Жодного дня без Гоголя

10 Квітня 2009
56609
10 Квітня 2009
12:31

Жодного дня без Гоголя

56609
Усі протягом минулого тижня дивилися, думали й говорили про Гоголя – і я трохи згрішив, каюсь. А втім, куди ж заховатись од цієї вселенської спокуси і великого смутку?
Жодного дня без Гоголя

«З думкою про Гоголя починаєм день - кращої не знаємо на землі пісень!» - ось що верзе моя згорьована душа, яка вже протягом багатьох днів куди не поткнеться - перечепиться об Гоголя. Зайде в метро - там Богдан Ступка супиться, роздратований критичними відгуками, й зомбі-Андрій округлює очі, ніяк не збагне, сіромаха, за віщо його долю на комікс перетворили. Опиниться душа моя на гулиці - й увіллються в неї білборди з портретами, котрі в школі досхочу розмальовував кульковою (або навіть чорнильною) ручкою; ну, їй-Богу, що то за Гоголь - і вуса якісь не козацькі, й чуб смішний, - скільки мистецьких талантів об'явилося на світ завдяки цим хрестоматійним портретам, які тепер висять над головами, здобрені цитатами про ширину Дніпра!

 

Тільки ж із цитатами теж не все гаразд, - так і хочеться деякі з них дописати, і не тому, що графоманська заздрість на сверблячку обертається, а лише заради крихітної справедливості. Ось, наприклад, на одному зі щитів читаємо рядки з листа до Михайла Максимовича: «Туда, туда! в Киев! в древний, в прекрасный Киев! (...) Там, или вокруг него, деялись дела старины нашей...». Воістину, живий нині Гоголь, якщо живі злюки-цензори, здатні викинути й затрикрапити коротке речення, заради якого ці слова і згадують у нас найчастіше: «Он наш, он не их, неправда?». Де і в які святкові аннали ви засунули цей сакраментальний вигук, це поодиноке свідчення пробудженої «хахлатской» душі Гоголя? Пощо не даєте крихітному вієві підняти його повіки-клапани й так глипнути в північному напрямку, щоб Бортко перехрестився?

 

Ювілей Гоголя передбачувано перетворився на провідну телепрограму початку квітня - наші канали дрімотно прославили класика, російські ж видали звичний артилерійський залп, і дим пропаганди оповив як історичну правду, так і рештки самого Гоголя.

 

Перший національний привітав Миколу Васильовича уривками з його творів. Божевільні нотатки у виконанні Богдана Ступки, переконаний, не одну тисячу мурашок на глядацьких тілах породили. Натомість дикторську майстерність пана президента каналу, Василя Ілащука, можна було й не пущати в ефір, - видобуток такої руди перевищує можливості переробної промисловості й плавильних комбінатів сприйняття. Й усі ці читання - після заставки похмурої, з полум'ям і музикою пекельними, щоб не забував народ про «Страшну помсту». Отже, галочку поставили, грошей державних особливо не розтринькали, - й це вже результат із царини «спорту високих досягнень».

 

Потім переглянув я фільм Парфьонова «Птіца-Гоголь», який хоч і був позбавлений напалму в стилі Бортка, проте виявився справжнім богатирем у неспортивно-культурницькому змаганні під назвою «перетягування Гоголя». Так і хотілося мені після цього кіна гукнуть у стратосферу словами Яковлєва-Грозного: «Шо? Кємську волость? Ха-ха! Та хай забирають, на здоров'я. Держава не збідніє».

 

Такого Гоголя, як у Парфьонова, зовсім не шкода й позбутися. А все тому, що знаний майстер документального мила значно більше уваги присвятив не літературному класику, а живому Миколі Васильовичу, який і не вартує аж такої любові. Усе ж таки це був неприємний персонаж, який сказав мамі, що писатиме іноземною мовою, - й пака, ненько! Перебрався в Пітер, ходив за Пушкіним із роззявленим ротом, переконавши себе згодом, що тільки російською можна творити справжню літературу, а не мужицькими словами, як це Тарасу Григоровичу забандюрилося. Мандрував Європою, жив у Римі, кланявся царській родині за щедрі пожертви; дві книжки свої спалив, «Тараса Бульбу» переписав; із нечисленними друзями більше про болячки говорив і нестабільність системи травлення, або ж намагався духовністю тероризувати; про здрібніння душі людської скільки всього сказав, але ж і сам прожив Акакієм, довівши себе до стану самогубства. Ні, не шкода такого класика, можна продати за півціни, - тільки б твори його на решту забрати.

 

Ще одне захалявне кіно про Гоголя показав Перший національний. Звісно, далі Полтавської області творча група не доїхала, - і це прекрасно. Взагалі краще було б не їхати нікуди, - свічки у храмах можна й неподалік телецентру відзняти, а хатинку Гоголя й в архіві каналу, переконаний, легко відкопати, як і весь інший візуальний брухт.

 

«Ваш Гоголь» - це нуднющий і закатруплений фільм, зліплений у найгірших традиціях нашої древньої документалістики: про дитинство письменника, роль батька-матері, про пробудження релігійності, про єдину жінку, до якої Гоголь сватався, про фінальне досягнення святості. На тлі біографічних переказів від науковців та музейних працівників лине й звичний треш мистецьких вражень: що Росія не сміялася до Гоголя, що Гоголь запустив Україну в космос, що Гоголь - пророк. Найбільше мене втішив саундтрек до стрічки - якесь бісівське шепотіння та перестукування домовиків, змішане з церковними дзвонами.

 

Дражливу тему (кому належить Кємська волость?) у «Вашому Гоголі» хвацько оминули, про творчість його теж якось крадькома згадали. Тріумф обережності та плескіт води в ступі, красно дякуємо.

 

Натомість про російсько-українську битву за Гоголя полум'яно товкмачили аж у двох ефірах програми «Шустер live». У першій навіть влаштували голосування - й глядачі підтримали позицію Яковлєва-Грозного. В другій більше говорили про інформаційну війну в контексті «Тараса Бульби» Бортка, і це було веселе та сповнене антигоголівського гумору шоу, яке до письменника вже не мало жодного стосунку.

 

Фото: http://teachpro.ru/source/Literatura/!Image/%D0%93%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C.jpg

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56609
Читайте також
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 665
26.01.2010 08:59
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 419
20.01.2010 11:43
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 332
27.10.2009 09:44
Михайло Бриних
20 133
18.09.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 672
11.09.2009 18:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 691
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 238
27.07.2009 09:38
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 033
28.05.2009 14:39
Валерий Зайцев
, для «Детектор медіа»
2 157
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 825
28.04.2009 17:22
Сергій Грабовський, «Українська правда»
23 600
27.04.2009 22:44
Михаил Чаплыга, «Українська правда»
19 789
22.04.2009 18:10
Олеся Омельчук, «Новинар»
34 231
22.04.2009 15:24
Олексій Мазур, «Українська правда»
26 408
20.04.2009 23:27
Данило Мокрик, Forpost
38 960
16.04.2009 12:35
Світлана Пиркало, «Главред»
40 278
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
человек
5487 дн. тому
но было и прекрасное, о чем вы забыли упомянуть. Это выставка работ Якутовича к 200 летию Гоголя....
Балицкий
5492 дн. тому
Браво, Михайло! Замечательно отметелил юбилейщиков и любителей надгробных завываний... Спасибо
Паша
5494 дн. тому
Брыных - хам. Да ещё и историю плохо знает. У Парфёнова классная работа, и хамовато-развязный тон колумниста ставит крест на нём как на авторе. Когда с культурой (личной) проблемы, не пишут.
Микола
5496 дн. тому
ANJNSMU - багато знань - примножують скорботи. Мій Гоголь. Пригадуєте, панове… Третя ніч. Вся нечисть товчеться. Як навіжена. «Панночка» в безсилій злобі наказує: приведіть Вія. Його приводять… Піднімають вії.. і «ОСЬ ВІН!» Хоми – нема! А тепер уявіть собі ЩО БУЛА, Є І ПІСЛЯ НАС БУДЕ ЛЮДИНА, яка між тим як привели Вія і між тим, як йому підняли вії, МОЖЕ ЗАСТАВИТИ ЗАСПІВАТИ ПІВНЯ. І Хома вже Є! Ця людина – ГОГОЛЬ! І не посміхайтесь: мовляв, чоловіку в голову «надул ветер с берегов Каспийского моря». Ми взнаємо завтра, що коли в бібліотеці Салтикова-Щедріна протягували оптоволоконний кабель, то в розваленій стіні знайшли невідомі списки Гоголя. А там!.. Півень співає! Ба! Старий Тарас напився, як чіп, на весіллі Андрія, пріє і утирає щасливі старечі сльози. Тихіше, панове. Цей світ і досі обертається на кінчику пера Миколи Васильовича.
Це Бриних
5496 дн. тому
Цей Бриних, очевидно, украинець. На відміну від деяких, очевидно, хохлів. Як кажуть - почуствуйте разницу. Что-то нет в людей переживаний за свою нацию... На жаль...
Сусликов
5496 дн. тому
Замолкли форумчане. В рот воды набрали. Аноним всех ошеломил. Что еще добавить? Разве что top-статьи на гоголевскую тему, запестревшие в последние дни на полосах Телекритики - блеянье овец и меканье коров, миль пардон, что без указания авторов. Умнее не станут.
ANONIM
5497 дн. тому
POSTSCRIPTUM Как известно, произведения Гоголя экранизировались многократно, причем, естественно, в основном на родине. «Мертвые души», к примеру, делались четырежды – в 1909 году (режиссер Петр Чардынин), 1960-м (Леонид Трауберг), 1984-м (Михаил Швейцер) и 2005-м – сериал «Дело о «Мертвых душах». Плюс – два анимационных фильма Бориса Степанцева: «Похождения Чичикова. Манилов» и «Похождения Чичикова. Ноздрев». Не менее популярен и «Вий» – в этом году на экраны должна выйти четвертая киноверсия. «Тарас Бульба» вполне укладывается в этот ряд – до версии Бортко он экранизировался целых семь раз. Вот только делались эти киноверсии Гоголя немцами (1924 г.), французами (1936 год), англичанами (1938 год), американцами (1962-й), итальянцами (1963-й) и чехами (1987 год). Единственная отечественная попытка перенести популярнейшую повесть Гоголя на большой экран была предпринята в 1909 году, и сделал ее Александр Дранков – тот самый, да, автор первого русского игрового фильма «Понизовская вольница», он же «Стенька Разин», и документального фильма «Прогулка Льва Толстого», снятого через дырку в летнем дощатом сортире в саду у классика. После этого все – как отрезало! И нельзя сказать, что не пытались – пытались, да еще кто! Киноклассики высшей пробы. Вот только не получилось ни у Александра Довженко (первый день съемок его фильма выпал на 22 июня 1941 года), ни у Сергея Бондарчука – даже этому киномаршалу снять «Бульбу» просто не дали. И если интерес буржуев к «Tarass Potatoes» вполне объясним – где еще найдешь такое количество брутальных kazaks, gorilka, gopak и прочих «Mamushka», – то суровый бойкот на родине несколько озадачивает. Критики, проговариваясь, обычно обтекаемо объясняют его тем, что «Тарас Бульба» де – «самая устаревшая из повестей Гоголя». Что в переводе означает – повесть Гоголя едва ли не самая неполиткорректная вещь во всем классическом наследии русской литературы. Ее как ни поставь – кого-нибудь да обидишь. Не русских, так украинцев, не украинцев, так жидов, не жидов, так поляков – да дело не в одних национальностях. Претензий к фильму можно предъявить немало, и все они кочуют из одной критической статьи в другую. Зачем жену Тараса загубил? Почему польская панночка смеется все время, а сиськи у нее некрасивые? Отчего кирасы саблей прорубаются массово с одного удара да прямо по килю? Зачем пытки Остапа крупным планом показывал, хотя даже сам Гоголь малодушно отвел глаза? Почему зверства поляков продемонстрировал в полном объеме, а зверства казаков, честно описанные автором, цензурировал? Все так и есть, спорить не буду. Можно и еще добавить – мне, например, при просмотре было глубоко обидно, что режиссер Бортко уже через неделю выгнал «по идейным соображениям» постановщика трюков Ника Палуэлла, который делал фильмы «Храброе сердце», «Последний самурай», «Гладиатор», а после этого все баталии снимал сам. Потому как в противном случае, может, и не скакали бы казаки бешеной конной лавой в сторону замковых стен, рискуя невесть зачем расшибиться в лепешку, не сбивались бы в кучи под теми самыми стенами (не иначе как в заботе о поливающих сверху смолой), воинственно тыкая саблями воздух. Но самая главная претензия к Бортко – зачем сделал из Гоголя политическую агитку под норов лилипутинского Кремля? Зачем это постоянное «Русская земля» про независимую Украину? Зачем православие через слово? Почему, наконец, эти предсмертные монологи казаков про «красуется вечно любимая Христом Русская земля!» – пять штук подряд! Именно это «опошление и опопсение Гоголя» больше всего и раздражает кинокритиков. Именно этот декларативный патриотизм спровоцировал прилив желчи и у всех посмотревших фильм культурных людей. Можно ли было сделать другого «Бульбу» – неоднозначного, многопланового и многослойного, в полной мере показывающего реалии «тогдашнего грубого, свирепого века, когда человек вел еще кровавую жизнь одних воинских подвигов и закалился в ней душою, не чуя человечества»? Да, безусловно. Тем более что существует редакция 1835 года, первый вариант повести, где раздражающая пропагандофобов тема и «Русской земли», и патриотизма практически не педалируется, где лишь «жестокий век, жестокие сердца», а пафос лишь по поводу уз товарищества, спаявшего этих жестокосердных чубатых волков с острова Хортица. Даже чубы эти – украинские оселедцы – у Бортка какие-то нечесано-завшивленые. Многие предпочли бы именно эту версию, и дай бог, мы ее когда-нибудь дождемся. Только ждать придется долго, пока родина Гоголя не поднимется из экономической трясины.
Лі
5497 дн. тому
Ридай в запаску, Макабісте.
Ніна
5497 дн. тому
шкода Гоголя а також і нас усіх. Розбазарили усе краще, що назбирав український народ століттями, і останнє відддаємо за безцінь, бо ціна нам невідома. нецікава. і сам народ став електоратом, зомбі, мертвими душами
Макабіст
5497 дн. тому
Цей Бриних очевидно далекий від справжнього мистецтва, зокрема й Гоголя. Мало того, що він спізнився на головний базар, то ще й нудно так викладає. Йому б оце різних моральних уродів і порнушників читачи дуетом з Кокотюхою, в гній влазити - оце його, трешового колобка, стихія. А до Гоголя - зась, не така хустина, як була Устина!
Li
5497 дн. тому
Артисти - всі люди неприємні. А письменники - найбільше, бо розумні.
Естетка
5497 дн. тому
Шановний авторе, я обираю неправоту Парфенова чи Бортка, а не Вашу правоту. Я вже писала в коментах, що Росія гідно відзначила ювілей М.В. Гоголя прекрасними стрічками "Тарас Бульба" і "Птица-Гоголь". Видно, що це твори нової добі, а не просто перелицьована стара документалістика. У цих двох фільмах є авторська позиція, а зневагу до українців я зовсім не побачила, швидше навпаки. І коштів на це діло в Росйї не пошкодували. Давайте не будемо параноїками і не шукатимемо ворожості там, де її немає. Щодо України, то ми попрацювали дещо слабше, але це нічого. Є куди рости і брати нові вершини. Самозакопуванням теж не потрібно займатись. Прозвучала наша історія, чудово зіграли наші актори, і що найцінніше - я відчула атмосферу піднесеності та шани до генія-земляка.. А недоліки завжди є там, де є праця. Успіхів Вам!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду