Журналіст? Пиши поеми

Журналіст? Пиши поеми

25 Серпня 2022
1066

Журналіст? Пиши поеми

1066
Журналіст? Пиши поеми
Журналіст? Пиши поеми

Привіт, найвідданіші читачі «Детектора медіа»!

Україна вчора відзначила День Незалежності. Є багато красивих привітань, тому, напевно, ще в одному не має сенсу — ви самі все знаєте. Ми витримаємо, переможемо, росіяни поламають об нас зуби й заберуться геть.

Характерно, що росіяни, їхні зуби, лапи та геополітичні апетити фігурували в текстах про українську незалежність і тридцять один рік тому. Власне, тогочасні політики й публіцисти з націонал-патріотичного табору відразу заговорили про російську загрозу. З них сміялись і називали «рухофренами». Тепер часто можна побачити в інтерв’ю та колонках інсайт: о, то ці люди, з яких ми так потішалися, були праві!

А ще Україну тридцять один рік тому порівнювали з Францією, не знали, як вимовляти її назву і де вона розташована. Докладніше — в добірці матеріалів із початку 90-х, яку зробив Ярослав Зубченко. Наприклад, там є така карта: 



І до української дійсності. За тиждень плани держави на 4 канал, який суд конфіскував у колаборанта Олексія Ковальова (чинного нардепа, до речі), кардинально змінились. Тепер Агентство з розшуку і менеджменту активів має знайти для каналу управителя, який платитиме державі частину прибутків. Прибутків, угу. Від інформаційного каналу під час війни. Поки цього чародія шукають, майно 4 каналу віддали на зберігання Держкіно, уточнивши, що воно буде використовуватись «в інформаційній війні проти ворога». Не питайте, як саме Держкіно бере участь в інформаційній війні — самі хочемо знати.

Зрозумійте правильно: звісно, краще ці комп’ютери і камери будуть працювати на державу, ніж на зрадника з Голої Пристані. Але це вже не перший випадок — раніше «на потреби оборони» конфіскували майно каналів Медведчука і Мураєва. З’ясувати, на які саме потреби, нам не вдалося. І я не бачу причин, чому ця інформація має бути засекреченою від суспільства.

Ще одна державно-регуляторна халепа: канали припиняють мовлення, їх стає менше (ось сьогодні ще мінус три), і провайдерам платного телебачення дедалі важче виконати умови своїх ліцензій — понад 50% українськомовних телеканалів. Ні, звісно, можна набрати в пакети абияких каналів, які мовлять українською у відкритому ефірі, але ж це не те, за що люди готові платити гроші. Тим, хто не добирає 50%, доведеться платити чималенький штраф — десятки або й сотні тисяч гривень. У провайдерів і Нацради на цю проблему різні погляди.

Гаразд, тепер трохи про вічне, а саме про вічний пошук хороших росіян. Сузір’я «розкаяних» поповнилось російським військовим, який примудрився встигнути написати книжку про свою службу в Україні. Лєна Чиченіна подивилась його чотиригодинне інтерв’ю і каже, що «хороший» вбивця українців намагається довести, що навіть російська армія ні в чому не винна — вся справа у Путіні. І ось хороше питання ставить Лєна: «Чому в державному телемарафоні іномовлення Freedom ми бачимо інтерв’ю з журналісткою Важных историй, яка бідкається, що воєнним злочинцям-бідосям нету с кем поговорить?»

Словом, в українців велике серце, але іноді збільшене серце — це хвороба. Пора би припинити шукати їх, оцих хороших росіян. Ось вам замість них історія про нехорошого американця, який дуже не любив владу своєї держави — аж так, що став другом будь-якого тоталітарного режиму, і путінського зокрема. Звуть його Макс Блюменталь, і він заснував проєкт The Grayzone. Хто фінансує цей проєкт, невідомо, але точно відомо, в якій країні цей сайт захоплено читають перед сном під самовар і кулебяку.

Тепер поділюся з вами нашою проблемою. Ми почали щотижня робити добірки рекомендацій чогось хорошого від членів редакції — хтось книжки радить, хтось кіно, хтось музику, хтось щось смачне. Ось остання така добірка. Але читачі щось ці тексти не розпробували — переглядів мало, резонансу і слави катма. Ми радимось між собою — може, їх якось інакше подавати? Якщо маєте поради, пишіть, будь ласка, редакція буде вдячна.

Готуємо кілька цікавих матеріалів, зокрема відгук на концерт «Кварталу 95» у межах спільного телемарафону (цього давно слід було чекати), інсайдерську інформацію про внутрішній конфлікт у медіагрупі «Інтер», кілька свіжих досліджень маніпуляцій і пропаганди у соціальних мережах. Не забувайте зазирати на сайт DisinfoChronicle, де наша команда щодня фіксує та розвінчує свіжі проросійські фейки та маніпуляції. І обов’язково подивіться завтра свіжий «Ньюспалм»!

І наостанок перл. «Моє класичне поняття журналіста – це а) людина, яка добре в школі вчилася, б) має відповідну журналістську освіту або вищу іншу, в) є самородком, який по житті з дитинства пише вірші, має повісті, поеми, і друкується в друкованих ЗМІ». Цитата заслуговує на золоте тиснення на папері, чи не так? Це голова територіальної громади міста Сколе Микола Романишин пояснює, чому хлопець, на якого напали на сесії міської ради, — не журналіст. І взагалі його не били, а він сам упав «заради картинки», і телефон свій викинув у вікно. До речі, виявляється, що пряму трансляцію під час сесії голова намагався заборонити, бо «у громаді було чотири прильоти». Цікаво, як кілька ракет, які вдарили по залізничних мостах у передгір’ях кілька місяців тому, заважають міській раді бути відкритою? Божевільна історія, яку вже розслідують правоохоронці — і ми сподіваємось, що любитель журналістських поем та інші персонажі, які напали на блогера, будуть адекватно покарані.

Бажаю нам усім адекватних героїв. Дякую, що лишаєтеся з нами!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1066
Читайте також
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 647
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 746
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 346
07.10.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
4 647
26.09.2022 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
11 522
07.09.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду