Шу-Шу та прекраснодушні політикантропи

28 Квітня 2009
23599
28 Квітня 2009
17:22

Шу-Шу та прекраснодушні політикантропи

23599
Ні, це таки небуденне видовище для тих, хто ще не втратив віру в українську демократію! Ввімкнеш, подивишся годину-іншу – і віри вже немає. Чи майже немає – але в такому разі варто дочекатися наступної п'ятниці, ввімкнути після дев'ятої телеканал «Україна» і повторити дослід. Результат гарантую.
Шу-Шу та прекраснодушні політикантропи

Звичайно, можна й після видовища продовжувати повторювати гарне слово «демократія», і навіть вказувати, хто конкретно є її носієм, які партії, блоки та лідери. Проте це вже буде наслідком не раціонального мислення, а майже релігійної віри.

Як там говорив Тертуліан? «Вірую, бо абсурдно»? Це уповні стосується прихильників усіх основних (і неосновних теж) політичних течій та їхніх лідерів у сучасній Україні з числа тих, хто має вдома телевізор.

 

Бо ж, послухавши палкі виступи речників цих течій, а, головне, зваживши на глуху мовчанку дискутантів у той час, коли суперника можна легко відправити в нокаут однією влучною реплікою, - після всього цього можна тільки вірити у розум, честь і совість вітчизняних політиків та тих, хто їх обслуговує.

Причому вірити сліпо й абсурдно.

 

Яскраво проілюструвало сказане найрейтинговіше політичне шоу України на однойменному телеканалі в ніч із 24 на 25 квітня.

 

Спинюся тільки на кількох найпоказовіших і найабсурдніших ситуаціях.

Перед початком телешоу присутній у студії публіці з усіх регіонів держави поставили запитання: що означає гасло «Україна - для українців»? Це що - патріотизм, націоналізм чи нацизм?

 

І от з'ясувалося - мабуть, несподівано для самих телешоуменів, - що 71% опитаних пов'язує це гасло із патріотизмом. А на сході держави ще більше - 82%.

Як же прокоментував ці дані народний депутат з вищою військовою, ще й американською освітою, котрий у цей момент стояв біля мікрофону? Він почав бідкатися, жахатися, квилити, мов підстрелена чайка, розказувати про нацистську Німеччину, вимагати переголосувати - і так далі.

 

А тим часом слід було спокійно сказати, що запитання до аудиторії поставлене вкрай некоректно, сказати б - неохайно. Бо в поняття «українці» та «націоналізм» опитаними вкладається різний зміст, часом із протилежними ціннісними визначеностями. Скажімо, для одних націоналізм - це щось жахливо-зарізяцьке, для інших - героїчно-лицарське.

Для одних українець - це хлоп, який довів «чистоту» свого походження за 7-8 поколінь, для других - це просто синонім поняття «громадянин України», для третіх - не просто громадянин, а той, для кого Україна є Батьківщиною і хто готовий всюди обстоювати її інтереси.

 

Речі просто-таки елементарні, але, як виявилося, для присутніх у студії телеканалу «Україна» вони виявилися не під силу. А відтак усі подальші словесні вправи - чи це фашизм чи, навпаки, здоровий патріотизм, оскільки всі ми тут є українці різного походження, - виявилися переливанням із пустого в порожнє.

 

Ну, а переголосування після «науково обґрунтованої» дискусії, в якій поняття «українці» фактично так і залишилося нерозкритим, засвідчило на загал «політкоректні» зміни у настроях публіки. І без відповіді, ясна річ, залишилося запитання, яке пролунало між іншими: якщо Україна не для українців, то для кого ж вона?

 

А й справді, до якого висновку підвели аудиторію у студії і поза нею? Що Україна - для всіх, хто сюди поставив ногу, не має значення, з якою метою? Чи що можна визнати й Леніна «великим українцем», як це уже зробив свого часу, вміло граючись поняттями, ведучий цієї передачі, а якщо Леніна, то чом не Путіна й Обаму?

Демократія, одначе: взяли й переголосували. Не розуміючи, про що йдеться.

Credo quia absurdum est.

 

Інша знакова ситуація виникла, коли один із депутатів (уже десь опівночі) почав солов'єм заливатися про те, що обрання президента у парламенті - це властиво європейський підхід: «Якщо буде проведена конституційна реформа і у президента будуть ті повноваження, які сьогодні мають глави європейських держав, то там основна практика - обрання президента в парламенті... Президент, який буде обиратися і не матиме права формувати виконавчу владу, мабуть, не повинен обиратися всенародно...

 

Навряд люди самі хочуть обирати президента, який не буде впливати на їх життя, а буде виконувати роль політичного арбітра» - і так далі.

 

Тут, чесно кажучи, я завмер. Ну, думаю, розкачають на млинець цього пана Шу і депутати, й експерти.

 

Адже така концентрація нісенітниць у кількох реченнях - це просто-таки подарунок для опонентів і незалежних експертів! Бо ж

а) у Європі відсутня «основна практика» обрання президента у парламенті. У п'ятнадцятці «старих» членів Євросоюзу так обирає главу держави лише Греція;

б) повноваження глав європейських держав дуже й дуже різні - візьмімо лишень сусідів - Францію та Німеччину, щоб у цьому переконатися;

в) у жодній країні Європи президент не очолює виконавчу владу - це американська модель;

г) президентів у межах парламентів обирають лише у незначних за розмірами європейських державах;

ґ) обрані у парламентах президенти нерідко грають роль саме політичних арбітрів у разі крайньої потреби суспільства тощо.

 

Утім, візьмімо приклад президента Греції, який, на думку депутата Шу, не може «впливати на життя виборців», бо його обирає навіть не колегія виборців у тій чи іншій формі, як в Італії чи Німеччині, а безпосередньо парламент.

 

Президент Греції скликає парламент на чергові сесії раз на рік і на надзвичайні, коли визнає це за потрібне; він вправі відкласти проведення парламентської сесії на термін до 30 днів; він підписує закони, ухвалені парламентом, і при цьому має право повернути закон до парламенту на повторний розгляд.

 

Розпустити парламент президент може у разі, якщо відставка двох урядів підряд засвідчує відсутність політичної стабільності. А ще президент має право видавати «регулятивні декрети» на пропозицію компетентного міністра.

 

У надзвичайних випадках він може на пропозицію уряду видавати акти законодавчого змісту , а може й відмовитись видавати ці акти, якщо вважає їх неправильними.

Одне слово, насмішив тих, хто має бодай елементарні політичні знання пан Шу. Але... Ніхто не розірвав його на шматки і не розкачав на млинець. Чи то з лінощів, чи то з невігластва, чи то сценарій телешоу зарані був десь «на верхах» затверджений до останньої титли й коми, - але...

 

Але що цікаво: ведучий шоу, інший пан Шу, цього разу не депутат, також промовчав. Невже ж його, як італійського громадянина, не обурила неправда про його державу і фактичний наклеп на неї?

 

Бо ж в Італії президент - попри його вельми обмежені повноваження - справді є символом національної єдності, бо хитра процедура його обрання не дозволяє урядовій більшості «пропхати» на цю посаду свого представника, отже, вимагає домовленостей і компромісів між основними політичними силами та регіональними владами.

 

А такі домовленості досягаються часом непросто - 1978 і 1992 року главу держави вдалося обрати тільки після 16 турів голосування! На додачу, глава держави обирається на 7 років, тоді як уряди й склади парламентів зазвичай змінюються значно швидше, отож він має всі шанси здобути у суспільстві моральний авторитет такого рівня, що прямо впливатиме на життя виборців.

 

Проте що правда про Італію телеведучому Шу? Він не зрізав депутата Шу, а дав тому - і це вже стало традицією на цій передачі - вільно говорити про все на світі до нестями, більше, за інших учасників, у тому числі й розповідати від першої особи про звитягу Партії регіонів у 2003-2004 роках.

 

Але ж депутат Шу не був тоді, і ще два роки по тому, членом цієї партії, а посідав високу посаду зовсім в іншій партії! «Ми, Микола ІІ-й...»

 

Нічого, телеглядач, він же виборець, усе проковтне, поки опоненти дружно мовчать.

Тож і лишається вірити в демократію за принципом Credo quia absurdum est.

 

Фото: «Українська правда»

 

Сергій Грабовський, «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Грабовський, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23599
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду