detector.media
Марина Леончук
«Детектор медіа»
19.07.2023 09:00
«Братній народ» чи російська колонія?
«Братній народ» чи російська колонія?
Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови.

Вівторок, 18 липня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа». 

Привіт!

На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Я всіляко експериментую і намагаюся впровадити нейромережі в роботу над своїми текстами. Стало очевидно, що ChatGPT вже є робочим інструментом. Але особисто в мене поки що виходить так собі. Проблема в тому, що мені бракує розуміння, як формулювати запити й оптимізувати робочий процес. На тепер усі мої спроби провальні через те, що на редагування текстів, які пише нейромережа, у мене йде більше часу, ніж я сама пишу текст з нуля. Хоча не можу відкараскатися від думки, що нейромережа у 2023 році таки почне нас обганяти. І головне тут — навчитися нам усім тримати темп і вдало маневрувати.

І ще плюс одна тема, від якої нам нікуди не дітися,  — це засилля дикої російської пропаганди. Цього разу наша Олександра Котенко у спецпроєкті «Детектора медіа» «Аналіз соціальних мереж» дослідила прокремлівські телеграм-канали і зібрала весь кринж, що там публікували про вибухи на Кримському мосту.

Пропоную одразу й інші матеріали, які викривають російську пропаганду. У подкасті «Русскій фейк, іді на ***» Вадим Міський розібрав дезінформацію про нібито виплату грошової допомоги в розмірі 6600 гривень «всім громадянам, які мають український паспорт». А також здійснив розбір брехні, яку російська пропаганда поширює про низку країн — членів Євросоюзу, що нібито запропонували «відмовитися від демократії», аби продовжувати «розпалювати війну в Україні».

І в тему пропаганди та маніпуляції матеріал із рубрики #disinfochonicle про те, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови — «братній народ».

Статус

У компанії «Зеонбуд» наприкінці травня змінилося керівництво. Я нагадаю, «Зеонбуд» нині єдиний провайдер-оператор загальнонаціональної мережі цифрового телебачення. Компанія має чотири мультиплекси та надає послуги понад 30 загальнонаціональним і регіональним каналам. Це означає, що компанія відповідає за надання і доступ українців до інформації. Саме тому принципи роботи, внутрішні процеси, проблеми компанії та шляхи їх подолання мають бути зрозумілими якомога більшій кількості споживачів. Наша Наталія Данькова вирішила розібратися і запитала, як компанія пережила перший рік війни, як вдалося відновити мовлення в Херсоні та Ізюмі, про борги перед компанією телеканалів,  отримання ліцензії, конкурентів та, зрештою, судові процеси.

У кадрі

Обличчя марафону «Єдині новини» в червні 2023 року: мої колеги дослідили та проаналізували, кому давали слово найчастіше. У тексті — про найпопулярніших гостей, теми та гендерний баланс.  Спойлер: внутрішня політика України в марафоні залишається монополізованою представниками влади. Найчастіше глядачі чують міністрів, народних депутатів від «Слуги народу».

Сюжет без гепіенду?

Страйк авторів і акторів у США. По-перше, текст пояснює, чому це важливо для нас. А по-друге, цього літа медіаіндустрія зіткнулася з безпрецедентними потрясіннями, і схоже, вони лишень набирають обертів. Є ще і третє: для багатьох із нас сучасна американська сфера кіно переливається енергією, креативністю та феєрверком емоцій і блиску, а за лаштунками схована інша реальність, де постають гострі питання, невирішені проблеми і протистояння серйозних гравців. Тим більше, цей страйк привертає увагу і бажання зрозуміти, що ж насправді відбувається у світі кінематографу та медіаіндустрії.  Артур Колдомасов розібрався і пояснює нам. Текст читається швидко і легко.

Нове українське кіно

І поки в далекій Америці страйкують, українці презентують трейлери фільмів вітчизняного виробництва. Днями вийшов фінальний трейлер стрічки «Довбуш», яка вже давно значиться мало не в кожному списку найбільш очікуваних вітчизняних фільмів. Своїми враженнями з читачами «Детектора медіа» вже поділилась Анна Мельник.

А редакторка рубрики MediaLife, наша Лєна Чиченіна, поділилася своїми враженнями про фільм «Свідок» як російську відповідь українській «Бучі». Цей російський фільм уже з кадрів трейлеру віддає «явною пропагандою, що привабить лише Z-патріотів», але варто пам’ятати, що такі є і за межами Росії. Лєна, як завжди, торкається кількох важливих тем в одному тексті, цього разу виносячи на поверхню не так питання сюжетності і наповнення самого фільму, як питання форматів і подачі: як нинішні обставини кінематографісти мають показувати глядачу — в художніх чи все ж таки документальних стрічках? Думки —  у статті.

І ще кілька нових текстів, які ви могли пропустити на вихідних:

1/ Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили. «Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни.

2/ Білоруська гастроль. Як ведуча каналів Медведчука Надія Сасс перетворилася на лукашенківську пропагандистку.

3/ У всьому винні хейтери та Кирило Тимошенко. Чи покращила свій імідж Юлія Мендель в інтерв’ю Аліні Доротюк?

На цьому все.

Дякую, що залишаєтеся з нами!

Читати нас можна також у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа».

Надсилати весь зворотний зв'язок, запитання, пропозиції (я все читаю і завжди чекаю) — мені на пошту  letter@detector.media.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Ілюстрація: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY