Не зачаровуйтесь, щоб потім не розчаровуватись

Не зачаровуйтесь, щоб потім не розчаровуватись

28 Листопада 2022
4715
28 Листопада 2022
16:00

Не зачаровуйтесь, щоб потім не розчаровуватись

4715
Ми шукаємо всі можливі способи працювати попри все, робити якісні матеріали і публікувати їх без зволікання. Вивчена безпорадність — це не наше.
Не зачаровуйтесь, щоб потім не розчаровуватись
Не зачаровуйтесь, щоб потім не розчаровуватись

Привіт, наші найвідданіші читачі!

Якщо ви переживаєте, як наші справи і як нам працюється без світла та інших благ цивілізації, то в нас є розгорнута відповідь на це питання. Ми шукаємо всі можливі способи працювати попри все, робити якісні матеріали і публікувати їх без зволікання. Вивчена безпорадність — це не наше. Підтримка нам зараз не завадить — і добрим словом, і лайками-поширеннями в соцмережах, і просто підтримка. Тримаймося! 

Днями була річниця двох революцій — Помаранчевої і Гідності. Обидві революції мають дещо спільне з початком повномасштабного вторгнення. Вони викликали миттєву й дуже потужну консолідацію частини суспільства, підштовхнули українців до бурхливої, десь навіть ейфоричної саморефлексії: «Ось ми які! Ми неймовірні! Ми непереможні! Ми єдині!» В цьому сенсі зараз у нас справжнісінький «третій Майдан»: всі від себе в позитивному шоці.

Але дуже важливо залишатися тверезими й пам’ятати, що люди різні, а «ми» — це уявна спільнота, за межами якої є інші. Знайшлися українці, що вийшли на «акцію протесту» в Одесі за російськими пропагандистськими методичками, вимагаючи, аби «режим Зеленого впав».  Хтось поширює у будинкових вайбер-чатах фейк, що Україна, мовляв, експортує всю свою електроенергію за кордон, тому своїм громадянам не лишається.

І серед українських журналістів — пулітцерівських лауреатів, нагадую! — знайшлися ті, що зняли і дали в ефір спільного телемарафону «Єдині новини» піар-сюжети про такого собі Олександра Трухіна, який намагався підкупити поліцейського і тихесенько в ліс піти. А тепер його зображають героєм-доброчинцем, який допомагає всім постраждалим від війни.

Я веду до того, що в темряві і під шумок усіляка інформаційна зараза легко множиться. Зараз варто бути пильними, плекати медіаграмотність і допомагати ближнім, на яких діє пропаганда, дезінформація і піар.

Якщо вам важко даються дослідницькі вилазки за межі бульбашки (я вас розумію), ви можете скористатись допомогою Лєни Чиченіної. Цього разу вона подивилась за нас із вами новий проєкт «Кварталу 95» під назвою «Бункер». Там намагаються висміювати російську владу і росіян-путінців, але насправді постійно жартують про лайно. З позитивного: Лукашенка грає актор, дуже схожий на Лукашенка. Сподіваймось, що це все не дарма, і цей продукт остаточно десакралізує Путіна і Росію в уяві шанувальників «Кварталу 95».

Ми останнім часом стараємось робити більше пояснювальних текстів. Ну, бо є такі речі, про які всі говорять, але до кінця нікому нічого не зрозуміло. Наприклад, статус «держави-спонсорки тероризму» для Росії. Що це взагалі значить? Чому різні структури і держави по-різному це називають? В усьому розібралась Марія Спалєк. Або ось: чи закликав насправді шеф енергокорпорації Ахметова всіх виїжджати  з України? Насправді все неоднозначно.

А ви, якщо бачите тему, в якій корисно було б розібратись і пояснити простими словами, підказуйте, будь ласка, нам.

Ще одна корисна порада для тих, хто бореться з дезінформацією в головах ближніх: іноді її можна нейтралізувати на випередження. В цього методу є спеціальна назва — пребанкінг. Коли краще почекати на поширення дезінформаційних меседжів і спростувати їх (це називається дебанкінгом), а коли — застосувати пребанкінг, розповідають наші Ксенія Ілюк і Ольга Білоусенко.

Тепер про ринок. Зараз виходити на телевізійний ринок — це приблизно як відкривати коктейль-бар на пляжі з прокатом шезлонгів у кінці листопада. Але нові канали все-таки запускаються: Наталка Данькова нарахувала чотири. Мій особистий приз читацьких симпатій за брендинг-неймінг дістається компанії StarLight Media через бренд ICTV2 (якщо він справді буде так називатись). Буде мило, якщо наступного року на українському телеринку будуть також «Інтер-2», «Перший-2», «1+1-2» (дорівнює… окей, це не мінус, а дефіс, але :)

Медіагрупа «1+1», до речі, поводиться досить оптимістично щодо збереження позицій на ринку. Наприклад, замовила другий сезон «Скаженого весілля». Про наміри «плюсів» «Детектору медіа» розповів топменеджер групи Максим Кривицький.  Він прямо сказав, наскільки дешевшими, ніж до великої війни, мають бути проєкти, аби їх було вигідно запускати зараз.

Ну, і чекаємо на національний відбір на конкурс «Євробачення». Це ще один наш національний спорт на додачу до радіодиктанту, про який я писав минулого разу. Сама радісна подія станеться 17 грудня; фіналісти вже відомі, хоча, чесно кажучи, деякі їхні імена, себто NAZVY — ви ж знаєте, українського артиста мають звати латинкою капслоком, — я почув уперше. Хочете швидко в них розібратися — почитайте наш короткий огляд.

Завершуватиму, бо що довший лист, то більше шансів, що світло вимкнуть раніше, ніж ви його дочитаєте :) Бажаю нам усім незламності.

І подивіться новий «Ньюспалм»! Юрко Космина — всупереч усім російським козням — не втрачає гумору.

Дякуємо, що залишаєтеся з нами

Ваш «Детектор ме[на цьому місці автору вимкнули світло]

Фото: Єлизавета Серватинська/Суспільне 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4715
Читайте також
25.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 658
11.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 470
29.01.2023 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 502
18.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 656
10.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 643
05.12.2022 18:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 053
14.11.2022 15:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 740
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 645
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 743
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 339
07.10.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
4 637
26.09.2022 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
11 487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду