Час поприбирати в телемарафоні

Час поприбирати в телемарафоні

7 Жовтня 2022
4644

Час поприбирати в телемарафоні

4644
Марафон має серйозні проблеми, і не лише з якістю. Може, пора закруглятися?
Час поприбирати в телемарафоні
Час поприбирати в телемарафоні

Бачили песика? Зворушливо.

Інше, набагато небезпечніше лайно з ефіру телемарафону «Єдині новини» останнім часом зникло. Я про вчорашніх проросійських політиків, які «перейшли на бік України», і в серпні їх почали відбілювати в тій частині марафону, за яку відповідав канал «Рада». Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав, що редакція «зробила висновки». Сподіваємось, що публікацій «Детектора медіа», заяви Незалежної медійної ради та інших громадських організацій та ініціатив вистачить, аби ці висновки були остаточними, й медведчуківців, бойківців і столарівців більше не тягли в нацефір хоч тушкою, хоч чучелком. Ми будемо пильнувати.

Тим часом медіаексперт Ігор Куляс завершив свій opus magnum — проміжні підсумки моніторингу спільного телемарафону. Ось перша частина, ось друга. Ігор проаналізував двадцять п’ять діб — по одній добі на тиждень — протягом пів року. Він — одна з найтерплячіших людей, яких я знаю. Не менше двадцяти разів він пояснив у щотижневих текстах на свіжих прикладах, наприклад, чому не варто «ілюструвати» довільним відео слова гостя ефіру, або чому ненормально подавати в ефір інформацію з посиланням на «місцеві пабліки», або чому інфографіку не має затуляти логотип каналу... І знов навів усі необхідні приклади, сподіваючись, що конструктивну критику почують.

На жаль, наші спостереження свідчать, що чують далеко не всі редакції. Новинарі ICTV/СТБ не припиняють насичувати свої новини на підводки суб’єктивними оцінками, яким не місце в новинах; новинарі «Ради», серед яких деякі ще відгонять Медведчуком, не припиняють піарити Офіс президента. Найкраще реагує — і найчемніше дотримується стандартів — Суспільне, але й до його команди Ігор Куляс достатньо суворий. Мовляв, до Суспільного планка вимог вища, ніж до комерційних каналів.

Словом, марафон має серйозні проблеми, і не лише з якістю (до речі, про зниження глядацької уваги до нього свідчать і доступні дані ОТТ-платформ). Може, пора закруглятися? Олександр Ткаченко на це відповідає: «Є різні точки зору стосовно того, що чи не варто повернутися до звичайних новин, але мені здається, що, на жаль, це не на часі, тому що в нас новинні канали — це одне, а розважальні канали — це інше». Гм…

Зникнення колишніх нардепів з «Опозиційної платформи — За життя» — це перемога. Ще одну перемогу українські журналісти здобули на минулому тижні в ситуації з номінуванням працівниці проросійського видання «Страна.ua» Анастасії Товт на міжнародну премію. (Нам закидають, що ми іноді називаємо людей із цього видання «журналістами»; постараємося не припускатись цієї помилки надалі.) Після звернення «Громадського», бурхливої реакції в соцмережах та медіа, а також допису згадуваного вже міністра Ткаченка Thompson Reuters Foundation відкликала номінацію. В коментарях на фейсбуку керівниця «Страны» Світлана Крюкова встигла звинуватити критиків Товт у «заздрості». Хе-хе. Я не позаздрив би Анастасії, навіть якби вона отримала Нобелівську премію. Бо причетність до видання Гужви — це тавро, яке не відмиється ніякими досягненнями.

До речі, далеко не для всіх це очевидно. Ми побачили чимало здивованих відгуків — мовляв, за що ви так цю Анастасію, вона ж тепер проукраїнська! Тож довелося посидіти й зібрати докази, що «Страна.ua» залишається відром лайна. (Вибачте вже за цей туалетний лейтмотив.)

Якщо не маєте часу й охоти читати текст, ось те саме, але стисло й у форматі експресивного відео від Ярослава Зубченка.

Ще на минулому тижні ми брали участь у конференції National Media Talks 2022 і уважно слухали, що там говорили. Було чимало корисного:

Дискусія медійників, які воюють — деякі включались просто з прифронтової зони. Там була наша колишня колега Леся Ганжа, яка розповіла, що її теперішні найближчі побратими — беркутівці з Майдану. Почитайте.

Розмова про бажану для медіа державну та грантову підтримку. Держава хотіла б, аби донори складали свої гроші у єдиний фонд, а з нього вже виділялися гроші медіа, які потребують допомоги. Донори кажуть, що так це не працює — вони мусять знати, за що саме платять. Суспільне каже, що могло б замовляти більше контенту, якби отримало більше грошей. Теж почитайте.

Давно назріле обговорення необхідності військової цензури — і її загроз. У ній брала участь народна депутатка від партії влади Тетяна Циба, яка сказала, що з суспільством потрібно говорити лагідно, як із дитиною. Це багатьох обурило. І про це варто почитати.

До речі, подбали ми цього разу і про тих, хто любить слухати більше, ніж читати і дивитись. Ось добірка з одинадцяти подкастів, які виникли за час великої війни в Україні. Сам я, скажу чесно, не аудіал: слухав у житті півтора подкасти і щоразу закінчував це заняття хвилин за п’ять; але поважаю і визнаю, що цей формат важливий і перспективний.

«Детектор медіа», до речі, має власний подкаст — ви ж не забули? І минулого тижня наш подкаст «Русскій фейк, іді на***», який веде Вадим Міський, здобув премію «Слушно» від Megogo. Вадима і всю команду, яка збирає матеріал для розвінчання фейків, вітаємо — а вам радимо слухати!

Скоріше б уже перемога, щоб можна було перейменувати цей подкаст на щось без слова «русскій» :)

І наостанок. Можна без кінця спостерігати, як горять російські танки, як тече газ із дірки в «Північному потоці» і як Ілон Маск шиється в дурні у твітері. Щойно найпопулярніший у світі виробник електрокарів почав розмірковувати про шляхи досягнення миру в Україні, йому на голову посипалися українські меми — найстрашніша у світі нелетальна зброя. Але Маск не припинив, а натомість нагуглив десь мапу українських виборів десятирічної давнини. А між тим усе-таки отримав право купити Twitter. Не знаю, як ви, а я з твітера через Маска не піду — я там уже кільканадцять років, хоча користуватись гештеґами так і не навчився.

Не будьте як Ілон Маск! У цьому можуть допомогти рекомендації від Незалежної медійної ради для журналістів, як поводитись у соціальних мережах.

І дякуємо, що ви залишаєтесь із нами! Можете, до речі, й порекомендувати комусь із знайомих і близьких долучатись до нашої спільноти — будемо вдячні.

Ваш «Детектор медіа»

Скріншот відео: ТСН/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4644
Читайте також
05.12.2022 18:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 057
14.11.2022 15:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 744
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 647
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 746
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 346
26.09.2022 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
11 512
07.09.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 602
25.08.2022 09:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 066
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уважний глядач
565 дн. тому
Час відпрацьовувати гранти...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду