Безкоштовні інтерв’ю з кандидатами в президенти можуть опинитися поза законом

1 Грудня 2009
21891
1 Грудня 2009
12:24

Безкоштовні інтерв’ю з кандидатами в президенти можуть опинитися поза законом

21891
Безкоштовні інтерв’ю з кандидатами в президенти можуть опинитися поза законом

1 грудня Верховна Рада України має намір внести зміни до Закону України «Про вибори Президента України», які можуть ще ускладнити роботу ЗМІ під час виборчої кампанії, повідомляє «КоммерсантЪ».

 

Зокрема автори законопроекту № 5263-2 пропонують змінити декілька норм, які погіршать порядок діяльності ЗМІ. У новій редакції ст.64 зазначено, що якщо кандидат вирішить, що теле- чи радіо сюжет або газетна публікація є недостовірними, то він має право вимагати від ЗМІ надати йому безкоштовно ефірний час або газетну площу для відповіді.

 

У чинному законі ця норма також була присутня, але санкції застосовувалися до ЗМІ, які оприлюднювали завідомо неправдиву і явно недостовірну інформацію. Згідно ж з новою редакцією кандидат особисто і на власний розсуд визначатиме правдива інформація чи ні.

 

Проблеми в роботі ЗМІ можуть також виникнути в разі затвердження нової редакції статті, яка визначає термін «передвиборна агітація». Зокрема передвиборною агітацією вважатимуться будь-які публічні оцінки діяльності кандидатів, а саме аналітичні матеріали про кандидатів у президенти, виступи політиків у прямому ефірі, під час яких вони будуть оцінювати діяльність своїх опонентів тощо. До цього закон критикували через те, що визначення агітації в ньому не було, а отже, допускалося трактування цілої низки журналістських матеріалів як агітаційних. Дані поправки намагаються це узаконить.

 

ЗМІ, які дозволили появу таких матеріалів в ефірі чи на шпальтах, відповідно законопроекту № 5263-2, будуть каратися аж до позбавлення ліцензії.

 

Народний депутат Олена Бондаренко (Партія регіонів), член парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації  вважає, що не можна голосувати за ці поправки, бо вони значно погіршать діяльність ЗМІ.

 

«Наскільки мені відомо,  наша фракція за ці поправки голосувати не буде, інші також остаточно не визначилися. Принаймні народні депутати - колишні медійники - проти цих поправок», - сказала Бондаренко.

 

З думкою колеги по профільному комітету солідарна й Олена Кондратюк (БЮТ), яка також висловила особисту позицію голосувати проти даних поправок до закону, при цьому зазначивши, що позиція фракції з цього питання їй невідома.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21891
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду