Ахметов, Кант і Захер-Мазох

22 Вересня 2009
23897
22 Вересня 2009
08:00

Ахметов, Кант і Захер-Мазох

23897
Не можна, щоб твоя команда претендувала на європейський футбольний Олімп – від імені України! – і водночас штатні працівники твоїх ЗМІ заперечували саме існування України й українців. Ні, звісно, можна, але тоді це типовий мазохізм
Ахметов, Кант і Захер-Мазох

Якщо хтось не знає, то Леопольд фон Захер-Мазох неодноразово звав себе русином чи ж то русинським письменником. І навіть у тогочасних довідниках про нього зазначали, що це літератор-русин, що пише німецькою мовою. Іншими словами, отой сакраментальний мазохізм (якщо вийти за межі суто сексуальні - отримання неабиякого кайфу від того, що ти добровільно дозволяєш знущатися з тебе) - це опис певних істотних рис українського характеру. І не суто селянської його складової, а вже покритого лоском європейської цивілізації, бодай і зовнішнім.

 

А Іммануїл Кант (чи, як наполягають деякі сучасні перекладачі, Імануель) - це, якщо хто забув, німецький філософ, який за збігом політичних обставин кілька років устиг побути російським підданцем, вдумливий дослідник людської здатності пізнавати принципово непізнаваний до кінця світ. Канту належить формулювання розрізнення двох форм раціональності - розуму (вища) і розсуду (нижча, простіша). Піднестися до розумних форм і способів осягнення дійсності та свого Я вдається далеко не кожному, але нерідко для успіху у повсякденності цілком вистачає й розсуду. Але у складних ситуаціях без здатності розумного судження програш неминучий.

 

Нарешті, Рінат Леонідович Ахметов - це просто той самий Ахметов. З усіма своїми заводами, копальнями, літаками, стадіонами, телеканалами, газетами etc. Одне слово - Ахметов. Чи то перший, чи то другий за багатством і в Україні, і в Європі, і на пострадянському просторі. Постать унікальна. В тому числі - і як жива ілюстрація до певних засадничих тез Імануеля/ Іммануїла Канта та Леопольда фон Захер-Мазоха.

 

Про що йдеться? Серед тих ЗМІ, котрі, як на мене, експерти небезпідставно вважають безпосередньо пов'язаними з Рінатом Ахметовим, такі велетні (за українськими, принаймні, масштабами) медійного ринку, як газета «Сегодня» і телеканал «Україна» (чи «Украина»? Втім, справа не у назві, а в контенті). Так ось, про контент чи то пак змістовне наповнення ефіру та газетних сторінок. Ну, добре, всілякі «Глухарі» та «Няні» на «Україні» ненав'язливо доводять мільйонам глядачів, що Україна і Росія - це одне й те саме, ну, хіба що з дуже маленькими відмінностями (перша - провінція другої). Але ж навіщо «крутити» в такій кількості різноманітні радянські стрічки про чекістів та прикордонників, міліціонерів та піонерів? Навіщо постійно відтворювати стилістику тоталітарного буття і відверто романтизувати тоталітарні силові та ідеологічні структури? Зрештою, навіщо додавати до цього коктейлю ще й сучасний російський інгредієнт у вигляді телеоспівування спецназу та ФСБ?

 

Ні, я розумію: крім різноманітних засобів обробки такого специфічного виборця, як донецький, існують особисті смаки власників ЗМІ та їхнього оточення. Фільми про славетних радянських чекістів та російський спецназ можуть і справді подобатися новітнім мільярдерам, котрі ще не так давно перебували - як би це правильно сказати - у зовсім іншій соціальній площині. Але! І ще раз - але ж персонажі, котрі поєднують в одній особі депутата, мецената, промисловця та власника ЗМІ, вже не належать собі, ба більше - вони не належать і своєму «залізному» електорату. Вони або починають діяти як носії загальнонаціональних інтересів, або колись-таки закінчують кар'єру в ролі новітніх Шур Балаганових, які не впоралися з власними звичками.

 

Бо ж не можна користуватися всіма благами, які дає тобі українська державність (передусім - квотами на експортні товари на Заході), і водночас щедро фінансувати руйнацію цієї самої державності. Не можна мати депутатську недоторканність з усіма її вигодами не тільки в Україні - і підважувати самі основи українського парламентаризму. Не можна, зрештою, щоб твоя команда претендувала на європейський футбольний Олімп - від імені України! - і водночас штатні працівники твоїх ЗМІ заперечували саме існування України й українців. Ні, звісно, можна, якщо дуже хочеться, але тоді це типовий мазохізм, це потаємне бажання якнайшвидше відправитися шити рукавиці разом із Ходорковським під наглядом пильних чекістів...

 

... Чесно кажучи, я спочатку хотів навести численні приклади хамського, а на додачу ще й безграмотного глузування з усього українського та відверто дурнуватого й так само безграмотного тлумачення знакових подій історії в газеті «Сегодня», але потім подумав: багато честі. Ба більше - справа не в них, виженуть - прийдуть інші, вправні у розв'язанні тактичних завдань, а саме - дебілізації електорату. Причому дебілізації масової й до певної міри успішної. Бо ж зусиллями палких борців із усім українським насправді руйнується шанобливе ставлення до культури як до такої (знов-таки, можна було б тисяч на 20 знаків зробити оповідь - із цитатами - про те хамство і невігластво щодо визначних достойників російської культури, яке дозволяє собі та сама газета, але хай це краще зробить хтось інший...).

 

Й отут нам знадобиться Кант із його розрізненням розуму та розсуду.

 

Якщо не вдаватися у філософські тонкощі, розсуд і розум - два види мисленої діяльності людини, при цьому розум є вищою формою такої діяльності у порівнянні з розсудом. Останній пов'язаний із оперуванням вже визначеними поняттями, класифікацією фактів та явищ, систематизацією знань, а от розум виступає як синтезуюча творча діяльність, яка розкриває обшири дійсності, створює нові ідеї, що виходять за межі уставленого. Розум здатний об'єднати протилежності, які розсуд вважає непереборними.

 

На жаль, не тільки в нинішній українській журналістиці, а й у бізнесі та політиці здатність до суджень розуму більшою частиною є не тільки зайвою для досягнення чималих успіхів, а й небезпечною...

 

Отож ми маємо всі шанси й далі читати базграння журналістів «Сегодня» про те, що, мовляв, без включення до складу УРСР західних областей Партія регіонів однозначно перемагала б на виборах, а Віктор Янукович був би президентом (зав. автобазою він би був до скону віку, а ці хлопчики бігали б досі за горілкою для «маститих» партійних журналюг, а не шикували б як «метри»!) чи що Ленін знічев'я «отстегнул» Україні Дніпропетровщину (землі Війська Запорозького з 80%-м українським населенням!). Ми маємо всі шанси дивитися й далі по «Україні» телесеріали про хлопців із «холодними головами, чистими руками і гарячим серцем» (цікаво, хто там із окупованої Німеччини вивозив ешелонами добро? Не тільки ж різноманітні Жукови...). А в разі певних геополітичних змін, накликаних не в останню чергу цією публікою, переконаний, вона так само ревно піде служити новим господарям. Зневажливо зачисливши до числа «українських буржуазних націоналістів» всіх тих, хто сьогодні має депутатські мандати в «сепаратистів» (без розрізнення партійності) і використовує українські квоти на світовому ринку.

 

... Як там стосовно шиття рукавиць разом із Ходорковським?

 

Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23897
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 631
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 546
20.06.2010 10:32
Юрий Иванов
, для «Детектор медіа»
30 440
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 734
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 717
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 850
29.12.2009 14:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
29 549
25.11.2009 09:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 254
30.10.2009 13:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 300
15.10.2009 10:20
Сергій Грабовський, «День»
38 479
29.09.2009 14:02
Леві Кліффорд, New York Times News Service
33 633
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 985
28.09.2009 16:51
Сергій Грабовський, для «Радіо Свобода»
20 221
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5340 дн. тому
Пане Борисе, хоч Пирогів, хоч ПироговО - все одно як називається те місце, яим обмежується уявлення нашого президента про українську культуру. Поміняється президент - не поміняється уявлення. Просто це місце знову стане не більше, ніж музеєм народної архітектури та побуту.
Vyacheslav
5340 дн. тому
Банально и глупо!|Забавно слышать от КАНДИДАТА ФИЛОСОФСКИХ НАУК такую чушь про Канта... Если он и преподаватель, то дерьмовый...Философ и пропагандист - это несовместно!
матвієнко
5340 дн. тому
Ювик Нал //Предки еще одной американо-еврейской семьи были работорговцами.)) Нагадую попереднику, це були Ротшильди, що перекваліфікувалися у банкірів і друкарів грошей. Вже перед Другою світовою клан Ротшильдів по відділеннях казначейства у всіх штатах друкували долари. Маленька деталь. На початку приватизації в Росії до Петербурга "непоміченим" пришвартувався корабель з контейнерами з доларами. Тоді Пітером керував Собчак, а його заступник В.Путін відповідав за порти і причали. З тих паперових баксів народилися "рускіє" олігархи ходорковські та інші подібні скоробогатьки. Не виключено, з тих мільярдів паперових, по суті фальшивих доларів перепала дещиця й "нашим". Згодом невдячний Путін вийшов з-під конторолю доларових офіцерів США у Росії.
Ювик Нал
5340 дн. тому
ЗА БЕДНОГО АХМЕТОВА ЗАМОЛВИТЕ СЛОВО! Предки Рокфелера были пиратами, убивали и грабили. Только пластида у них не было и пистолетов с глушителями. А в основном и целом - они ментальные предтечи родоначальника будущих донецких миллиардеров из рода Ахметовых. Предки еще одной американо-еврейской семьи были работорговцами. Чернокожие граждане США - дело их грязных, окровавленных рук. Теперь это семейство крышует банковскую систему и казначейство, печатает бумажно-льняные баксы на весь чокнутый на долларах мир. Вполне респектабельные иуды! Не нужно обижать подозрениями в бандитизме суркисо-рабиновиче-коломойско-бродских основателей будущих славных династий!
Борис Бахтєєв - Кокотюсі
5340 дн. тому
Андрію, ще на радянських російськомовних картах Києва околиця міста була позначена як Пирогов, а не ПироговО. В україномовних довідниках - як Пирогів. Бо до лікаря Пирогова не має ніякого стосунку, а закінчення ОВЕ (рос. ОВО) для українької топоніміки нехарактерне. Підганяння українських географічних назв під російську топонімічну традицію на підсвідомому рівні переконує людей, що в Києві все є й має бути таким самим, як у Москві, Рязані чи Тулі. А це діє не гірше за газету "Сегодня".
кокотюха
5340 дн. тому
Серіали про хороших чекістів і ФСБ-шників (читай - КГБ-шників) - не російська культура, а радянська. Тільки в СРСР не могли дозволяти знімати їх у такій кількості: треба було проходити цензуру КГБ, а також - МВД, якщо про ментів. Просто в силовиків тоді реально не було спецпідрозділу, аби відстежував і консультував усе це, хоча гроші в тієї держави на кіно були. Проте якщо в Україні почнуть знімати клись серіали про хороших провідників ОУН-УПА, які кришили чекістів у капусту - це теж буде зразок радянського кіно, тільки вже українського радянського. Проте насправді нема нічого поганого в тому, що в Росії є ТАКА ідеологія, гроші на її підтримку та розвиток, і нічого дивного, що існує проросійська риторика. Далі дивно, що всього цього нема в Україні. Ми не можемо відповісти. Тобто, як люди - можемо, а як держава - навряд. Бо Юлі і Янеку пофіг, а Ющенко тримає трипільські вулики в Пирогово...
Москаль
5341 дн. тому
Под крышеванием этого растущего теленочка в Донецком регионе исчезли до сорока крупных и средних бизнесменов (часть расстреляна или взорвана). До сих пор откапывают по терриконах. Какого идиота устраивает создание НАЦИИ бандюками-телятами?
Цица Рон
5341 дн. тому
//верят, что лет через двести мы дозреем до нации,// Если при верховенстве энтих "телят" (ахметово-пинчуко-коломойско-бродских...) будет продолжаться формироваться нация, что из того получится? А получится конгломерат манкуртов, объединенный не литературным языком, а новоязом, наполовину из компьютера, наполовину из матюгальной литературы. Такую "нацию" не стыдно будет досыта накормить Циклоном-Б. И, желательно, еще в зародышевой стадии. Впереди шагает колонна ахметово-пинчуко-коломойско-бродских... Остается дождаться погоняйла.
123
5341 дн. тому
Не всем же дано читать статьи типа http://www.dt.ua/1000/1600/67194/...И не надо думать, что "мужи" во власти и бизнесе умнее нас, просто им больше повезло с родословной, да и с совестью "все в порядке". Вот и Ахметов не бычит ни в государственных делах, ни в национальных. К тому же, он искренен и доверчив, аки теленок (глядя на него в телекартинке, именно такой вывод я делаю). "Они", в лучшем случае, верят, что лет через двести мы дозреем до нации, в худшем - они москальские агенты.
bulba
5341 дн. тому
Респект! Все по суті
Цікавий
5341 дн. тому
Біда в тому, що ані Ахметов, ані Пінчук не розуміють, що нищать свій майбутній бізнес. Ми гадаємо, що коли вони багаті, значить розумні - а це далеко не так. Вона розумні теперішнім моментом, а от стратегії не розуміють - немає досвіду. Переконуй- не переконуй, а вони, на жаль, є низовими бандюками за станом свідомості.
Andre
5341 дн. тому
Автор прекрасно знает,что в Украине паралельно существуют две культуры ---украинская и руская и вопросы надо задавать не ахметовым-пинчукам,которые просто поддерживают рускую а этому дебильному президенту,который вообще ничего не сделал для развития украинской культуры----где общественное телевидение,где современная украинская студия,где интересные украинские фильмы.И по моему убеждению эта смешная украинская элита во главе с этим морально-отсталым президентом палец о палец не ударяет для этого, потому что боится, что их самих в этих фильмах и покажут.Представляете какая была бы посещаемость на худ.фильмы в кинотеатрах про отравление или как создавались капиталы, или сериал киеврада ,или мелодрама газ и т.д сюжетов вагоном не вывезти и на украинском бы смотрели с утра до вечера.Так что пусть автор по адресу обращается и ещё если он такой умный пусть выяснит где в украинском характере сидит та гнидность,которая не даёт всему этому происходить.
benson
5341 дн. тому
Автору - КГ/АМ. Всем - Ну, что за вечные нападки на "Украину" и "Сегодня"? Ну, принадлежат они Ахметову, и что? Все массмедиа кому-то принадлежат... Все телеканалы показывают российские сериалы (если у них есть на это деньги, конечно)... Все газеты пишут х...ню...
Г.Б.
5341 дн. тому
Нинішняінформаційно-психологічна вакханалія українофобів ("хахлов", "маланцев", "маларосов", "кацапов", "сжидовленых"...) - це логічне повторення багатої на малі й великі апокаліпсиси історії гомо сапієнсів... Хмельниччина вже була. І нікого нічому не навчила... Отже, чекаймо нового українського, такого маленького, ну, зовсім малесенького апокаліпсису. АСЕНІЗАТОРИ ВЖЕ ПРОХОДЯТЬ ВИШКІЛ,
Б.Г.
5341 дн. тому
Шановний мессія Г.Б.! А чи то можна українською мовою будь ласка.
Г.Б.
5341 дн. тому
Нынешняя информационно-психологическая вакханалия украинофобов - это спиралевидный виток человеческой истории. Такое в Европе уже проходили и не один раз. Самый красноречивый экскурс в не такую уж далекую историю - антигерманская вакханалия после поражения Германии в Первой мировой. Материальное унижение, психологическое уничижение германской нации, этнических немцев. Остановил вакханалию Гитлер и национал-социализм, прозванный фашизмом. Ахметовщина, пинчуковщина... в масс-медиа, в культурном пространстве, во внутренней политике Украины, как ни прискорбно, а для кого-то УЖАСНО! - должны когда-то привести в стране к власти украинского фюрера. Его будут проклинать потом, как проклинают сейчас Гитлера, но свою историческую очистительную миссию украинский чистильщик сделает, как велит ВРЕМЯ, как велит спираль истории. Вопрос, доживут ли ахметовы-пинчуки... их выводки до точечного апокалипсиса? Когда миллионы украинцев будут рукоплескать грязной работе санитаров-ассенизаторов. ТАК БЫЛО! Так будет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду