detector.media
Марина Леончук
«Детектор медіа»
04.10.2023 11:00
Вибори під обстрілами
Вибори під обстрілами
Чому експерти радять готуватися до переобрання влади в час, коли це заборонено законом?

Вівторок, 3 жовтня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Іноземний досвід

Політики не можуть втручатися в редакційну роботу ВВС, але спроби бувають — таке нашій Світлані Остапі відповів Метью Елтрингем, старший радник з редакційної політики ВВС, на її запитання про стандарти журналістської роботи компанії. І як ВВС із цим справляється? Суспільне тиждень вивчало досвід найбільшої медіакорпорації у світі. Світлана Остапа опублікувала в тексті відповідь і на це запитання та написала у блозі про свої враження після поїздки, без романтизації телебачення — ми різні, але у нас спільні цінності.

І ось, здавалося б, коли з ВВС ми стали ще ближчими, сюрприз — провайдери не зможуть транслювати ВВС і ще групу іноземних мовників, допоки вони не зареєструються в Нацраді. Що це означає, що тепер робити цим каналам і коли їх зможемо побачити ми з вами —  Наталка Данькова все пояснила людською мовою в цьому тексті.

Спекуляційно-мистецьке

Дивіться, як приємно: колишній гендиректор Нового каналу зробив постановку «Зелених коридорів» (п’єса Наталки Ворожбит) — і її ніхто не хейтить. Мені трохи сумно, що я так радісно про це повідомляю, бо тоді що ж виходить — що у нас це радше виняток, ніж правило: хвалити мистецтво під час війни? Давайте так, Лєна Чиченіна ходила на виставу і влучно зауважила, що поки одні обурюються «байрактарщиною», стверджують, що комедії зараз  недоречні, наполягають на тому, що культура взагалі поки не на часі, — найбільш складною, на її думку, залишається дискусія навколо слова «спекуляція». Лєна проаналізувала і пояснює, як відрізнити, коли автор просто і раціонально використовує тему війни, аби привернути увагу до свого твору, а коли це щось справді щире і талановите. Раджу додати у вибране, виділити час і прочитати цей текст. І дуже раджу  прочитати розмову Світлани Григоренко з кінорежисером Сергієм Буковським — попри його невтішні прогнози майбутнього українського кінематографу, проблеми із сучасною кіноосвітою і почасти безсиллям мистецтва в сьогоднішніх умовах, інтерв’ю вийшло світлим і обнадійливим.

Пропагандистсько-конспірологічне

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Мої колеги спростовують фейкові новини, деконструюють російські наративи та меседжі. І гартують медіаграмотність читачів. Цього разу розбиралися, як пропагандисти намагаються пояснювати актуальні події і війну, розпочату Росією проти України, за допомогою конспірології, спотворюючи першочергове значення певних термінів. Прикладом цьому є теорія «операції під фальшивим прапором».  Мої колеги розібрали, що це, і пояснюють, як не попастися на гачок неправди. А у подкасті «Медіуми» цього разу Вадим Міський і Наталка Соколенко говорили про базу російських пропагандистів «Kremlin’s Voice». До ведучих прийшла Анастасія Герасимчук, аналітикиня ГО «Інтерньюз-Україна». Які перспективи притягнення пропагандистів до відповідальності? А які — для колишніх українських медійників, що нині вимагають бомбити свою батьківщину?

А ще наша команда закликає вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Вибори під обстрілом

Виборів у жовтні не буде, адже весь цей час до них просто не готувалися. MediaSapiens поговорив з експертами про те, чому зараз вибори неможливі, як змінювати владу, якщо війна триватиме довго, а також про те, як на темі виборів може маніпулювати Росія. Ось що нашій Ірині Семенюті розповіла Ольга Айвазовська, голова правління ГО «Опора»: «Ми маємо говорити свідомо про повоєнні вибори, а не апелювати та не маніпулювати потенційною тривалістю війни. Очевидно, що в такій стадії війна не може тривати десятиліттями. Лінія розмежування може бути зафіксована, де на певній території ще діятимуть ВЦА, а на певних територіях будуть повноцінно діяти органи чинної влади. До повоєнних виборів треба готуватися вже».

Як бути з українськими виборцями за кордоном? Чому на виборах наполягають інші держави? Чи буде законним електронне голосування, і чи можна застосувати «Дію» для цього? І, зрештою, як зміни законодавства або зупинення воєнного стану на один день виборів можуть вплинути на роки майбутнього України, —  Ірина розпитала у фахівців.

І насамкінець залишу одразу посилання іще на один текст Іри, у якому вона шукає відповідь на запитання: Threads: соцмережа майбутнього чи невдала копія Twitter?

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів ви можете читати у фейсбуку, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Архівне фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY