Американський режисер Крістофер Волтерс: «Я не знаю, як користуватися зброєю, але знаю, як користуватися камерою»

Американський режисер Крістофер Волтерс: «Я не знаю, як користуватися зброєю, але знаю, як користуватися камерою»

22 Липня 2023
3807

Американський режисер Крістофер Волтерс: «Я не знаю, як користуватися зброєю, але знаю, як користуватися камерою»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
3807
Про суворе дитинство, життя з зірками ґанґста-репу, спільні цінності українців та американців і свій внесок у боротьбу України.
Американський режисер Крістофер Волтерс: «Я не знаю, як користуватися зброєю, але знаю, як користуватися камерою»
Американський режисер Крістофер Волтерс: «Я не знаю, як користуватися зброєю, але знаю, як користуватися камерою»

Фільм американського режисера Крістофера Волтерса «Комедія війни: сміх в Україні» — це документальне роуд-муві про гастролі чотирьох українських коміків стендапу: Антона Тимошенка, Олександра Качури, Анни Кочегури, Василя Байдака. Взимку вони сідають у фургон і вирушають у тур: Ірпінь, Чернігів, Харків, неназвані локації у прифронтовій зоні. Виступають і перед цивільними, і перед військовими. Вільно розмовляють англійською між собою, не забувають жартувати за будь-яких обставин: «Так починається фільм жахів — компанія комедіантів вирушає в мандрівку»; «Скільки я прильотів проспала — ти б охрінів».

Такий підхід — теж щось на кшталт зброї. Адже, як зауважує Анна, українська традиція сміху на полі битви вкоренилася ще за доби козаків. У безсловесних сценах герої зупиняються перед зруйнованими війною будівлями: ці постійні нагадування про контекст подорожі стають загрозливим тлом для комічних епізодів. Вийшов у міру смішний, у міру драматичний і, безумовно, потрібний фільм, світова прем'єра якого відбулася на кінофестивалі «Трайбека».

Крістофер Волтерс почав знімати власні фільми, коли йому було сім років, у віці десяти років мав власний показ, а у дванадцять — кінокомпанію. У 18 років він переїхав із містечка в Канаді до Нью-Йорка. Працював як оператор у рекламі, паралельно зняв і змонтував понад десяток відео для таких зірок репу, як Fifty Cent, Snoop Dogg і Dr Dre. За п'ятнадцять років своєї кар'єри оператора Волтерс зняв сотні рекламних роликів і п'ять ігрових фільмів. Зараз живе в Дніпрі, працює над новим фільмом. «Комедія війни: сміх в Україні» — його повнометражний режисерський дебют.

— Ви колись згадували, що в дитинстві жили наче всередині фільму. Звідки таке порівняння?

— За більшістю стандартів ми вважалися досить бідними. Але мама й тато були дуже освіченими. Вони покинули університет після того, як батько повернувся з війни у В'єтнамі, й переїхали на острів у Канаді. Хоча могли б лишитися у США й отримати хорошу роботу. Батьків бізнес ніколи не приносив багато грошей, але найважливішим для нього було мати спільноту людей, із якими ми працювали. Згодом, коли ми переїжджали з острова, батьки могли б, як відповідальні громадяни, купити невеликий будинок із теплом і водогоном. Але вони купили стару міську лікарню, забиту дошками ще з 1940-х. Вона була в дуже поганому стані, але величезна, стояла на скелі з видом на місто — і всі місцеві жителі думали, що мої батьки збожеволіли, тому що, мовляв, знаєте, в тому будинку живуть привиди. Там я і виріс. У нашій оселі панував хаос і бракувало їжі, але свобода вибору завжди була першочерговою: ти міг стати президентом США, лікарем, астронавтом чи ще кимось. Я добре фотографував, тож коли мені виповнилося сім років, батьки нашкребли грошей, щоб купити Nikon F3 — найкращу фотокамеру, яку можна. Життя було хаотичним, але ексцентричним. Хоча і не без драми.

Так чи так, уже в 12 років я заснував компанію з виробництва відео, знімав весілля та непогано заробляв. Урешті-решт накопичив достатньо, щоби переїхати до Нью-Йорка після закінчення школи.

— І там почали знімати кліпи для зірок репу?

— Коли я працював на всіх цих реперів, мені майже нічого не платили. Моя дівчина в старших класах у моєму містечку була єдиною чорношкірою людиною, яку я коли-небудь зустрічав. А в Нью-Йорку я занурився в цей світ і отримував не так мистецький, як культурний і життєвий досвід. Наприклад, Snoop Dogg наполягав, щоб я курив траву щоразу, як приходив до нього в гості. Так мене обкурював, що я не міг навіть встати, а він думав, що це смішно, що, гадаю, було пов'язано з тим, що я був ще дуже молодим і мав канадський акцент. Коли я почав працювати з Fifty Cent, він іще не був відомим. А ті зйомки були радше відео з вечірок, а не створення мистецтва. Я просто тусувався з гангстерами, але був єдиним, хто замість пістолета мав камеру. Моє рибальське містечко в дитинстві було дуже суворе. Мене постійно лупцювали. Аж поки люди не побачили, що я добре поводжуся з камерою, і почали поважати. А потім у Нью-Йорку мене прийняли в цей світ гангстерів, мабуть, теж через камеру. Якісь наймані оператори приходили, швидко знімали й тікали, тому що там усі мали зброю. А мені було байдуже, я постійно фільмував.

— Повернімося до України. Як народилася «Комедія війни»?

— Я був дуже стурбований тим, що війна вислизає... Дозвольте повернутися назад. Деякий час у мене в Нью-Йорку була своя комерційна продюсерська компанія, помірно успішна. Вперше в житті я достатньо заробляв. І при цьому перебував у страшній депресії. Тому в 2019-му я закрив компанію і переїхав до М'янми, а за два роки під час перевороту дистанційно допомагав опозиційним бірманським режисерам. І це трохи змінило моє життя, адже, допомагаючи підірвати авторитарний уряд, я почувався чудово.

Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, я жив у Румунії і віддав свою квартиру українським біженцям. Повернувся до Нью-Йорка по роботі, проговорив із другом про війну кілька годин і не міг припинити про це думати. Тож зрештою приїхав спочатку до Варшави, а потім до України. І на другу ніч перебування в Києві я зайшов до клубу стендапу й подумав, що це цікаво. Сів, накидав начерк сценарію комедії про двох стендап-коміків. Я хотів спробувати вийти на широку американську аудиторію, навіть до тих, хто голосував за Трампа. Але коли я намагався зібрати на це гроші, то зрозумів, що був надто наївним. З іншого боку, я познайомився з цими стендап-коміками. Тож одного дня я запропонував їм зафільмувати невелику документальну пробу в Ірпені й це виявилося так добре, що ми вирішили продовжувати, і нам навіть вдалося знайти фінансування.

— Ви задоволені тим, що в підсумку вийшло?

— Я тверезо ставлюся до себе. Просто знаю, що та як зробити технічно, а ще в мене іноді бувають творчі осяяння. Наприклад, ідея зібрати коміків разом і повезти їх через країну в мінівені була крутою. При цьому я хотів уникнути традиційного формату інтерв’ю, натомість витворити правдивий репортажний фільм. Те, що вийшло, за десятибальною шкалою можна оцінити на 6-7 балів. І це добре, зважаючи на мій малий досвід документаліста.

— Ви раніше казали, що хочете показати світові культурну подібність між американцями та українцями. У чому, на вашу думку, полягає ця подібність?

— Поговорімо про цінності. Багато українців ідентифікують себе як православні, але поправте мене, якщо я помиляюся, мені здається, що небагато українців з нашого й молодшого покоління є глибоко віруючими. Це коректна оцінка?

— Так.

— Далі, українці, принаймні молоді й середнього віку, досить добре освічені, англійська серед них є повсюдною. Це так само вірно?

— Погоджуся.

— А реальна схожість, яку, на мою думку, найкраще артикулювати у кіно, є нематеріальною. Тільки-но я приїхав до Києва, то відчув себе як удома. В жодній іншій країні в мене не було таких друзів, яких я знайшов тут. Українці й українки, яких я знаю, дуже ліберальні й мають ті ж самі переконання, коли йдеться про права людини й соціальну справедливість. Але, Дмитре, в мене також є політичні цілі.

— Які саме?

— Я намагаюся тримати війну в розмові у США, оскільки боюся, що в 2024 році буде обраний президент-республіканець і відкличе підтримку України. Як режисер я повинен зробити все, що в моїх силах, щоб цього не сталося. Хай це звучить як кліше, але це екзистенційна війна, битва між демократією і диктатурою, між двома ідеалами. І зараз авторитаризм добре почувається у світі. Темпи економічного зростання Китаю повернулися до 6% або близько того. І все більше країн стають залежними від КНР. Якщо є якийсь час для хороших, ідейних людей, щоб віддати все, що вони мають, заради чогось, то це зараз. У мене немає жодних обов'язків, але я достатньо компетентний. То що мені ще робити зі своїм життям, окрім як стати на бік справедливості та влізти в цю довбану війну? Я не знаю, як користуватися зброєю, але знаю, як користуватися камерою. Роблю все, що в моїх силах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3807
Читайте також
28.09.2023 12:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
938
19.09.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 210
16.07.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 912
22.06.2023 13:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 736
16.06.2023 11:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
2 912
14.06.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 643
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду