Дуля з кишені

9 Листопада 2009
13948
9 Листопада 2009
19:09

Дуля з кишені

13948
Автор замахнувся на святе – на смак виробників гумору
Дуля з кишені

Здається, без малого рік тому на «Детектор медіа» зіткнулися два світогляди - журналіста Олега Вергеліса й актора, телеведучого та шоумена Сергія Притули. Пан Вергеліс таврував гумор «а-ля Comedy Club»; на його думку, це вульгарно і позбавлено смаку (порівняно, мабуть, із «Вишневими усмішками», які зникли з УТ-1). Пан Притула в своїй відповіді не сипав звинуваченнями, а намагався пояснити опонентові: він та його однодумці - просто не цільова аудиторія такого гумору. На що отримав ще більш непримиренну відповідь пана Вергеліса, вирішив промовчати і значно пізніше в своєму інтерв'ю сказав: «Це була не критика, а коктейль із лайливих порівнянь. Людина просто не розуміла, що таке комерційний гумор». Таким чином, гумористичні програми, які є в українському телеефірі, мабуть, і є той самий комерційний гумор. Бо буквального тлумачення цього поняття я не знайшов. Хоча, здається, розумію, що саме воно означає.

 

Будь-які жарти в радянській часи мали сакральний характер і сприймалися, незалежно від теми гуморески, з дулею в кишені. Тепер дулю можна з кишені вийняти, показати її конкретній людині чи групі людей, і якщо саме цієї дулі, показаної саме в той бік, який треба, чекають глядачі, значить - гумор, котрий сиплеться з кишені артиста разом із дулею, можна вважати комерційним. Гумор натяку змінився гумором жесту, гумором демонстрації. І чим менше в того, хто жартує, табу, тим краще ці жарти сприймаються. Аби не зраджували смак та почуття гумору.

 

Пишу ці рядки - й руки тремтять. Бо розуміють руки: їхній хазяїн зараз замахнувся на святе - на смак виробників гумору, на телевізійних продюсерів, що купують сміхотворчий контент, на чуже почуття гумору. А отже, ці руки колись неодмінно повисмикують, а дурну голову - наб'ють. «Шоб шутку понімав, салабон!» - як казав один мій однокурсник, сусіда по гуртожитку №4 на вулиці Ломоносова, кидаючи кожному, хто не розумів його іскрометних дотепів, картоплину в голову.

 

Згадуючи сусідів та знайомих із оригінальним почуттям гумору, ризикую піти шляхом автора «Детектор медіа» Михайла Бриниха, але, попри здоровий глузд і обов'язкові звинувачення в плагіаті, все ж таки коротко опишу один із улюблених жартів мого сусіда по «четвірці» Миколи (тепер він - у когорті політичних журналістів). Він міг вийти з кімнати, тримаючи в руках кілька картоплин, і кинути одну через коридор, просто так, на кого Бог пошле. Без жодної мети - аби просто звернути на себе увагу. Якщо той, кому з доброго дива під ноги раптом покотилася картоплина, ловив поглядом Миколу, крутив пальцем біля скроні і на свою біду питав: «Ти що, зовсім придурок?», наступна картоплина летіла в голову з близької відстані, щоби напевне. Ну і сакраментальне: «Шоб шутку понімав, салабон!».

 

Інший студентський знайомий народився й виріс в Одесі. На його переконання, кожна сказана ним фраза повинна бути смішною, бо Одеса - столиця гумору. Хто сперечається? Отож бо... У 1990 році, коли продукти почали зникати навіть з київських гастрономів, жарт мого знайомого одесита звучав так: «Я продукты на Бессарабке покупаю». Вам не смішно? Значить, у вас немає почуття гумору!

 

Тому піддавати критиці все смішне, що нам показують по телевізору, ваш автор не має морального права. Так само, як не має подібного права ніхто з колег, зокрема й Михайло Бриних. Адже «смішне» - найбільш умовна категорія (на другому місці за умовністю стоїть категорія «мистецтво»). Легше знайти двох людей, які, переглядаючи заборонені НЕКом хорори, бояться, як того вимагають закони жанру, аніж двох людей, котрі б однаково сміялися від одного анекдоту.

 

А значить, тотально обзиваючи нинішні гумористичні програми смішними або несмішними, можна зазіхнути на суто індивідуальні категорії. Так само, як заявляючи: «"Файна Юкрайна" - смішно, а "Українці Афігенні" - ні», завжди можна почути у відповідь: «Тобі, гальмо, не смішно - а мені смішно!». Індивідуальність почуття гумору по-філософськи відзначав тато мультяшного дяді Федора. «Божеволіють наодинці, лише на грип хворіють разом», - казав він мамі самостійного хлопчика. До речі, є тисячі людей, котрі не вважають мультик про Простоквашино смішним. А письменниця Оксана Забужко в одному з давніх інтерв'ю звинуватила в поганому смакові творців радянського мультика про Вінні-Пуха, назвавши фірмовий для цього ведмедика голос Євгена Леонова «приблатненим».

 

Бачите, на яку линву стає ваш автор, беручись давати глядацьку оцінку тому смішному, що нам показують по телевізору. І як боляче та низько ризикує з неї впасти через своє криве слово. Тому спробую піти іншим шляхом: не оцінювати цей продукт, використовуючи сумнівну термінологію «смішно - не смішно», а лише описати побачене.

 

Ще пару років тому українці обурювалися тотальною окупацією нашого ефіру російськими програмами типу «Кривое зеркало», «Аншлаг», старими випусками фестивалів КВК, ювілейними вечорами Петросяна, Винокура та Клари Новикової, а також «жирними» праймами, наданими в Україні для показу концертів Михайла Задорнова. А ви звернули увагу, що віднедавна ці програми почали зникати з українського ефіру, поступившись місцем гумору українського виробництва, нехай гумористи і жартують російською мовою?

 

Артисти Володимир Данилець та Володимир Мойсеєнко, багато років працюючи «зірками» російського «Аншлагу», з естрадного гумору перекваліфікувалися на скетчі, але другий сезон їхньої програми «Смішніше, ніж кролики» вийшов, здається, тільки для того, щоби підтвердити провал першого, а більшість провальних проектів як російського, так і власного виробництва останніми роками має тенденцію потрапляти в ефір «1+1», де «Кролики» без успіху колись і пройшли.

 

Формат КВН досягнув свого піку і якось непомітно розпався на складові. Вчорашні кавеенщики тепер роблять «Вечірній квартал», із них же склався кістяк українського «Комеді клабу», а той, своєю чергою, породив «Файну Юкрайну», «Українців Афігенних», «Насправді шоу», дуже дивну «Гумористично-аналітичну програму», навіть коротенькі випуски «Звєздоскопу» на каналі ТОНІС.

 

Придуманий колись ще покійним Юрієм Нікуліним «Білий папуга» в Україні переродився на «Білу ворону», потім - на «Золотого гусаку», а тепер ця орнітологія називається просто - «Анекдоти по-українськи»: по суботах (10.25) із недільним повтором в ефірі IСTV відомі в Україні люди (не політики!) розказують ті ж старі анекдоти. Тільки тепер ми бачимо не зібрання такої собі таємної ложі за столом у кафе, а кожен на камеру пече свій анекдот окремо. Причому анекдоти підібрано дивним чином: третина старих, та й тих не вистачає (в одному з останніх випусків двоє різних людей розповідали один і той самий анекдот про ведмедя, який змушує людей покакати перед тим, як їх з'їсти), третина - субкультурних та спеціалізованих, тож, відповідно. малозрозумілих (скажімо, про байкерів, звукорежисерів, просто режисерів, стоматологів, комп'ютерників), третина - про сперму, геморой та екскременти. Хто дивиться «Анекдоти...» в неділю вдень, у того є прекрасний шанс побачити персонажів цієї програми ввечері серед учасників гумор-шоу «Я люблю Україну»: веселі селебритіз кочують з каналу на канал.

 

Міграції характерні і для скетч-шоу, котрі сьогодні стали основою комерційного гумору, витіснивши звичну для ортодоксів естраду. Хоча, в принципі, нинішні скетч-шоу - це значною мірою модернізований варіант Тарапуньки і Штепселя. Скетчі в проекті «Українці Афігенні» йдуть в ефірі IСTV по другому колу. Виробництво нових випусків припинено, і це цілком закономірно. Канал може ставити в ефір скетчі про те, як солдат по черзі приміряє на себе жіночий одяг для участі в гей-параді, двоє алкашів у зариганому генделику обговорюють політичні питання, а сільський тракторист, побачивши міську журналістку, відразу починає займатися з нею сексом під трактором. А виробник - компанія LEDOKOL - може і має право вважати тих, кому від цього не весело, людьми без почуття гумору. Але частина артистів із цього шоу перекочувала в «Насправді шоу» (ТРК «Україна», неділя, 21.30).

 

Виявляється, провал «Українців Афігенних» - на совісті продюсерів, котрі пропонували акторам певний формат і певні правила гри. Частково поділяючи скептицизм, висловлений колегою Бринихом на адресу «Насправді шоу», тим не менше, погоджуюся з ним лише в одному пункті. Мені теж не подобається політизація гумору, товстий актор у окулярах, коли той думає, що він - Луценко, коса віночком на голові акторки, жести актора Гаріка Бірчі «а-ля Ющенко». Але це вже моє особисте, мені взагалі не подобається все, що хоч якось пов'язано з політикою. Хоча в цьому полягає особливість комерційного гумору: поки на дулю дивляться - її будуть показувати. Щоправда, часом підходи незрозумілі. У команді акторів «Насправді шоу» останнього разу з'явився Кирило Бін, у минулому - «обличчя» торгової марки «Біленька», а ще раніше - телеведучий. Актор хороший, часто знімається в кіно, грає в театрі, а ось у випуску «Насправді шоу» йому довірили... роль мовчазного статиста і фразу: «Давайте отойдем подальше!». Це може означати одне: «Насправді шоу» - не лише проект «під Антона Лірника», а ще й під тих, кому не вдалося стати «зіркою» в «Українцях Афігенних», і на їхньому тлі та поряд із їхніми амбіціями більше відомий Бін - справді статист.

 

Невдало стартував на К1 проект Максима Бахматова «Гумористично-аналітична програма», який досі не має фірмової назви. Якщо справа і справді в низьких показниках, нічого дивного. Від зміни слоту (неділя, 23.20) суть не міняється: останнього разу в студії сиділи сам Бахматов, Кузьма Скрябін і політик Євген Червоненко з родиною. Говорили вони, ясно, тільки про політику. Спочатку визначили Тігіпка як Джеймса Бонда, Тимошенко - як Трініті з «Матриці», Януковича - як Термінатора-Один, Яценюка назвали самі знаєте ким із мультика про Вінні-Пуха, а Ющенка чомусь обізвали Гомером Сімпсоном, другом Свина-Павука. Потім, спробувавши визначити ступінь сексуальності політиків і домовившись, що найсексуальніший - Шуфрич, Бахматов і Червоненко запропонували провести альтернативні вибори й висунули в президенти Кузьму Скрябіна. До речі, читати «типу прикольну» довідку про Януковича доручили теж Кузьмі - як людині, котра співала за нього на виборах-2004, через що, за чутками, досі вигрібає в рідному краю. Мабуть, це справді смішно. Але виробники помилилися каналом: політично зацентрованої гумористично-аналітичної програми давно не вистачає Першому політичному 5-му каналові...

 

Нарешті, монстри - «Вечірній квартал» і «Файна Украйна». Автори саме цих гумористичних проектів потрапили в перелік найбільш оплачуваних діячів вітчизняного шоу-бізнесу. Старі випуски «Кварталу» у п'ятницю й неділю можна дивитися в ефірі К1, а ще - у вагонах-ресторанах фірмових поїздів, вагонах першого класу електричок підвищеного комфорту та в салонах міжміських рейсових маршруток. Нові - фірмовий продукт «Інтера». До того ж зірка «Кварталу» Євген Кошовий має власне скетч-шоу «Україно, вставай!» в недільному ранковому ефірі каналу «Інтер», де скетчі в форматі «дурний україномовний чоловік - розумна російськомовна жінка» перебиваються музичними кліпами (або навпаки). Проте розмах «Вечірнього кварталу», як і присутність у шоу когось на зразок Кіркорова чи Баскова, сьогодні швидше виняток, аніж типовий приклад популярного тепер формату телевізійного гумору. Тому поки що з усіх, як ви встигли побачити, пропозицій посміятися з телевізором ваш автор вибрав для себе «Файну Юкрайну» (Новий канал), і приємно, що в своєму виборі я не одинокий. Чому різні люди роблять однаковий вибір - хай пояснять теоретики комерційного гумору, якщо такі є. Щоправда, останнім часом через «Фабрику зірок» - видовище, не доступне для мого розуміння, - збірник скетчів Молочного - Притули постійно затягується в виході хвилин на 30-40. Але «Фабрика зірок» колись закінчиться, а «Юкрайна» вже є на дисках і без рекламних пауз, довших за хронометраж програми.

 

Ну ось, увімкнув, побачив, написав. Тепер чекатиму закидів у проплаченості моєї власної думки, звинувачень у відсутності почуття гумору та інших несподіваних висновків.

 

Ілюстрація - www.planiruem.ru

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13948
Читайте також
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 408
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 284
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 034
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 005
09.03.2010 19:22
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 878
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 108
18.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 211
15.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
21 763
04.01.2010 11:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
14 198
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 554
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 572
19.11.2009 10:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 322
13.11.2009 10:46
Андрій Кокотюха
7 769
29.10.2009 10:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 336
21.10.2009 09:44
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 085
14.10.2009 19:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
12 913
08.10.2009 17:31
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
63 180
23.09.2009 06:16
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 294
08.09.2009 09:01
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 602
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lom
5283 дн. тому
оце і є свідоцтвом панування "юмара". а ви поцікавтесь у оцих профайдерів промосковських...
автор
5283 дн. тому
в мене серед 150 каналів на 3 телевізорах нема Гумор-ТБ. про те, чого нема (в мене), писати якось не прийнято. є НСТВ та Комедия ТВ
дівчинонька
5283 дн. тому
Ці всі гумористи - обмежені люди. Носяться зі своїм гумором, як дурень з писаною торбою. А особливо ті, у кого гумор не універсальний, а потребує спеціфічної вузької аудиторії. Ті так і не виросли з приколів своєї школи чи гуртожитку. А понтів на трьох райкінів та півжванецького вже.
Lom
5283 дн. тому
===если бы написал бы по-русски звучало бы убедительней и не так сиротливо.=== - вітання москаликам - гостям України! ---- автору: не знайшов слів про канал "Гумор-TV"
морячок
5284 дн. тому
Чья б корова мычала, у Вергелеса самого со вкусом очень плохо, раз в сто хуже чем у камедиклаберов.
А
5284 дн. тому
А ти, Іванку, хоч якою мовою писатимеш, а виглядатимеш альтернативним ))
Иван
5284 дн. тому
много лишнего текста. и пафоса. и если бы написал бы по-русски звучало бы убедительней и не так сиротливо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду