Для нас, мужики!

15 Січня 2010
21761
15 Січня 2010
10:29

Для нас, мужики!

21761
Хоч як це дивно, від нових проектів IСTV, покликаних утверджувати «чоловічу» орієнтацію телеканалу, не відірвеш жіночу аудиторію.
Для нас, мужики!

Без жартів: мені приємно, що наш світ, трохи побувши метросексуальним, знову вирішив ділитися на «Ч» та «Ж». Це нормально. Ми з жінками - різні, так уже, вибачте за банальність, природа вигадала (яку б там визвольну боротьбу не почали суфражистки сто років тому), а значить, і потреби в нас різні. Не я та навіть не лідер легендарного театру «Лицедії» В'ячеслав Полунін першими помітили, що жінки люблять «асісяй любов», а чоловіки - «детектива паф-паф». Ті, кому за 30, пам'ятають ту знамениту пантоміму «Телефон», коли закохані молоді люди не можуть домовитися, на який же фільм їм піти разом: про поцілунки чи про стрілянину. Згадайте, там ніхто не хотів поступатися.

 

Так буде завжди, золотої середини не знайде навіть телебачення нового тисячоліття, і не лише в Україні. Тому вкотре заявлю як великий прихильник сегментації: нема «для всіх», є канали медичні, кулінарні, спортивні, дитячі, музичні, автомобільні, бізнесові. Канали кінопоказів та серіалів. Канал для комедій і канал для страшилок (наприклад, НСТВ, Справжнє Страшне Телебачення називається). Зокрема, мені імпонує формат каналу СТБ - переважно пізнавальна документалістика власного виробництва. Хочеться бачити канал, повністю відданий на відкуп культурі, хоча б у якості альтернативи тому каналу «Культура», на який часом натрапляю в своєму телевізорі. Ну, і в ширшому розумінні - обома руками голосую «за» поділ каналів на «чоловічі» та «жіночі».

 

У минулому сезоні серед українських каналів на своїй гендерній орієнтації активно наголошували «Куй-ТБ» та НТН. Разом із ними потроху про свою «прочоловічість» заявляли IСTV, «Україна», ТВі, згадувалося й про переформатування каналу «Кіно» з урахуванням інтересів передусім чоловічої аудиторії. І тут я проти теоретичних конференцій на тему: «Що таке чоловічий контент і чим він відрізняється від жіночого». Насправді «чоловіче» та «жіноче» треба відчувати. А відчуття важко вкласти в прокрустове ложе теорії чи розказати на пальцях із неодмінним вступом: «Пояснюю для особливо тупих».

 

Але «чоловіче» від «чоловічого» теж, виявляється, відрізняється. Тим самим, чим гризуни пацюк та хом'ячок із відомого анекдоту, тобто іміджмейкером. Наведу приклад із власного недалекого минулого. Випадкова і зовсім не ділова знайома, дама з тих, про яких говорять «вся з себе», запитала для підтримки розмови: «А яке коло Ваших інтересів? Що Ви читаєте, яке кіно любите?». «Чоловіче», - коротко відповів я, і дама закруглила очі та відсунулася: «Боже, невже порнографію? Як ви можете!». Вона була щирою, такий імідж у «чоловічого» контенту...

 

Все, сказане вище, крутилося в моїй голові, коли ще минулого року я прочитав відразу два радісні грудневі анонси. Перший обіцяв прем'єру з 12 грудня проекту «Провокатор», програми, яка розповідатиме «про ті речі, які допоможуть зорієнтуватися в різних проблемах», і з 19 грудня - розважальної програми з Вадимом Галигіним (він же - брутальний доходяга на прізвисько Рембо) «Люди, коні, кролики та домашні ролики», яка відродить добірки найкумеднішого домашнього відео. Анонси обох програм, що виходять в ефірі IСTV, містили ємкі фрази: «Розраховано на чоловічу аудиторію». В контексті уявлень ніжних дамочок про інтереси чоловічої аудиторії в пору ставити вікові обмеження. До 16 років, наприклад.

 

У попередніх абзацах ваш автор намагався пояснити, чому, прочитавши адресне послання собі, мужчині, та іншим братам-мужикам, вирішив негайно подивитися обидві прем'єри з грифом «тільки для чоловіків» і скласти своє враження. Бо хочеться побачити «чистий» продукт, творці якого спробували підбити перші підсумки пошуку відповіді на питання: «Чого хочуть чоловіки?».

 

Аналізувати аматорське відео, відібране для «Людей, коней, кроликів...», немає особливої потреби хоча б тому, що, на відміну від відео професійного, його знімають без розрахунку на телепоказ, винятково для себе. Якщо чиїсь чудасії веселитимуть ще когось, то в цьому немає великої біди. Тому особисто мені дуже важко поділити найкумедніше домашнє відео на те, яке цікаве чоловічій аудиторії, і те, яке їй не цікаве. Бо з досвіду знаю - справді кумедні приватні ролики поділяються на чотири основні категорії: а) на них зафільмовано п'яних незалежно від статі; б) ці ролики знімають п'яні незалежно від статі; в) п'яні фільмують п'яних; г) біля повних та порожніх пляшок з-під алкоголю вештаються тварини, а голос за кадром представляє песиків, котиків, козликів чи свинок алкогольно заангажованими звірятками. Смішно, кумедно, дотепно, одноманітно. Інакше бути не може - формат такий, та й люди інших роликів для приватної колекції не знімають, хіба себе на пляжах Анталії, але таке не цікавить широку аудиторію, навіть якщо це - приватне відео Ані Лорак. Та головне: жінкам таке кумедне відео з нібито чоловічими жартами про бухло та баб дуже подобається. Можливо, спрацьовує ефект замкової шпаринки: ведучий Галигін допомагає цікавим піддивлятися за незнайомими людьми в трусах та у стані середнього (плюс-мінус) алкогольного сп'яніння.

 

Натомість «Провокатор» справляє не таке загалом позитивне враження, як приватні ролики, зняті просто так, бо камера була під руками. Корисні поради, які даються тут, є корисними ще з царя Гороха. Наприклад, перед новорічними святами тут розказали, що застілля - шкідливі, захоплення випивкою приведе до інтоксикації, обережніше з вогнем, зокрема з гірляндами та новорічною піротехнікою. Ви цього не знали? Тоді програма «Провокатор» іде до вас!

 

Власне, випуск ще від 26 грудня (IСTV, 15.55) мене неабияк потішив, бо два наступних тижні я тільки його й цитував у різних компаніях. Там розказали, що гірлянда може викликати пожежу. І раз передбачено чоловічий контент, треба кудись вмантулити мужика, який мужньо рятувався під час такої пожежі. Ним виявився... співак Віталій Козловський, названий у сюжеті «відомим українським серцеїдом». Ця жіноча загроза у штанях розповіла про те, як у неї колись загорілася ялинка. Коли далі в цьому ж випуску показали, як обережно треба за кордоном їсти національну кухню, це знову проілюстрував Віталій Козловський, названий тепер уже «головним мачо української естради». Він, звісно, чимось отруївся. Потім обіцяли розказати про небезпечні хвороби, які можна підхопити за кордоном, і я за інерцією чекав, що скаже з цього приводу новорічний погорілець із хворим шлунком, тобто шановний Віталій, але обійшлося - він або не захотів згадувати ще й таких епізодів свого життя мачо-ловеласа, або засоромився. Хоча чого соромитися, це ж для мужчин.

 

Ще в цьому випуску поруч із традиційними попередженнями «не їжте - не пийте - не куріть у ліжку» прозвучали абсолютно несподівані, дійсно розраховані на чоловіків і ними ж придумані: «Обережно! Дідом Морозом може виявитися колишній в'язень!», «Пожежі в квартирі негативно впливають на домашніх тварин!» тощо. Вже в новому році, 2 січня, «Провокатор» розказав серед іншого про те, що з бодуна найкраще зайнятися сексом (переспів відомої приказки про краще зілля з похмілля), та про ялинки, що несуть у собі смерть. Ялинки-вбивці так вразили мою родину, що почалося серйозне обговорення перспективи переходу з натуральних ялинок на штучні, і тепер я чекаю, поки мені покажуть сюжет про шкідливість штучних ялинок, бажано - з коментарями ловеласа Віталія Козловського.

 

Випуск від 9 січня (15.20) лише підтвердив не стільки «чоловічу» орієнтацію, скільки слоган «Провокатора»: жахлива правда, яку ми маємо знати. Крім того, що Козловський - мачо, а ялинки вбивають, ми дізналися про те, як лікують матюками («запіканими» з огляду на надто дратівливих гусей та гусок із НЕК), як домашні улюбленці віщують нашу смерть і - ура, нарешті! - про смертельну небезпеку, яку несуть у собі мобільні телефони. Лишається дізнатися, в чому, власне, суто чоловічі фішки «Провокатора»: у відеоряді, взятому здебільшого з рекламних роликів, музичних кліпів та хроніки «під приховану камеру», в темах (секс із похмілля, матюки, тварини-вбивці), загальній жорсткій манері подачі інформації (часто - навмисно неперевіреної, жовтої, на рівні пліток, провокатор-бо) чи загалом у настрої та відчуттях. Бо якраз із настроєм проблеми: від «Провокатора» жінок не відірвати. Або хочуть знати правду, якої не кажуть їм «жіночі» програми, або знову хочуть побачити ловеласа Козловського...

 

Фото - anti-gorod.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21761
Читайте також
07.10.2010 10:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
10 998
15.09.2010 09:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 599
30.07.2010 10:51
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
41 407
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 283
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 500
11.05.2010 07:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
37 618
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 032
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 003
25.02.2010 07:37
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
38 108
15.02.2010 07:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 335
03.02.2010 07:42
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 414
18.01.2010 10:29
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 210
04.01.2010 11:17
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
14 197
30.12.2009 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
23 196
22.12.2009 08:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 551
15.12.2009 09:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 572
26.11.2009 09:16
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 413
19.11.2009 10:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
17 320
13.11.2009 10:46
Андрій Кокотюха
7 768
09.11.2009 19:09
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
13 947
29.10.2009 10:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 335
14.10.2009 19:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
12 912
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
+++
5214 дн. тому
Сьогодні Козловський розповідав про номерний знак своєї машини, лол))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду