До речі, де Піховшек?

До речі, де Піховшек?

26 Вересня 2022
11528

До речі, де Піховшек?

11528
Медійники, які працювали на каналах Медведчука, в останні кілька місяців сидять тихо. Піховшек, ти де? Хочеться вірити, що наші спецслужби тримають це під контролем.
До речі, де Піховшек?
До речі, де Піховшек?

Із хорошого: в українців після семи місяців великої війни ще лишився ресурс, аби сприйняти мобілізацію в Росії з гумором, а не з панікою. А потім — плакати від радості через те, що дві сотні захисників Маріуполя вийшли на волю. У російських болотах, натомість, не бракувало істерик і маніпуляцій — більше про це в нашому огляді ворожих телеграм-каналів.

Із моторошного: найзловісніший демон української політики — на волі. 22 вересня Віктор Медведчук, просидівши понад п’ять місяців за ґратами, полетів до Туреччини. Наша влада запевняє, що Медведчук уже розповів слідчим усе, що знав, і що російська влада «сама його покарає». Мені це здається трохи бравадою, і взагалі якось неспокійно, хоча визволення двохсот п’ятнадцяти наших героїв — звісно, велике щастя. Медведчук не просто «кум Путіна»; він має в Україні величезну агентурну мережу, частина якої — люди, віддані йому особисто. Це, зокрема, «Опозиційна платформа — За життя» — політична структура, яку, як тепер зрозуміло, формували під вторгнення. Формально вона ліквідована, але люди нікуди не ділись і залишаються в радах усіх рівнів, аж до Верховної (і до каналу «Рада», який далі тягне їх в ефір спільного телемарафону — про це нижче). А ще ж медійники, які працювали на каналах Медведчука, а в останні кілька місяців сидять тихо. Піховшек, ти де? Хочеться вірити, що наші спецслужби тримають це під контролем.  

І ще інформація для роздумів. Пам’ятаєте, як у квітні, коли центральні телеканали почали знов продавати рекламу, вони вдались до красивого й патріотичного кроку — брали з компаній, які не пішли з російського ринку, у півтора рази більше? Цю додаткову виручку перераховували на армію. Так от, націнки ці вже скасували. Якщо ви сім місяців не ходите в «Ашан», не купуєте продукти Nestle або відмовляєтесь від щеплень вакциною Pfizer, бо ці компанії далі працюють у Росії, ви можете відчути певний когнітивний дисонанс. (Про всяк випадок — ось перелік компаній, які обрали лишитись на російському ринку.)

Що в нас цікавого? Пригоди колишніх членів «Опозиційної платформи — За життя» в ефірі національного телемарафону тривають. Політтехнолог Офісу президента Володимир Петров влаштував у блоці каналу «Рада» смішну, але не дуже переконливу сценку з відмовою від співпраці, поки екс-ОПЗЖ не перестануть запрошувати. Телевізійники не послухались і вже наступного дня пустили в ефір чергового завсідника каналів Медведчука. Вишенька на торті — чергова брехня директора «Ради» Вадима Перенчука. Цей персонаж дуже старався нас розчулити в перші місяці перезапуску «Ради», позиціонуючись як жертва свавілля Банкової. І натякав, що довго цю ганьбу не стерпить і скоро піде. Зараз очевидно, що номінальний керівник парламентського каналу Перенчук пристосувався й готовий прикривати неподобства, які чинять його не-підлеглі з компанії «Кінокіт». Наприклад, він у черговий раз пообіцяв змістовно відповісти нам на всі питання, якщо ми надішлемо запит — а натомість ми отримали отаке. Що ж, якщо мета каналу «Рада» — дати частині ОПЗЖ путівку в нове політичне життя, то ми зробимо все, аби про їхній бекґраунд не забули. І про тих, хто зараз їх відбілює, теж.
І кілька метаморфоз.

Роман Чайка заговорив російською в ефірі. Для тих, хто знає Романа як ведучого (майже двадцять років!) 5 каналу чи музиканта групи «Мертвий півень», це був шок. Та й він каже: сам не знав, що вміє російською. Але вирішив змінити журналістику на контрпропаганду й пішов працювати в онлайн-телепроєкт Іллі Пономарьова (громадянина України — Роман на цьому наголошує) «Утро февраля». З 5 каналу Роман не звільнявся, там для нього, за словами ведучого, просто більше не знаходилось місця.

Канал «Дом» став розважальним українськомовним телеканалом. Тепер він орієнтований нібито на переселенців як в Україні, так і поза її межами, хоча чому саме переселенцям потрібен саме такий контент — мені зрозуміти важко. Як і чому потрібно оплачувати розважальний контент із бюджету, тоді як інші канали на ринку виробляють його власним коштом і намагаються бодай частково компенсувати витрати виручкою від реклами. До речі, про ці їхні зусилля в нас є окремий текст — огляд осіннього телесезону. Приємна новина: здається, програми з Андрієм Пальчевським на каналі все ж не буде.

Нацвідбір на дитяче «Євробачення» відбувся в заочному форматі. Переможницю звуть Злата Дзюнька, і наш постійний оглядач «Євробачень» Борис Бахтєєв пише, що пісня в неї гідна. Хоча кілька недоліків у цьогорічній організації він таки зауважив.

І насамкінець дещо божевільне. На сайті УНІАН вийшла публікація, в якій читачів закликають не займатися благодійністю, бо це погана прикмета. Місяць тому Незалежна медійна рада розглянула кілька публікацій цього ж видання, де «тарологи» та інші езотерики давали досить конкретні похмурі прогнози перебігу війни.  Не скажу, що я сподівався на вибачення й посипання голови попелом, але редакція УНІАН могла би просто припинити публікувати подібні речі, які в час війни виглядають дико. (Гаразд, вони виглядають дико і в мирний час також.) Натомість маємо чергову пробоїну дна.

Що з цим робити? Я не знаю. Між «терпіти і плюватись» та «ухвалити закон про заборону ворожок і тарологів у медіа» я, напевно, оберу перше — примноження заборон небезпечне. Можливо, якби тисяча людей після чергової подібної публікації написала на адресу редакції «ви що, з глузду з’їхали?», вони б замислились.

Чи я не досить ліберальний, і треба враховувати інтереси тих, хто вірить у барабашок?

На цьому все.

Дякую, що ви залишаєтесь із «Детектором медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11528
Читайте також
14.11.2022 15:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 744
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 647
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 746
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 347
07.10.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
4 651
07.09.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 603
25.08.2022 09:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 069
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nazz
356 дн. тому
До речі, де Піховшек? Про що ця публікація?
Андрій
577 дн. тому
Боже… навчись вже структурувати думки! Починав з Медведчука…тему не розкрив… про все і ні про що! Головне, це не забути про тебе, коли Журналістика відродиться, а такі як ти й надалі барахтамуттся у лайні, типу, «критики». Шкода тебе!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду