16 листопада відбудеться круглий стіл «Діяльність медіа під час виборів: виконати закон неможливо працювати»

11 Листопада 2009
30897
11 Листопада 2009
12:33

16 листопада відбудеться круглий стіл «Діяльність медіа під час виборів: виконати закон неможливо працювати»

30897
16 листопада відбудеться круглий стіл «Діяльність медіа під час виборів: виконати закон неможливо працювати»

16 листопада 2009 року в Києві відбудеться круглий стіл «Діяльність медіа під час виборів: виконати закон неможливо працювати», організований НАМ та ІТК і присвячений обговоренню проблем, що постають перед ЗМІ у зв'язку з недоліками законодавства про вибори, та пошуку спільних підходів до їх вирішення.

 

До обговорення пропонуються такі питання:

 

1. Інформаційна діяльність - табу для ЗМІ під час виборів. Відповідно до чинної редакції Закону України «Про вибори Президента України», будь-яка інформація про кандидатів, поширена ЗМІ, є передвиборною агітацією. Такий підхід фактично позбавляє медіа можливості інформувати громадян про соціально важливі події, до яких причетні кандидати. Журналісти не можуть давати об'єктивних оцінок програмам кандидатів, проводити журналістські розслідування щодо їхньої попередньої діяльності тощо. Також неможливе створення політичних ток-шоу, що виконують функцію дискусійних майданчиків. Така ситуація нівелює основну функцію ЗМІ як інформатора суспільства.

 

2. Кімната без виходу. Норми виборчого законодавства, які неможливо виконати. Закон України «Про вибори Президента України» містить низку вимог до діяльності медіа, виконання яких є об'єктивно неможливим. Зокрема, обрахування середньозваженого показника вартості ефірного часу або друкованої площі, обов'язок утримуватися від коментаріїв та оцінок щодо кандидата та змісту його передвиборної агітаційної програми протягом 20 хвилин до і після трансляції його передвиборної агітації тощо. Перед медіаекспертами постає проблема пошуку виходів із безвихідних ситуацій.

 

3. Політична реклама-2010, її якість та відповідальність за неї. Експерти очікують дуже «брудної» передвиборної кампанії. Неоднозначними також будуть матеріали політичної реклами, які знову збурюватимуть суспільні дискусії та взаємні звинувачення опонентів. Відповідальність за «якість» інформаційних кандидатів звикли покладати на медіа, які в свою чергу не мають права відмовити в розповсюджені політичної реклами та не наділені експертною функцією. Необхідно знайти баланс між відповідальністю політиків та медіа.

 

До участі запрошують представників усіх галузевих органів державної влади, що вповноважені регулювати діяльність ЗМІ під час виборів, представників медіа та їх об'єднань, медіаекспертів та представників міжнародних та національних неурядових медіаорганізацій, а також усіх зацікавлених в отриманні інформації з указаних вище питань.

 

Місце та час проведення - конференц-зал готелю «Редіссон САС» за адресою: м. Київ, вул. Ярославів вал, 22 з 10:00 до 15:00, початок реєстрації - о 9:30.

 

Реєстрація за телефоном (+38 044) 254-55-56 або електронною поштою: nam@nam.com.ua

 

Участь у заході безкоштовна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30897
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду