організації Рost Bellum Мартіна Оцкнехтома і директорки ГО Post Bellum Ukraine Євгенії Нестерович. Post Bellum Ukraine — це сестринська громадська організація чеської міжнародної організації Post Bellum («Після війни»). Вона збирає спогади свідків, які пережили нацистський і комуністичний режими, для одного з найбільших європейських онлайн-архівів усної історії Memory of Nations. Рost Bellum Ukraine також веде ще кілька проєктів, один із яких  «Життя з чистого аркуша: історії інтеграції». Це документальна збірка інтерв’ю, записаних із людьми, які були вимушені залишити свої домівки в Донецькій, Луганській областях і Криму.

Не читав, але засуджую

Пам’ятаєте, якось я обмовилася, що комунікативні навички — це метанавички 2024 року. Я помилилась. Виявляється, ми віддаємо великим платформам багато інформації про себе, а отримуємо лише той мінімум, який вони нам дозволяють бачити. Проте цьому можна протистояти, якщо знати (принаймні орієнтуватись) у «чотирьох хвилях» комунікаційних технологій. Про них, а також про асиметричний світ комунікацій та як бути з ним на рівних, із професором Болонського університету П’єром Чезаре Ріволтеллою розмовляла Тетяна Іванова, завідувачка кафедри соціальних комунікацій Маріупольського державного університету. Якщо коротко, комунікації — це ще більше, ніж метанавички, і не тільки у 2024-му. Але прочитайте, як, не будучи журналістом, ви можете формувати громадську думку і чому це не тільки відкриває великі можливості, але й несе великі ризики суспільству.

Нерв «Євробачення»? Ні, не чули

Артур Колдомасов разом із колегами проаналізували відкриті національні відбори країн-учасниць «Євробачення», що проходять цьогоріч. Ми вже писали про чеський, албанський, ірландський та люксембурзький національні конкурси, а цього разу пропонуємо порівняти відбір України з норвезьким, іспанським і мальтійським. Для чого це було зроблено? Рейтинги цьогорічного українського відбору на «Євробачення» були настільки високими, що голосування зламало «Дію». Але з високими рейтингами лунало і багато критики — мовляв, в інших країнах ставляться до конкурсу менш серйозно та більш відповідально. От «ДМ» узявся з’ясувати, чи так це. Робили це оглядаючи інші відкриті нацвідбори країн-учасниць, що проходять цьогоріч. Часто саме ці локальні шоу можуть бути навіть цікавішими за власне міжнародний Пісенний конкурс, чим саме — дослідили мої колеги в «Національних відборах на “Євробачення-2024”».

Як вкрасти у самих себе?

Не повторюйте такого вдома, цей «трюк» виконували професіонали. На  телеканалі «1+1» вийшов серіал, майже ідентичний тому, який показували на СТБ кілька років тому. Розбір серіалу зробила Лєна Чиченіна і буквально на картинках показала, як телевізійники крадуть у самих себе: «Ціна втечі» проти «Ціни спасіння» чи «Ціни справедливості»? Важко не переплутати, але ви постарайтеся. Хоча те, що автори такого контенту ставляться до своєї аудиторії, як до ідіотів, у тексті Лєни не головне. Головне — чи припинять вони романтизувати у своїх шедеврах тему насилля над жінкою за гроші від Міністерства культури? Так, ідеться саме про той літній скандальний конкурс.

 

І одразу ще одне посилання на текст Лєни, який вам дуже сподобався, судячи з кількості переглядів (аж понад 29 тисяч), — про Оксану Забужко і Сергія Лозницю.

 

Тепер це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
672
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду