У Голодоморі винні українські політики

30 Листопада 2009
13974
30 Листопада 2009
12:14

У Голодоморі винні українські політики

13974
Про це свідчать усі фільми, побачені мною 28 листопада – попри їхні різні стилістику, формат та манеру подачі матеріалу
У Голодоморі винні українські політики

Менш за все вашому автору хотілося вставити своїх 5 копійок у розмови довкола Голодомору як історичної трагедії, як теми, на якій спекулюють уже навіть ліниві, як прикладі сучасної кон'юнктури тощо. Мені не подобаються радянські заклики президента України по команді сумувати хором і масово. Проте дуже подобається ініціатива каналу «Гумор ТБ» призупинити трансляцію 28 листопада, в День пам'яті жертв голодоморів. Якщо власники каналу зробили це під тиском чи за вказівкою, я розчаруюся. Але якщо це зроблено з власної ініціативи, у що хочеться вірити, то таке рішення викликає лише повагу.

 

Словом, я проти, аби політики давали вказівки масово вшановувати будь-що та очолювали будь-які ініціативи, котрі стосуються вшанування пам'яті жертв не лише Голодомору, а й взагалі - будь-якої трагедії, яка сталася з українським народом. Бо, як несподівано з'ясував для себе ваш автор, дивлячись 28 листопада телевізор, українські політики не мають на це морального права. Хоча б з огляду на історію.

 

Тієї суботи канал «1+1» о 8.50 показав фільм виробництва продюсерського центру «Стожари» «Свічка Джеймса Мейса» (режисер Наталя Сущева). Знята 2008 року, стрічка розповідала хоч і про потрібні та важливі, але все ж таки - банальні речі. Вкотре слухати від Євгена Сверстюка, Миколи Жулинського та Михайла Слабошпицького, що Голодомор - трагедія українського народу, штучно створений за вказівкою товариша Сталіна, аби поставити на коліна тих українців, котрі виживуть після масового голоду, не зовсім пізнавально. Ця історична правда вже озвучена тим-таки Джеймсом Мейсом. І головне тепер - закріпити її в шкільних підручниках.

 

Але почута фраза про партизанські загони повстанців, які діяли на території України, опираючись радянській владі, змусила мене слухати далі. Каюся - з історією України 1920-1930-х років я, як величезна кількість пересічних громадян, обізнаний поверхово. А поглибити знання так, аби не витрачати час на порпання в архівах, нема часу та можливості. Автори «Свічки Джеймса Мейса» тему опору не розвивали, і в мене склалося враження: повстання спалахували під час організації масового голоду.

 

Чіткіші та конкретніші пояснення ваш автор отримав, дивлячись новий фільм студії Дмитра Харитонова «Творці Голодомору» (ТРК «Україна», 14.00). Загалом така подача матеріалу - без зайвих емоцій та сто разів даних оцінок, натомість насичена лише переліком фактів, мені як споживачеві інформації імпонує більше, ніж полотна пафосних словосполучень на зразок: «Нова російська імперія трималася на московських багнетах», якими наповнені документальні стрічки-дилогії Леоніда Мужука «33-й. Материнський спогад» та «33-й. Материнський заповіт», котрі пішли відразу після закінчення «Творців Голодомору», але вже - в ефірі Першого національного з 15.00 до 17.35 з перервою на пряму трансляцію церемонії вшанування пам'яті жертв.

 

Причому в щирості викривального пафосу авторів «Свічки Джеймса Мейса» та згаданої дилогії я абсолютно не сумніваюся. Просто - пробачте ті, кого мимоволі ображу, - з таким самим щирим пафосом чверть століття тому мені розповідали, як бійці червоної армії та комсомольські активісти гинули від кривавих рук куркулів, а уповноважені НКВС - від рук «бандерівців», іноземних наймитів. Словом, така моя натура: Радянський Союз прищепив імунітет до всього, що говориться чи робиться з пафосом.

 

Тому «Творці Голодомору» - мій формат. Тим більше, що автор і режисер Дмитро Харитонов залучив як експертів не всім відомих політиків та громадських діячів пенсійного віку, котрі сидять на фоні фоліантів, ікон та портретів Віктора Ющенка з автографом, а незаяложених медіями молодих істориків, кандидатів наук Олега Божка, Сергія Кокіна, Сергія Васильєва та Миколу Дорошка, котрі дають свої коментарі в сучасних офісах на фоні плазмових моніторів. Така картинка в купі з сучасними постановочними зйомками допитів цих самих творців Голодомору Косіора та Постишева (їх, до речі, розстріляли не за організацію масового голоду і не за участь у масових вбивствах) змінює загальне ставлення до трагедії: молоді сучасні вчені теж переймаються нею, досліджують її, і тематика й проблематика лишаться актуальними навіть не після Ющенка, а незалежно від того, чим переймається Ющенко. Як і взагалі - незалежно від політичного курсу.

 

Нарешті, у фільмі Харитонова прозвучало: опір українці чинили не в 1932-1933 роках, коли села були оточені озброєними солдатами, а десятьма роками раніше, коли Косіор почав колективізацію в Україні. Більше того: я вперше почув та зафіксував собі, що завдяки хлібу, вивезеному з України, Сталін отримав можливість розпочати знамениту індустріалізацію радянської країни, масштабне будівництво величезних заводів і фабрик, серед яких, очевидно, й Дніпрогес, зведення якої розпочалося наприкінці 1920-х років і тривало до кінця 1930-х. До того ж люди міняли на хліб, забраний у них же, золото, поповнюючи, таким чином, знамениті «закрома родіни». Значить, геноцид геноцидом, але й економічне обґрунтування в цього злочину теж є. Саме цей аспект раніше чомусь не обговорювався дослідниками та викривальниками радянських злочинів.

 

Та повернемося до руху опору. Дуже важлива конкретизація часу цього повстанського руху задана в «Творцях Голодомору»: початок 1920-х років. Не менш важливі й причини появи в Україні Станіслава Косіора, Павла Постишева, Власа Чубаря, Лазаря Кагановича. Це була нова українська влада, робітничо-селянська. Тобто їх можна сміливо назвати українськими радянськими політиками, не особливо акцентуючи на етнічній приналежності.

 

Чому ж прихід робітничо-селянської влади, очільники якої створили Голодомор в Україні, став можливий? І чому опір, котрий чинили повстанці на українських землях в 1920-х роках, був зразком самоорганізації, виявом масового протесту, проте - ніким не підтриманий, не організований жодним єдиним українським політичним центром? Тому що, цитуючи В'ячеслава Липинського, «слабенький напір більшовиків у 1918 році на Україну вдався, як і взагалі чужоземні напори на нашу землю, тільки завдяки внутрішній різні українських революціонерів та українських консерваторів між собою». Тобто впровадження в Україні спочатку військового комунізму, котрий ознаменував собою перший голод 1921-1922 років, а після того - соціалізму, який вилився в Голодомор, стало можливим не лише через те, що на територію України вдерся зовнішній ворог, представником якого став Косіор, а насамперед - через те, що українські політики не змогли домовитися між собою і протистояти напору більшовиків. Нічого не нагадує?

 

Голодомор - це наслідки. Причини будь-якої української трагедії - лише в діях, а точніше - бездіяльності українських політиків із часів, не побоюся цього слова, Богдана Хмельницького. Проблема в тому, що політики нинішні - ще гірші за політиків, котрі в 1917-1920 роках профукали Україну в міжусобних чварах. Попри величезні претензії істориків до політиків часів Центральної Ради, УНР чи Директорії важко собі уявити, аби вони обзивали один одного педофілами, рахували, хто більше накрав, збивали на вулицях людей і особисто вбивали українських громадян у «своїх» лісових угіддях.

 

Адже нинішні українські політики - нащадки саме Косіора, Постишева, Кагановича та Балицького, нові паничі, типові представники робітничо-селянської влади (слобожанські села, дніпропетровські «хрущівки», донбаські містечка тощо), котрі не готові взяти на себе відповідальність за все, що відбувається тепер в Україні. Замість того звинувачуючи один одного у спробі «домовитися з Кремлем» і прагнучи домовитися з ним же за спинами опонентів.  

 

Попри різні стилістику, формат та манеру подачі однакової інформації всі фільми, побачені мною 28 листопада, попереджають: безвідповідальність та некомпетентність саме українських політиків уже не раз призводила до трагедій народу. Тому перш, ніж справедливо звинувачувати окупанта, треба спочатку згадати, хто і чому допустив окупацію. Правда, історія не визнає умовного способу, слова «якби» для неї не існує. Навіть якщо сучасна політика вимагає «домовлятися з Кремлем», нехай буде так. Аби після таких домовленостей причини Голодомору не були переписані в шкільних підручниках. Проте саме так і станеться, коли нормальні відносини з Росією, проти яких не виступає навіть завзятий патріот, заміняться «домовленостями». Один раз українські політики вже домовлялися не між собою, а з кимось стороннім...

 

Ілюстрація - www.radiosvoboda.org

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13974
Читайте також
07.10.2010 10:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
11 000
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 411
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 287
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 506
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 044
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 012
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 113
15.02.2010 07:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 342
03.02.2010 07:42
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 418
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 556
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 578
30.11.2009 10:24
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 992
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
націоналіст
5268 дн. тому
В одному прогнозі прочитав, що в найближчі три роки населення України зменшиться на 6-8 млн душ. Почастішали терміни: "нерентабельний людський матеріал" і "утилізація еліти". Перший термін - це ті 6-8 млн душ, які заваджають здійсненню економічних реформ. І таке саме число українців в 1930-х заваджадо економічним реформам. А утилізація еліти, як і в 1930-х почнеться, мабуть, після успішної реформи.
кокотюха
5268 дн. тому
я не слухаю політиків, тому не чув, що там говорив ющенко. може, він у мене вичитав...
Веддаарди
5268 дн. тому
Пилип, ну кто "мы"? Кокотюха старательно повторяет Ющенко, что основная проблема украинской нации - это отсутствие украинской власти. Типа, мол, для Сталина-Косиора украинцы были "чужим" народом, и они устроили такой мор, который Махно или Петлюра ни за что бы не сделали - ибо для них украинцы "свои". Хотя очевидно же: устроили потому, что могли; могли бы другие - не факт, что они бы не устроили. Во всяком случае, на западной Украине с их повышенной национальной сознательностью воруют не чуть не меньше, не взирая на все их ощущения единой нации. А я всё мечтаю, что хоть кто-нибудь бы написал о том, как много голодоморных свечек было в окнах домов в этом году. По-моему, очень чётко показывает, как много украинцев действительно неравнодушны к этой теме...
Пилип з конопель
5268 дн. тому
Отже, висновок: у тому, що відбувалося і відбувається з нами і країною винні ми самі. Це найголовніше, що нарешті має затямити увесь "український нарід", якщо він хоче вижити. Ніякий "жид-масон-москаль" не зганьбить нашу гідність і не спаплюжить нашу країну, так, як здатні зробити ми самі. А диктатура на даний момент є - це диктатура РАГУЛЯ, НЕВІГЛАСА, ЖЛОБА. І з цього ж боку - Тягнибок...
кокотюха
5268 дн. тому
А хто за ідею? Тягнибок? Не думаю...
Денис Жарких
5268 дн. тому
Я не вижу противоречий. Жрали, жрут и хотят жрать своих соотечественников. Кто-то за паек, кто-то за должность, кто-то за деьги, но кто-то и за идею. Последние людоеды очень опасны, но весьма глупы.
кокотюха
5268 дн. тому
Денис, спасибо, конечно, только не в Кагановиче с Постышевым суть как в украинских политиках, а еще и тех, кто были до них, в 1917-1920. По сути с них все началось, они страну сдали, пролетариат в виде Кагановича с Постышевым и Косиором потом пришел. Кстати, забыл написать в тексте: Тимошенко уже говорила про возможность диктатуры. Это - диктатура ПРОЛЕТАРИАТА?
Денис Жарких
5268 дн. тому
А мне текст понравился. Вот если Каганович и Постышев не украинские политики, то Янукович и Тимошенко - какие? Кокотюха правильно поставил вопрос. Нынешние идеологи Голодомора очень похожи на его творцов. Языком болтали, ездили на лимузинах, а у честного труженика забирали последнее. Ну и, конечно, были фанатики, которые именем революции (все равно какой) согласны расстрелять (сожрать) соотечественника. Ничего не изменилось.
кокотюха
5268 дн. тому
судячи з потоку невмотивованої агресії, ви пишете просто з читальні. а текст насправді - не історичний роман. між іншим, покажіть вашу освіченість і напишіть свій текст. прямо з читальні, де ви тепер сидите. нарешті, судячи з двох анонімних коментів підряд, небажання дискутувати аж кричить. і обговорюється персона автора, а не зміст. тексту, що теж показово. приємно, коли такіх грамотних людей збуджують мої скромні думки.
Asia
5268 дн. тому
Кагановіч, Постишев і т.д. такі самі українські політики, як Кокотюха освічена людина. Ви цікавий екземпляр рабфаківського нахабства. Те, що вас публікують і ТК не значить, що вам треба писати про все, що заманеться. З вами дискутувати - це брати і займатися примітивним лікнепом. Підіть-но до читальні, побудьте там років так з п'ять - час, який ви, з усього видно, заощадили на університетському навчанні.
Asia
5268 дн. тому
Кокотюха - примітив. Якщо ви сказали "А" і визнали свою неосвіченість в історії, то замість звиклого графоманства, може, краще знайти час на вивчення історії. Яка публікація, такі й автори. На тлі кокотюх гарно виглядають лігачови.
кокотюха
5268 дн. тому
краще і чесніше признатися, що чогось не знаєш до кінця, і намагатися поповнити багаж знань, аніж вдавати з себе розумного, який тіпа знає всьо. цим такі люди і цікаві, своїм прихованим невіглаством: не знають і не хочуть знати, зате - розумецькі, аж страшно.
Цікавий
5269 дн. тому
Автор хвалиться своїм невіглаством і не любить пафос. От я собі і думаю - хіба огляди пишуть для того, щоб похвалитися собою? Може, для того, щоб дати читачу уяву про предмет огляду, а не про Кокотюху? Кокотюху ми собі уявляємо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду