Суспільне і ВВС. Ми різні, але у нас спільні цінності

Суспільне і ВВС. Ми різні, але у нас спільні цінності

3 Жовтня 2023
3329

Суспільне і ВВС. Ми різні, але у нас спільні цінності

3329
Делегація НСТУ вивчила досвід найбільшої медіакорпорації у світі.
Суспільне і ВВС. Ми різні, але у нас спільні цінності
Суспільне і ВВС. Ми різні, але у нас спільні цінності

Ми чекали на цю подорож п’ять років. Ми — це члени Наглядової ради Суспільного мовника. Нагадаю, ми виконуємо свої повноваження на АТ «НСТУ» безплатно. Ми дуже різні, бо представляємо різні сфери суспільного життя. Тому була потреба перейняти досвід у тих, із ким постійно порівнюють Суспільне з моменту створення (січень 2017 року) — ВВС.

Делегація Суспільного біля ВВС Broadcasting House у Лондоні

Навчальний візит мав відбутися у травні 2020 року, але через епідемію COVID-19 і повномасштабну війну був перенесений. Він відбувся наприкінці вересня 2023-го за підтримки USAID та Internews Network. За організацію візиту ми дуже вдячні також і BBC Media Action.

Протягом тижня ми відвідали ВВС Scotland у Глазго та ВВС Broadcasting House у Лондоні, міністерство закордонних справ (Foreign, Commonwealth & Development Office) та Ofcom (Oficce Communications). І як бонус — побували на екскурсії в Единбурзі.

Зліва направо: керівник BBC Media Action Сімон Бішоп (Simon Bishop), голова правління НСТУ Микола Чернотицький, голова наглядової ради НСТУ Світлана Остапа, генеральний директор корпорації ВВС Тім Деві

Відбулася низка зустрічей із керівництвом корпорації, виробниками новин, журналістами. Ми поговорили про редакційну політику та незалежність компанії, важливість довіри аудиторії до контенту, його верифікацію. Нашій делегації показали величезний ньюзрум BBC News. Наш ньюзрум на Хрещатику, 26 у декілька разів менший, але дуже схожий на британський. Це не дивно, бо саме BBC одні з тих, хто допомагав нам його будувати. Також ми відвідали багато теле- і радіостудій, павільйонів, кімнати, звідки ведуться стрими тощо.

Світлана Остапа і Тім Деві

В Україні багато хто з політиків любить нас порівнювати з ВВС. На мою думку, це не дуже коректно. Адже корпорація ВВС торік відзначила своє 100-річчя та має набагато більший досвід. А також має більш незалежне фінансування (податок із домогосподарств 154 фунти на рік), яке становить 4 млрд фунтів. На ВВС працює близько 20 тисяч людей, це найбільша телерадіокомпанія у світі. На українському Суспільному працює понад 3600, а фінансування з держбюджету на 2023 рік становило 37,5 млн доларів.

Делегація Суспільного з директором ВВС Scotland Стiвом Карсоном (Steve Carson) у Глазго 

Але є речі, які нас поєднують. Ми суспільні мовники, ми працюємо для задоволення інформаційних потреб суспільства, прагнемо мати найвищу довіру від аудиторії.

ВВС у своїй історії теж переживало немало потрясінь — зміни структури, закриття служб і сайтів, скорочення персоналу (останнє було цього року).

Микола Чернотицький і Світлана Остапа зі Стівом Карсоном

Генеральний директор Корпорації ВВС Тім Деві (Tim Davie) під час зустрічі показав нам відео, як кореспонденти ВВС роблять матеріали про війну в Україні. Вони роблять їх із фронту, з обстріляних населених пунктів. Ми подякували їм за те, що підтримують інтерес до війни Росії проти України, що тримають Україну у фокусі уваги своєї аудиторії. Він розчулився словами подяки та пообіцяв подальшу підтримку.

«Сьогодні всі на ВВС знають, що до нас завітала делегація Суспільного мовника з України. Для нас це велика честь», — сказав він.

Що ми дізналися цікавого.

Вимірювання. Корпорація ВВС завжди (щодня) хоче знати, що цікавить їхню аудиторію, тому проводить багато вимірювань, опитувань. Вони міряють довіру до їхнього контенту. Наразі це близько 60%, у компанії вважають, що це хороший показник, і уточнюють, що під час COVID-19 показники були вищі. Нагадаю, довіра до новин Суспільного — 86%.

Робочі зустрічі на ВВС Broadcasting House 

Вони опитують людей, бо хочуть знати, на які послуги корпорації є попит. Щодо рейтингів, то серед дорослої аудиторії ВВС — на першому місці, серед дитячої — входить до пʼятірки. Вимірювання проводяться здебільшого тільки у Великій Британії.

Диджитал. Телерадіомовна корпорація ВВС почала приділяти велику увагу розвитку диджитал-платформи. Намагаються «зловити» молоду аудиторію, яка не дивиться телевізор.

У павільйоні ВВС Scotland 

Верифікація. У компанії нещодавно створили відділ із верифікації контенту. Раніше цим займалися безпосередньо журналісти, які готували матеріали. Але оскільки дезінформації побільшало в рази, виникла потреба верифікації великої кількості фото й відео. І аудиторії завжди пояснюють, як перевірено контент. Журналісти посилаються на дописи політиків у соцмережах, передзвонюють їм тільки в разі, якщо виникла підозра, що сторінку зламано.

Зліва направо: секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський, Микола Чернотицький, Світлана Остапа

Стандарти й редакційна політика. У цій царині ВВС — скеля. Стандарти на ВВС затверджені давно, у компанії пильно стежать за їх дотриманням. На всіх зустрічах ми чули десятки разів: «Ми працюємо на свою аудиторію». На наші запитання, чи можуть політики втручатися в редакційну політику, нам відповіли, що ні, але спроби бувають. Метью Елтринем (Matthew Eltringham, Senior Advisor Editorial Policy) розповів нам, як відбувається розгляд скарг на контент їхньою редакційною радою. Він наголосив, що іноді вони місяцями намагаються повідомити всі сторони конфлікту, що триває відповідне розслідування. І працюють разом із юристами компанії.

Matthew Eltringham, Senior Advisor Editorial Policy

Делегація Суспільного з Matthew Eltringham

Українці на ВВС. На ВВС працюють і українці. У нас була дуже тепла зустріч із Катериною Хінкуловою (Europe Editor, Digital production hub, World service languages) і журналісткою ВВС Ukrainian service Євгенією Шидловською. Нас цікавило, чи є втома від гарячих подій в Україні в аудиторії ВВС. Нам відповіли, що ні. Українська служба на початку повномасштабної війни відкрила канал у тікток, щоб максимально пояснювати молодій аудиторії, що відбувається в Україні. У них є також сторінки в інших соціальних мережах (фейсбук, інстаграм, ютуб і твіттер). Тривалість новин збільшилися з 15 до 30 хвилин, і тепер таких випусків два на добу. Але, на жаль, кілька місяців назад, знову став один 15-хвилинний випуск на добу. Якщо раніше робили по кілька сюжетів на різні теми, то тепер концентруються на монотемі.

Делегація НСТУ в офісі Ofcom (Office Communication)

Є баланс, а є цінності. На наші запитання, як на ВВС дотримуються балансу, коли роблять матеріали про війну в Україні, як саме вони називають війну, чи беруть другу точку зору у росіян, у відповідь почули: є баланс, а є цінності. Зараз уже не роблять заголовків: «Росія сказала…», бо знають, що Росія здебільшого бреше. На ВВС знають, що у нас триває збройна агресія Росії проти України.

Студія новин ВВС

Чого хочуть читати британці. Зі слів тих, із ким ми зустрічалися, британці все менше хочуть читати / дивитися новини. Натомість зростає попит на пояснення й аналітику.

Фото автора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3329
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Omg
201 дн. тому
Ці люди на фото нічого не знають про цінності: булінг, брехня, стукачество, кумівство. Їм би ВВС як до… а взагалі то ніколи їм не стати українським ВВС.
69PZ
207 дн. тому
У декого над кургузим піджачком щоки стали ширші за верхню частину голови
Цінносний баланс
207 дн. тому
Напхайте ньюзрум на Хрещатику 26 найсучаснішою технікою, повісьте там купу гасел з закликом працювати ... і нічого не отримаєте, не дивлячись на однакові ідеї з ВВС. Бо треба мати мозковитий менеджмент і таких же журналістів, а не галасливу шоблу дебілів.
НЕбайдужа
208 дн. тому
Миленька, симпатичненька, няшна стаття! Але все ж таки: чим у ВВС наглядова рада переймається?
Жора
208 дн. тому
Ага-ага, цінності спільні у вас не з BBC, а з геєвським кварталом Сохо у Лондоні... туди обрюзглі Місько, Хорьок і Чіча певно не забули за досвідом зазирнути. Дякуємо, що хоч фоторепортажу звідти не буде. Знали б на тому BBC які ви гнилі, то гнали б сцяними тряпками)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду