Люди, що наближають перемогу: редакція NV відреагувала на суспільний  резонанс, змінивши обкладинку журналу

Люди, що наближають перемогу: редакція NV відреагувала на суспільний резонанс, змінивши обкладинку журналу

22 Серпня 2023
2626
22 Серпня 2023
04:16

Люди, що наближають перемогу: редакція NV відреагувала на суспільний резонанс, змінивши обкладинку журналу

2626
Видання NV вперше за всю історію свого існування відійшло від принципів складання редакційних рейтингів, зваживши на думку громадськості.
Люди, що наближають перемогу: редакція NV відреагувала на суспільний  резонанс, змінивши обкладинку журналу
Люди, що наближають перемогу: редакція NV відреагувала на суспільний  резонанс, змінивши обкладинку журналу

Журнал NV змінив свою обкладинку, де було зображено українців, які, на думку редакції, роблять головний внесок у перемогу нашої країни у війні з Росією. Таке рішення редакція ухвалила після суспільного резонансу, що виник навколо і самого відбору особистостей, винесених на обкладинку, і пріоритетності розподілу їхніх фото в колажі.

На першому, тобто головному, плані фотоколажу було зображено Сергія Притулу — колишнього телеведучого, а нині — волонтера, фонд якого надає потужну підтримку ЗСУ. За його спиною праворуч, серед портретів інших відомих людей, які невпинно виборюють перемогу України з 24 лютого 2022 року, розміщувалося невелике фото Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Саме це й викликало бурхливе обурення громадськості, бачення якої зводилося до одного: головний внесок у боротьбу за перемогу України в цій війні роблять наші захисники на фронті та безліч простих українців у тилу. Про це заявив і  сам Притула в коментарі до посту Мирослави Гонгадзе, яка в числі інших вирішила винести зміст обкладинки NV на публічне обговорення. «Не применшуючи заслуг жодного з присутніх на обкладинці, вважаю, що на передньому плані мають бути українські військові», — написав Сергій Притула.

Редакція NV оперативно відреагувала на думку та настрої суспільства і змінила обкладинку журналу.

Мотивацію редакції щодо ухвалення цього рішення  виклав головний редактор видання Віталій Сич на фейсбук-сторінці NV: «На обкладинці цього номера NV вийшла тема про українців, які наближають перемогу. Проілюстрована вона більше, ніж десятком персонажів із різних сфер. Ідея полягала в тому, щоб показати зусилля і жертви українців, які залучені у війну з усіх боків — військові, волонтери, бізнесмени тощо. Це все достойні люди. Але ця наша обкладинка — невдала ідея. Більш того, це помилка, бо ми образили багатьох людей. На неї не потрапили багато інших українців, які теж роблять величезний внесок у наближення перемоги. Зараз не час міряти зусилля, ця тема поляризує. Ми усі робимо один великий внесок. І робити його доведеться ще деякий час.

Аде іноді ми робимо помилки. І це треба визнавати.
Ми прийняли принципове рішення і змінюємо обкладинку. На ній не буде конкретних осіб, лише Народ України. Можливо, колись ми зможемо осягнути масштаб колективних зусиль, яких доклали у цій війні усі українці. Дякую усім небайдужим, хто поділився з редакцією своїми враженнями. Ми чуємо і цінуємо Вашу думку і почуття».
У коментарі «Детектору медіа» Віталій Сич додав: «Ми завжди на зворотньому зв'язку зі своїми читачами, з суспільством. Ми завжди бачимо, як реагують на наші публікації, у тому числі й на обкладинки. Але це, дійсно, перший випадок — і за моєї каденції головного редактора NV, і за всю історію нашого журналу — коли ми змінили обкладинку, зваживши на суспільний резонанс. Від початку ми просто не зрозуміли,  як наша обкладинка виглядатиме назовні. Ми щиро хотіли показати людей, які йдуть на певні жертви та докладають неймовірних зусиль для внеску у перемогу України. Та потім мені стали телефонувати і писати мої друзі, які вказували на некоректність реалізації нашого задуму. А у публічному обговоренні навіть лунали припущення про якийсь політичний підтекст щодо нашого вибору тих, кого ми винесли на обкладинку. Звісно, ніякого підтексту, тим більше політичного, не було.

Після тих конструктивних зауважень, які ми отримали, я зрозумів, що це неправильно — висвітлювати лише окремих людей. Наше видання постійно робить різні рейтинги — всі знають, що ми займалися цим і до початку повномасштабної війни. Зрозуміло, що будь-які рейтинги — завжди суб'єктивні. Але зараз, коли гинуть наші захисники, мирні люди, діти, коли майже всі українці у той чи інший спосіб задіяні у боротьбу за незалежність країни — суб'єктивізм у  рейтингах недоречний. Зараз взагалі не варто оцінювати та вимірювати, хто який внесок зробив у нашу боротьбу, яка ще триває. Більш об'єктивно ми зможемо це зробити, коли досягнемо того результату, задля якого всі ці внески і робляться, — нашої перемоги.

Тому ми й прийняли рішення змінити обкладинку. Яка засвідчить, що головний внесок у боротьбу за перемогу України робить її народ».

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2626
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду