Розкидана культура

22 Грудня 2009
27550
22 Грудня 2009
08:40

Розкидана культура

27550
Будемо жити» керівництво Першого національного поставило у такий слот, де не матиме рейтингів навіть еротика. А новий проект про мистецьке життя на «Сіті» чомусь не удостоївся титрів
Розкидана культура

Скажіть, будь ласка, хто і коли останній раз дивився або хоча б перемикав свій телевізор на канал, який називається «Культура»? Не поспішайте з висновками, я зовсім не збираюся тут укотре писати, що цей канал поганий і не задовольняє потреби громадян України бути в курсі актуальних культурних подій та тенденцій. Власне, ваш автор ніколи цього і не писав, бо для того, аби зробити якусь заяву, треба щонайменше знати предмет, котрий тебе обурює. А я, каюся, цей канал не дивлюсь. Може, й даремно - раптом там справді є щось цікаве...

 

Проте так склалося, що коли треба назвати якийсь канал нашою загальною ганьбою, то насамперед згадують чомусь канал «Культура». Серед моїх численних знайомих є глядачі 5 каналу, Першого автомобільного та Першого ділового, але чомусь канал «Культура» (такий самий, до речі, нішевий) не бере на себе труд дивитися ніхто. Що не заважає за звичкою згадувати його всує.

 

Для чого ці дещо сумбурні роздуми? А для того, щоб звернути вашу увагу: жодної прем'єри в царині культурно орієнтованого телепродукту на каналі «Культура» чомусь ніде не анонсується. Ви скажете: «Аби так говорити, треба справді дивитися "Культуру"!» А раптом там є ролики на кшталт: «На нашому каналі - прем'єра!» Але цей канал навіть не подає про себе інформації. Бо та ж сама «Детектор медіа» регулярно анонсує дати різних телевізійних прем'єр, а часом - навіть інформацію про закриття проектів, котрі ще місяць тому так акуратно стартували (це я, зокрема, і про «Насправді шоу» на ТРК «Україна»). Тим не менше, про канал «Культура» в новинах із життя телебачення - нічого.

 

Це може означати дві речі: каналу «Культура» справді все одно, чим заповнений його цілодобовий (!) ефір, або ті, хто хоче і вміє виробляти такий специфічний продукт, як «телепрограми про культуру», на канал «Культура» зовсім не зважають.

 

Своєю чергою, «культурні» проекти часом виробляються іншими каналами. І це лише на перший погляд здається, що така ситуація - позитивна. Бо мало виробити продукт, треба його ще й належним чином подати. А коли доходить до діла, то стає зрозумілим: навіть хороші та корисні, в принципі, програми можуть загубитися в «рідних» ефірах або через слот, обраний методом тику, або через чийсь технічний недогляд. І виходить - вміла готувати, та не вміла подавати.

 

Скажімо, на початку грудня Перший національний анонсував прем'єру циклу програм власного виробництва під назвою «Будемо жити». Хто хоче, той хай сперечається, але мені особисто перші випуски програми сподобалися. Аби мені хтось дав, я сам давно зробив би (причому не задля заробітку, а через те, що мені все це дуже цікаво) подібний цикл програм чи навіть цикл публікацій про зірок (без лапок!) українського (мушу додати - радянського) кіно, про культові і просто помітні наші фільми (не лише у «Мосфільму» є «золота колекція»), нарешті - про акторів, котрі насправді українцями не є, але з якими українське кіно тісно пов'язане, бо вони працювали в Україні. Зокрема, про Віктора Федоровича Степанова, якого мені пощастило знати особисто. А також про Льва Перфілова, якого давно треба було згадати добрим словом. Чи про Миколу Яковченка. Коли я зголосився писати про нього для книжкової серії «Знамениті Українці», де щойно вийшла книжка про Леоніда Утьосова, мене щиро запитали: «А хто це?» Тому проект, ведучим якого є український актор Володимир Талашко, може претендувати в Україні якщо не на лаври, то принаймні на ту нішу, яку свого часу зайняв аналогічний російський проект Леоніда Філатова «Чтобы помнили...».

 

Проте вже після прем'єри, яка відбулася 4 грудня, «Детектор медіа» подає невтішні цифри: рейтинг «Будемо жити» на старті виявився досить низьким. Знаєте, що буде далі? Я скажу, будете знати: керівництво Першого національного, яке не раз говорило, що про рейтинги канал може собі дозволити не дбати, запросто відмовиться від цієї та аналогічних проектів через... низькі рейтинги. А вони, ці рейтинги, і не можуть бути високими! Бо прем'єру такого важливого для української культури - зокрема для українського кіно, якому є чим пишатися, - телевізійного циклу поставлено в п'яницю на 13.15. Навіть піддана анафемі еротика, показана в таку годину, не підніме жодних рейтингів! Поставивши програму про культуру в найбільш незручний для перегляду час, керівництво каналу, тим не менше з когось неодмінно спитає за низьку «цифру».

 

Наостанок - ще кілька показових зауважень. Перший національний анонсує «Будемо жити» як тижневик, котрий, нехай о 13.15, але все ж таки виходитиме в ефір кожної п`ятниці. Поки що я бачу цю програму через п'ятницю. Проте програмний директор Першого Олександр Зорка сказав ТК, що програма й планувалася на щодватижні. По-друге, він вважає, що для неї вони знайшли вдалий слот, тому що вона йде відразу після програми «Надвечір'я», яка має ту ж вікову аудиторію. А на мою думку, мало того, що показують у незручний час, так ще й не привчають до її регулярної появи. Ну, і ще одне: у фінальних титрах я побачив рік виробництва - 2008. Це означає, що програму вже показували, а значить - це не прем'єра, як анонсує УТ-1, або зняли, але з якихось причин не могли знайти слоту і, вважайте, так і не знайшли: для будня 13.15 - це не слот. В будь-якому випадку ставлення до потрібного проекту з боку тих, хто мусить розміщувати його в ефірі та належним чином пропагувати, очевидне.

 

Інша «культурна» груднева прем'єра - проект «Культ-сіті» на каналі «Сіті», який стартував 18 грудня о 20.55. За спостереженнями вашого автора, «Сіті» намагається наповнювати ефір проектами власного виробництва, яких нема на інших каналах, не в останню чергу, через те, що тематику вважають неформатною. В даному випадку, «Культ-сіті» протягом 15 хвилин розповідає про життя київських музеїв та виставкових зал.

 

Справді, важко розказати про це жваво та драйвово, адже музей сам по собі - не жвава інституція, а музейний працівник - професійний балакун, здатний на будь-яке коротеньке питання давати розгорнуту відповідь у вигляді оглядової екскурсії, яку дуже важко адекватно адаптувати до вимог сучасного телебачення. Тим не менше, авторам «Культу- сіті» це несподіваним чином вдалося: 15 хвилин наповнені інформацією, яка супроводжує оригінально та вибірково підібраний відеоряд. Камера оператора, фіксуючи музейні стіни та галерейні зали, примудряється зосереджуватися на справді цікавих моментах такого статичного дійства, як виставка. Щоправда, не слід вважати команду «Культу-сіті» такими собі альтруїстами, котрі, користуючись нагодою, гасають по маргінальних виставках знайомих своїх знайомих і фільмують їхні концептуальні експерименти. В полі уваги - Андре Лабан, знаменитий оператор із команди не менш знаменитого Жака Кусто, рок-ідол Борис Гребенщиков у якості художника-примітивіста (своєрідні вітання його друзям - «мітькам») чи скульптурна техніка Огюста Родена.

 

Але якби я не знав наперед, що о 20.55 мені хочуть показати прем'єрний випуск програми «Культ-сіті», то, ввімкнувши телевізор, так і не зрозумів би, до якого проекту слід відносити означені 15 хвилин, присвячених музеям. Бо ані на початку прем'єрної програми, ані в її фіналі я не побачив ані назви, ані титрів, ані сакрального переліку під загальною шапкою: «Над програмою працювали». Можливо, це поодинокий факт. Можливо, я чогось не знаю. Проте на фоні того, що інші проекти «Сіті» мають свої власні назви, котрі відповідним чином титровані, новий для пересічного зацікавленого глядача поки що складно вирізнити.

 

Повертаючись до згаданого всує каналу «Культура», робимо висновок: доки цей канал ніхто не розглядає як майданчик для розмов про актуальне культурне життя і культурну спадщину, доведеться змиритися з тим, що поодинокі «культурні» проекти, безсистемно розкидані в телевізорі, губляться. Як усе розкидане.

 

Фото - dashagauser.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27550
Читайте також
07.10.2010 10:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
10 998
15.09.2010 09:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 598
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 407
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 282
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 500
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 031
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 003
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 108
15.02.2010 07:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 335
03.02.2010 07:42
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 414
18.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 208
15.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
21 761
04.01.2010 11:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
14 197
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 572
08.12.2009 07:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 148
30.11.2009 12:14
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 968
26.11.2009 09:16
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 413
19.11.2009 10:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 318
13.11.2009 10:46
Андрій Кокотюха
7 768
09.11.2009 19:09
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 947
29.10.2009 10:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 335
21.10.2009 09:44
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 084
14.10.2009 19:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
12 912
08.10.2009 17:31
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
63 179
24.09.2009 13:02
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 541
23.09.2009 06:16
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 292
08.09.2009 09:01
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 600
04.09.2009 10:13
Андрій Кокотюха
, Світлана Кореновська, для «Детектор медіа»
54 098
02.09.2009 14:16
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
39 365
25.08.2009 15:27
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
54 696
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5238 дн. тому
от же ж... навпаки, пишу про те, що бачив. про наповнення каналу "культура" не написав. згадав його всує, як і всі ми, коли треба щось копнути. але про контент культури я прошу написати, зокрема, Вас, usus. опишіть те, що побачили, втріть мені носяру, зробіть мене, йєс-йєс-йєс... до речі, всіх стосується, пацаки й чатлани: слабо комусь витратити час на перегляд каналу "культура" і написати текст про це?
usus
5238 дн. тому
гы, кокотюха в своём стиле - пишет про то, что не видел)
кокотюха
5238 дн. тому
уважаемый пацак, я и не критикую канал "Культура", так как не смотрю, а не смотрю в силу того, что о нем, кроме того, что он есть, ничего не знаю. и еще слышал, что там продукт не производят, только крутят 10 или 5-летней давности. а мы, чатлане, расматриваем актуальный продукт.
Веддаарди
5239 дн. тому
А я чего-то не понимаю... Почему автор не смотрит канал "Культура"? Вот я, например.. Я не смотрю канал "Культура", потому что не интересуюсь этой тематикой, потому что мне не интересно и проч. проч. Но я о нём знаю, в списке натыкался.. А чего автору не нравится? Что анонсов никто не написал - так он и сам ни одного не написал... Про другие программы - написал, а про программы канала "Культура" - ни слова. А ведь казалось бы: такому профи, как автор, достаточно посмотреть на название, чтобы составить впечатление о программе. Или автор не знает, где программу передач посмотреть? Так вот тут, например http://www.vsetv.com/schedule_channel_285_week_2009-12-21.html (там и на украинском есть: http://www.vsetv.com/schedule_channel_494_week_2009-12-21.html ). Посмотреть пару раз "Прайм-тайм культуры" в 19:00 - и можно анонс писать - вдруг оно что-то стоящее.. А то как критиковать, так все - чатлане
кокотюха
5240 дн. тому
Ася, а що таке "продюсер", "прайм-тайм", "рейтинг" і "sms"? Плекайте матчастину.
Asia
5240 дн. тому
А що це таке "слот"? Це вже що новий, цього разу українсько-англійський суржик? Дешево якось виходить. Плекайте мову!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду