Цього ми від війни не чекали

Цього ми від війни не чекали

18 Серпня 2022
1766

Цього ми від війни не чекали

1766
Цього ми від війни не чекали
Цього ми від війни не чекали

Привіт, найвідданіші читачі «Детектора медіа»!

Ви, напевно, бачите, як у соцмережах люди, які мають на це час, бурхливо сперечаються про ступінь провини президента і влади загалом через те, що українців не попередили про російське вторгнення заздалегідь. Вірніше, українців (і весь світ) не раз попереджали, але наша влада казала, що все буде добре. В інтерв’ю The Washington Post Володимир Зеленський сказав, що про неминуче вторгнення знали і готувались, але не оголошували про це, бо сталася б економічна катастрофа. Не сперечатимусь, а просто нагадаю, як багато тоді було зусиль у медіа, щоб довести неможливість вторгнення — і зусилля ці докладали аж ніяк не друзі влади. Вони в різний спосіб казали, що «Путін не наважиться», навіть після стрьомної лекції Путіна 22 лютого і визнання псевдореспублік. Як на мене, важливий урок, який із цього треба винести: Путін наважиться. Якщо він погрожує чимось, вірте, убезпечуйтесь і готуйтесь до спротиву.

Це стосується й теперішніх планів Росії — провести псевдореферендуми на окупованих як раніше, так і після 24 лютого 2022 року територіях. Їхню серйозність та можливі трагічні наслідки пояснила у своєму нещодавньому звіті «Опора». А оглядач «Детектора медіа» Ярослав Зубченко подивився на медійний вимір підготовки до «референдуму», результати якого окупанти вже оголосили наперед. Це варто знати і враховувати — і ще дужче, якщо є куди, підтримувати армію, бо звільненим територіям жоден референдум не страшний.

Або можете подивитись відео на ту саму тему — воно веселе :)

Поговоримо ще про кілька несподіваних речей, які з’явились або трапились після вторгнення. Одне з яскравих явищ, породжених війною — «Поплава». Це дуже українська історія: двоє хлопців збирають у твітері аудіотусовки, щоб морально підтримувати людей; одним із відвідувачів виявляється волонтер Тарас Чмут; він відповідає на запитання і стає постійним героєм зустрічей, які перетворюються на подкаст. Зараз «Поплава» — це не просто медіапродукт, це ціла субкультура. Ольга Білоусенко поспілкувалася зі співтворцем проєкту Валерієм Агєєвим.

Ще один  тренд — відмова не просто від російського, а й від співзвучного з російським. Типу «русского радио» або «російського сиру». Або бренду StarMedia, який залишається на російському телекіноринку, але зник в Україні. Компанії, які раніше були StarMedia, тепер називаються UP Hub. Генеральна директорка і співвласниця групи Ольга Пантелеймонова сказала в інтерв’ю Галині Петренко, що ніякого зв’язку з російським бізнесом в UP Hub немає, і серед засновників не назвала творця StarMedia Влада Ряшина. Втім від фільмів і серіалів, знятих до вторгнення, компанія не відмовиться: «це українські проєкти, наша гордість та актив. У нас велика бібліотека, яку ми продали в 90 країн, у тому числі на Amazon і Netflix. Від цього ми не відмовимося ніколи в житті».  Зараз компанія знімає кіно про Україну, розраховане на українську і на західну аудиторію. І сподівається випускати новий фільм щомісяця. Днями буде ще одне дуже цікаве інтерв’ю Галини на цю саму тему — ті самі реалії, але зовсім інша історія і карма :)

І ще одна штука, яка з’явилась у нас за ці півроку — російськомовне іномовлення «FreeДом». Ми багато писали про цей марафон, і з липня почали його докладно аналізувати. Ось перші підсумки місяця. Понад 70% спікерів і героїв розмов у студії та прямих включень — з України, 21% — із Росії. Щоправда, виконують вони дещо різні ролі: українці частіше коментують та переказують події в Україні, росіяни — висловлюють свою думку, розмірковують на різні серйозні теми, які стосуються, як правило, Росії. Найчастіше ж в ефір включають українських міліарних експертів. Із топом «Єдиних новин» топ спікерів «FreeДома» збігається частково, і, до речі, тут ще менше жінок (але про це поговоримо за підсумками наступного місяця — можливо, ця  тенденція у серпні виправиться).

Ще одне цікаве поле, яке ми не припиняємо досліджувати — російська пропаганда власне в Росії. У липні вона дещо перефокусувалася: росіян тепер переконують, що Україну їхня армія давно б уже перемолола, але воювати, мовляв, доводиться з «колективним Заходом». А ще росіяни почали посилено розганяти тезу про порушення українськими військовими звичаїв війни — мовляв, вони прикриваються цивільними, розташовуючи свої бази в житловій забудові. Й невдовзі на цю саму тему виступила міжнародна організація Amnesty International. Наш автор Петро Бурковський вважає, що це не випадковий збіг.

До речі, ви ж усі в курсі, що наш проєкт DisinfoChronicle переріс в окремий сайт? І там щодня з’являються спростування нових порцій брехні, неправдивих меседжів та маніпуляцій російської пропаганди. Рекомендуємо зазирати туди регулярно. Днями команда, яка робить цей проєкт, виступила зі спільною колонкою, в якій пояснила, чому шерити й лайкати в соцмережах заклики «не мовчіть!» треба обережно. Вашим емоційним відкликом може скористатись ворог.

На цьому поки що все. Дякуємо, що залишаєтеся з нами!

Ваш «Детектор медіа»

Фото: Olga Strachna/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1766
Читайте також
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 647
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 746
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 346
07.10.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
4 649
26.09.2022 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
11 527
07.09.2022 14:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду