Війна, «вибори» і Маск, який перетворює Х на інформаційне болото

Війна, «вибори» і Маск, який перетворює Х на інформаційне болото

20 Березня 2024
508

Війна, «вибори» і Маск, який перетворює Х на інформаційне болото

508
«ДМ» аналізує актуальні теми початку тижня.
Війна, «вибори» і Маск, який перетворює Х на інформаційне болото
Війна, «вибори» і Маск, який перетворює Х на інформаційне болото

Вівторок, 19 березня 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Війна і «вибори»

На самому початку листа хочу запросити вас на онлайн-лекцію від команди Центру досліджень «Детектора медіа». Лекцію, яка відбудеться 22 березня о 12:00, організовує наша Спільнота. Тут зустрічаються всі ті, хто вважає, що медіа мають бути якісними, правдивими та професійними.  Експертизу лекторів — моїх колег Лесі Бідочко, Артура Колдомасова та Олександра С’єдіна — ви бачите щоразу тут і читаючи їхні тексти на сайті «Детектор медіа». Вона фахова і глибока. Цього разу у вас є унікальна можливість послухати і навіть поспілкуватися з ними наживо. Тема зустрічі: «“Волевиявлення без вибору”: як пропаганда висвітлювала “віртуальні вибори” на тимчасово окупованих територіях України». Приєднуйтесь, якщо хочете дізнатись: 

— яку тактику  «за Путіна» пропаганда застосувала на тимчасово окупованих територіях;

— чому Росію відносять до «виборчих автократій» та для чого Кремлю голосування «внє політікі»;

— чому вибори на тимчасово окупованих і прифронтових територіях — суцільний фарс, а агітпроп намагається довести протилежне.⠀⠀

Залишаю вам одразу посилання на зустріч і акцентую на тому, що  реєстрація обов’язкова: https://forms.gle/9ivU9pdAoxGDKkjDA.  Лінк ви отримаєте на пошту.

До речі, наша команда перезапустила Спільноту активних і відповідальних людей, які хочуть і можуть долучитися до нашої роботи через фінансову підтримку й отримати більше ексклюзивних знань про українські медіа та разом допомагати розвивати критичне мислення українських громадян. Тому такі лекції та зустрічі є регулярними для кожного, хто став частиною Спільноти.  Якщо ви досі ні — це можна зробити прямо сьогодні. (Спойлер: учасники Спільноти, окрім цікавих зустрічей, матимуть і стильні брендовані  футболки та кілька ексклюзивних креативів, які наша команда розробляла з любов’ю і турботою про кожного з вас.) Долучайтеся.

Новий відлік — старий розрахунок?

Два роки тому на Суспільному  стартував перший сезон програми «Новий відлік», і тоді «Детектор медіа» писав про якісне, але сковане самоцензурою воєнного часу шоу. Мовляв, політики та медіа тільки поверталися до дискусій і, здавалося, на фоні найбільшої проблеми поки не готові говорити прямо про виклики та внутрішні болі. І от минуло два роки, програма «Новий відлік» знову в ефірі Суспільного — без влади, але з опозицією, недипломатично, але про дипломатію. Що вдалося, а що ні в першому шоу нового сезону — розбирав Олександр Морський.

Як Ілон Маск перетворював Twitter  на… інформаційне болото

Ілон Маск має всі амбіції цифрового імперіаліста. Він щиро бажає, аби Х була якщо не єдиною, то принаймні основною соціальною мережею для все більшої кількості користувачів. Саме тому він відійшов від первинної концепції Дорсі про Twitter і перетворює мережу на… «цифрове болото, в яке ви пірнаєте і де, за задумом Маска, маєте перебувати досить довго, адже для цього він виливає на вас гори різноманітного контенту з метою захопити вашу увагу».  Іван Верстюк у матеріалі  «Як скупість Ілона Маска перетворила Х на цифрове болото» ґрунтовно описав, що, як і для чого підприємець робить із мережею, яку купив за $44 млрд, пояснюючи бажанням зберегти платформу як простір повної свободи, та чому не дотримується свого слова.

«Смерть — це частина життя»

Як працює мозок при втраті, що таке травма, тригер чи флешбек, як реагує суспільство на чуже горе, які емоції супроводжують втрати і чи можна їх опанувати, які є маркери того, що горе стало тривалим і потрібна професійна допомога? На початку березня на  радіо «Культура» вийшов подкаст журналістки Тетяни Трощинської «Любов не минає» про життя з втратою. У 2023 році її 18-річний син Тарас Федорів помер від онкозахворювання. «У 18 років за 18 днів», — каже Тетяна Трощинська на початку. Моя колега Марія Спалєк послухала всі 11 епізодів і пояснює, чому цей подкаст варто послухати всім.  «У нас багато втрат. Не тільки військових. Це втрати цивільних, втрати стосунків, адже люди виїхали за кордон і зв’язок втрачається… Глибина цих втрат різна, але це втрати». Залишу одразу  посилання й на текст нашого редактора Євгена Брижа про те,  як етично інформувати про смерті й поранення. Поради, про які варто знати сьогодні не тільки медійникам.

«Проблеми комунікації»

Юлія Лавришин пішла ще далі, а точніше на зустріч у Національне агентство з питань запобігання корупції, яку організували для медійників, щоби проговорити питання недостатнього висвітлення у ЗМІ результатів боротьби держави з корупцією. Мовляв, це і є відповідь на запитання: чому українці вважають корупціонерів страшнішим ворогом, ніж російських агентів. Що зроблено, що не зроблено і що робити, щоб це виправити: Юлія Лавришин послухала представників НАЗК, громадянського суспільства, Transparency International і описала для нас реальний стан справ.

А от Наталія Данькова пішла на зустріч з Ілларіоном Павлюком, керівником управління преси та інформації Міноборони, щоб розпитати його, чому зараз бракує загального розуміння, що потрібно всім у будь-який спосіб долучатися до захисту країни, як це було в лютому 2022 році? Чому це розуміння замінила ілюзія, що все зроблять міфічні «котики ЗСУ»? У який спосіб комунікаційники Міноборони мають пояснювати громадянам, які ще не у війську, те, що кожен із нас — це ЗСУ, та як комунікувати  тему мобілізації із суспільством та реорганізацію роботи військового телебачення: «люди думають, що мобілізація — це окоп у найгарячішому місці бойових дій. Але у війську багато різних посад і позицій. Так само безпосередньо в бойових бригадах триває життя. І ми хочемо його показати, щоб люди зрозуміли, що таке служба у війську».

Знов за рибу гроші?

Про блогера  Гонковського, який з Мальдівів більше не повернеться в Україну,   телеведучого Данилевича, який розуміє і захищає ухилянтів у соцмережах, та колишніх українських зірок, які отримують російські паспорти, але досі мають звання народних артистів, — Марина Крижня розібрала останні зашквари та скандальні заяви відомих і не дуже.

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Подивіться також новий випуск «Локшину замовляли?», якщо хочеться небанального гумору й історичних фактів у сучасному форматі. А більше текстів наших авторів і в різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
508
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду