Ставка на Хауса

26 Листопада 2009
28400
26 Листопада 2009
09:16

Ставка на Хауса

28400
Контрпрограмування із кумедною різницею у дві хвилини серіалів – «Анатомія Грей» та «Теорія брехні» виявилося марним
Ставка на Хауса

Американські серіали «Анатомія Грей», прем'єра якого відбулася на СТБ 12 листопада, та «Теорія брехні», котрий стартував на «1+1» 16 листопада, не мають до серіалу «Доктор Хаус» жодного відношення. Тим не менше, промо обох прем'єр будувалося саме на шаленій популярності  House. m.d.

 

Анонсуючи «Анатомію Грей», рекламний ролик на СТБ змонтували так, аби склалося враження: наступний серіал про лікарів - це або ще одна медична історія з харизматичним Хью Лорі в головній ролі, або - що канал напружився і придбав права на показ 6-ого сезону «Хауса» швидше, ніж це зробили в Росії і - головне! - раніше, ніж він потрапив на Петрівку в вигляді піратського диску. Враховуючи бюджет «Україна має талант!», загальну успішність більшості проектів цього каналу останнім часом, зростання рейтингу СТБ в цілому, концерти Елтона Джона та сера Пола Маккартні, а також мистецькі «гастролі» одного з найдорожчих художників світу Дем'єна Хьорста від каналу, власником якого є організатор усіх цих подій Віктор Пінчук, можна було чекати якого завгодно сюрпризу. Навіть згаданої вже швидкісної прем'єри «Хауса-6».

 

Натомість, анонсуючи «Теорію брехні», не лише «плюси», а й продавці піратських DVD з Петрівки наголошували: цей серіал користується величезною популярністю в шанувальників «Доктора Хауса». Правда, в сюжеті, показаному в ТСН напередодні прем'єри «Теорії...», прозвучало: «Цей серіал уже б`є всі рекорди популярності в Америці та Росії». Значить, якби серіал був популярним лише в США та, можливо, у Європі, його показ в Україні був би проблематичним до того часу, поки його не випробують на російському телебаченні, а ми, відповідно, не подивимося його в кабелі.

 

Мені після цього просто цікаво: матиме колись нарешті український канал з бюджетом та власним стилем (яким став СТБ) чи амбіціями повернути втрачені позиції (що їх має «1+1») право «першої ночі» на показ якісного рейтингового продукту іноземного (не російського) виробництва? Бо в ситуації, коли українському глядачеві пропонують прем'єру в Україні навіть не одночасно, а пізніше російської прем'єри, ця прем'єра фактично стає прем'єрою «другої свіжості».

 

Боже збав, я не закликаю закривати російські канали! Я пропоную інше: не можемо поки виробляти власний продукт - треба спробувати випередити братів-росіян у купівлі чужого. Адже на «Крем» чи «Десантуру» витрачаються, напевне, не менші гроші, ніж можна витратити на те, аби український глядач побачив щось новеньке та модне американське раніше, ніж глядач російський...

 

Проте навіть у ситуації, коли новинка новинкою насправді не є, обидва американські серіали в нашому ефірі все одно змагаються за рейтинги.

 

Маємо класичний приклад контрпрограмування. «Анатомія Грей» виходить у тому ж слоті, що раніше стояв «Доктор Хаус», аби народ далі дивився на те, на що звик у цей час, - на людей у білих халатах. «Теорія брехні» претензійно виходить не о 22.20, а о 22.22. Заради цього зсунули навіть вечірній ТСН, а рекламні паузи на обох каналах під час демонстрації епізодів співпадають. Тим не менше, спочатку «Анатомія Грей» взяла вищі показники, ніж останні серії п'ятого сезону «Доктора Хауса», натомість «Теорія брехні» в день прем'єри взула «Анатомію Грей».

 

Нічого дивного в цьому нема. Почати з того, що «Доктор Хаус» - серіал не для домогосподарок, прихильниць «Сватів» чи «Вогню кохання». Він очолює перелік так званих серіалів для інтелігентних людей, і в цьому списку - «Втеча з в'язниці» (був у ефірі IСTV), «Декстер», «Кістки» і, звісно, «Теорія брехні». Подібне визначення, як писав колись журнал «Корреспондент», означає: інтелектуально багатші представники середнього класу надто зайняті, аби дивитися серіали «для себе» в той час, коли їх показують по телевізору. Для них взагалі дивитися «ящик» - себе не поважати. А значить, піратські DVD на Петрівці - для них.

 

Через те п'ятий сезон «Доктора Хауса» більшість фанатів на час прем'єри на СТБ у вересні цього року вже додивилася. Натомість «Анатомія Грей» - історія не скажу нижчої, але точно - іншої якості, ніж «Хаус». Ця якість задовольняє постійних глядачів медичних серіалів у Америці, натомість у нас в Україні цільова аудиторія «Анатомії Грей» - точно не фанати Хауса. Розуміючи це, у промо-ролик цього серіалу вмонтували кадри з Х'ю Лорі. Відповідно, новий серіал стартував із вищими показниками, ніж останні серії баченого вже House. m.d.: прихильники Хауса чекали чогось нового і (по собі скажу) аналогічного.

 

Потім настала черга «Теорії брехні». Це кіно справді не для домогосподарок. До того ж ковдру на себе перетягнув задіяний у головній ролі Тім Рот - «зірка», коло шанувальників якої теж належить до категорії «не для всіх» (фанати Ді Капріо з фанатами Тіма Рота можуть навіть побитися), і чиє прізвище нічого не скаже тим, хто ніколи не бачив «Скажених псів», «Кримінального чтива» та «Чотири кімнати». Проте, віддавши, кінець кінцем, глядацьку перевагу «Теорії брехні», мушу визнати: саме Тім Рот і рятує цей серіал. Участь актора, котрий має в певних колах культовий статус, завжди краще, ніж актори, яких не впізнаєш і котрі розігрують зовсім не цікаве для мене дійство, як це відбувається в «Анатомії Грей». Ось і вся різниця. Для популярності, яку має «Доктор Хаус» і до якої апелюють промоційні ролики та сюжети «Анатомії Грей» та «Теорії брехні», не вистачає брутальності, здорового цинізму, чорного гумору, розкутості та безпосередньої неполіткоректності - ознак, на яких виїжджав та продовжує виїжджати Хаус. Тому обидва серіали, попри їхню несхожість, мають іншу, ніж House. m.d., цільову аудиторію.

 

«Анатомія Грей» розрахований передусім на жінок. Шанувальниці «Швидкої допомоги» з Джорджем Клуні сміливо можуть дивитися історійки з життя лікарів-інтернів. Те, що «Анатомія Грей» - дівчаче кіно, засвідчує не лише головна героїня, хірург Меридіт Грей: у Росії на каналі СТС серіал йшов під назвою «Анатомія пристрасті», аби жінки швидше визначалися з переглядами. Пристрастей як таких поки що нема. Принаймні, таких пристрастей, які б змушували хоч трохи перейнятися подіями на екрані.

 

Лікар Міранда Бейлі, яка керує новачками-інтернами і яку поза очі називають Нацистом, насправді зовсім не нацист: аби всі нацисти були такими суворими, але справедливими. Забуті всередині пацієнтів під час операції рушники та серветки - ані курйоз, ані трагедія, ані гріх без каяття, ані буденність інтернівської практики. Складається враження, що розмови про зашиті в животах серветки потрібні лише для сценарію, а не для викликання емоцій. А після того, як Іззі Стівенс наполягає на своєму праві інформувати чоловіків про те, що в жінок бувають критичні дні й вимагати від друзів-мужчин без огиди купувати їй тампони, я відчув себе персонажем ось цього мультика. Тому, аби не було аналогічних наслідків, припинив перегляд «Анатомії Грей». Зовсім не дивуючись при цьому, що протягом минулого тижня більшість моїх співбесідниць жіночої статі високо оцінювала «Анатомію Грей» порівняно з «Доктором Хаусом».

 

Зосередившись на «Теорії брехні» (оригінальна назва «Обдури мене»), ваш автор спочатку перебував під харизмою Тіма Рота. Сама історія теж захопила: для мене серіал з детективною інтригою завжди цікавіший, ніж без неї (як в «Анатомії Грей»). Психолог Кел Лайтман, голова агенції «Лайтман групп», така собі людина-детектор, розкриває злочини завдяки вмінню визначати брехню за мімікою та жестами інших. Окремі епізоди видаються трошки нуднуватими, очевидно - через реальну основу, яку має під собою серіал. Він створений на матеріалі наукових розробок доктора Пола Екмана. Очевидно, до «Хауса» цей серіал тематично присобачили, бо доктор Лайтман не просто переконаний, як і докор Грегорі Хаус, що всі брешуть, а й доводить це на практиці.

 

Але, абстрагувавшись від Рота-Лайтмана, я зловив себе на думці: щось у «Теорії брехні» мене теж дратує. Не так, звісно, як тампони і розмови про тампони в «Анатомії Грей», але певний дискомфорт є. Десь на сьомому епізоді зрозумів: причина - в політкоректності. Спочатку нам являють важку долю жінок у армії, яких всі сержанти намагаються зґвалтувати, а вони не опираються наказам. По ходу запитання: раз так, для чого жінкам армія? Мужиків усе одно не переробиш... Іншим разом пожежник стає жертвою расових упереджень. Ніби новачка нема за що більше пресувати, окрім як за колір шкіри... Ще епізод - про педофілів, котрі, втім, визнають себе небезпечними збоченцями і добровільно проводять сеанси хімічної кастрації. Подружня зрада - це погано, але ми бачимо не жінку, яку зраджує чоловік, а доктора Фостер, в якої жіночого - лише стать та одяг. За неї чомусь переживає тільки доктор Лайтман, і то - швидше для проформи, аніж справді переймається родинною трагедією колеги.

 

Словом, ці та інші страхи та комплекси сучасної Америки, а заодно - і світу, в «Теорії брехні» не цинічно висміюються та доводяться до абсурду, як у «Докторі Хаусі», а справді показані серйозно, ніби так і треба. Таким чином, усі спроби контрпрограмування марні. Надто не подібні ці історії. Надто різні цільові аудиторії в цих американських серіалів. І надто різна в них якість (хоча в обох випадках вища за дорогий «Крем»). Все одно, не будь старого доброго цинічного мізантропа Грегорі Хауса, не було б до чого прив'язувати обидві прем'єри. І не було б з чим порівнювати. Один з одним, як бачите, не варто.

 

Фото - krekotun.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28400
Читайте також
07.10.2010 10:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
10 991
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 401
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 271
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 491
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 018
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 994
09.03.2010 19:22
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 867
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 097
15.02.2010 07:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 327
03.02.2010 07:42
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 405
15.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
21 755
04.01.2010 11:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
14 184
30.12.2009 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
23 188
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 540
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 564
28.10.2009 16:21
для «Детектор медіа»
23 613
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолэ
5254 дн. тому
Учительница сори. Я просто забыл принять во внимание что вам нужны сексуальные и остроумные. Но тогда я вам вынужден открыть правду-по телевидинию вы такого не найдете. Поскольку оно расчитано на массовое потребление, а не только на вас. А насчёт Хауса то ето мне и нравится больше всего. Его егоистичность. Ему на всех пофиг, извините за выражение. Я б сам хотел быть таким. И между прочем он очень остроумен. Просто может черезчур, и вы не можете етого разгледеть.
преобрженский
5254 дн. тому
учительница, так вы сексуальных хотите? по телевизору? будьте моей первой учительницей секса, и я буду сексуальный. по-моему, проблемы у вас: на планете Земля есть сотни тысяч людей, подобных вам, которым ничего не нравиться из принципа - вот такая я загадочная, мне не угодишь. или - на мне не угодишь?
Первая учительница
5255 дн. тому
По-вашему, дальнобойщики сексуальные и остроумные? Что-то мне и Вас жалко стало. ))) А у Хауса такие психологические проблемы, что его не смогла выдержать даже любящая жена. Куда уж чужим женам браться.
Анатолэ
5255 дн. тому
Ну не смотри тогда. И он не моральный калека. То просто ты жалостливая. Ну попробуй посмотреть Дальнобойщикрв=))
Первая учительница
5255 дн. тому
Для Анатолэ. Ну не могу я смотреть на доктора Хауса! Он ведь калека моральный и физический, круглосуточно от боли страдает. Как на такое смотреть? Я жалостливая. Где найти сериал со здоровым героем? Что-то вроде Таггерта, но чтобы сексуальный и остроумный был.
Анатолэ
5256 дн. тому
Короче....."Анатомия Грей" и "Теория лжи" ето полный отстой по сравнению с Хаусом. Просто режисеры или кто там отвечает за создание идеи, увидели какой популярностью пользуется Хаус. И решили и себе такое придумать. Но ничего не вышло. "Анатомия Грей" похоже на простое лечение больных, с елемантами чего-то похожего на мыльную оперу. У Хауса же-все по другому. Болезни намного необычней и интересней. Ну и методы установления диагноза тоже. Если взять лучший по рейтингу сезон Анатомии, и тоже самое с Теорией, то они даже не приблизятся к тому рейтингу, который имеют 4 и 5 сезоны Хауса. В общем смотрите Хауса и забейте на всякий плогиат)
Нешанувальник 1+1
5256 дн. тому
"Завдяки" дубляжу доктор Лайтман і справді звучить плоско. Та й узагалі дубляж сумнівної якості - слова-паразити безкінечно повторюються, щоб просто "заткнути" відкриті роти акторів. Відчувається робота "нашвидкуруч".
кокотюха
5256 дн. тому
чому "упорно игнорируют присутствие платного телевидения"? ви якось той... уважніше читайте. в тексті чітко сказано: прем`єри прем`єрами не є. бо їх уже показували по російськи каналах, вірніше, не по "російських", а по адаптованих для Росії. у нас нема Фокс Лав Україна, Фокс Крайм Україна... хоча Метро Голдвін Мейєр Україна є.
Первая учительница
5256 дн. тому
Счастливый человек Кокотюха. Не нравятся сериалы "анатомия..." и "теория" - можно пожаловаться в "Телекритике". А тут хоть плачь - все сериалы не нравятся, рассказать о своей беде за гонорар некому.
bunny
5256 дн. тому
А еще авторы на Телекритике почему-то упорно игнорируют присутствие в стране платного ТВ. Так вот - уже куча сезонов Grey's anatomy прошло на канале Fox Life. Так что часть аудитории, которая имеет подписку на платные пакеты в кабеле и на спутнике уже могли все это пересмотреть.
А
5256 дн. тому
Що Гаус, що Лайтумі, тележуйка. Звантажив з торрентів винятково для підняття рейтингу, дивитися не зміг ані перше, ані друге )))
Рейтинг
5256 дн. тому
А почему никто не написал, что "Анатомия Грей" - это совсем не премьера (ну разве что для канала СТБ), что ее уже показывал ICTV, на котором она не пошла. И вообще, о чем статья? Цена на американские сериалы в разы ниже, чем на российские. И никак не связана с "правом первой ночи" - кто купил, тот и показывает. Россияне купили раньше, потому что у нас просто не идут американские сериалы. Хауз на СТБ тоже начинал выходить после 12, потому как никто не верил в успех (что объясняется опытом, а не ставкой на российский продукт). И даже сейчас тот же Хауз уступает 25-му показу Ментов. Так что дело не в том, что наши каналы не хотят показывать нам премьерные американские сериалы, а в том, что наша аудитория только начинает привыкать к "ихним" продуктам.
А
5256 дн. тому
Особливо вторинно виглядає переклад назви — калька з російського перекладу. От жеж убогі плюсовики...
олена
5256 дн. тому
Невже ніхто не помітив, яким жахливим зробили дубляж Лай ту мі на 1+1? Колись же саме на цьому каналі був НАЙКРАЩИЙ дубляж на нашому ТВ!!!! Переклад російських "піратів" (фрагменти якого 1+1 вставляли в проморолики серіалу) набагато кращий!!!! Тім Рот вийшов якимось невиразним у 1+1.
кокотюха
5256 дн. тому
Кира, я не умею скачивать с торрентов (кстати, предвидя кучу стебалова, тем не менее, скажу - даже не знаю, что это такое - торрент). Опять же, к стыду своему не владею иностранными языками (считаю это своим самым большим недостатком после латентного алкоголизма). Время на скачивание просто облом тратить. Мне проще, пока переведут и сколотят диск. А потом я пойду и заплачу деньги. Наконец, диск мне продадут в коробочке с полиграфией, и я поставлю ее на полку, а не будет валяться куча дисков, подписанных от руки, как у безумного ученого. И еще: я тут подумал - показывать "умняк" быстрее, чем в Интернете, особого смысла нет. "Умняк" рейтингов не даст, хотя бы тех, за которые работают каналы...
13
5256 дн. тому
вода какая-то..и причем тут название статьи тогда "Контрпрограмування із кумедною різницею у дві хвилини серіалів – «Анатомія Грей» та «Теорія брехні» виявилося марним" о чем статья то? о том, что Теория лжи пока бьет Анатомию Грей? так в Теории лжи всего несколько серий осталось. а потом что? А Грей еще поднимется. в Штатах Хаус, Грей, Домохозяйки, Лост и т.д. идут одинкаово хорошо- на каждый товар есть свой покупатель. уверена, что СТБ его раскрутит и продукт шикарный. и промо отличное было у СТБ.. и показатели будут лучше, может просто передвинут по сетке немного в связи с другой целевой..а статья ни о чем..
Кира
5256 дн. тому
Андрей, сериалы для умных умные уже не покупают на Петровке, а скачивают с торрентов через пару дней после выхода серии)))
кокотюха
5256 дн. тому
Отаре, я все думав, як же визначити "Обдури мене": правильно, одновимірний. Дякую за підказку. Взагалі, подивіться "Декстера". "Грей" - справді смакове, а отже - не в моєму смаку.
Otar Dovzhenko
5256 дн. тому
Я, напевно, десь трохи жінка, бо дивлюся "Ґрей" із задоволенням щодня :) А ось "Лай ту мі" перестав дивитись (в оригіналі з субтитрами 2-й сезон - перший уже, як і всі інтелігентні люди такскзть, давно подивився) через постійне відчуття, що мені підсовують якийсь ерзац. Власне, теж колись купився на те, що "Лай ту мі" - замінник Хауса, але насправді цей серіал ніби одновимірний у порівнянні з Хаусом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду