Євангеліє від містера Ріплі

11 Вересня 2009
36689
11 Вересня 2009
18:48

Євангеліє від містера Ріплі

36689
Даремно ви не вірите рекламі. Більшої правди вам однак ніхто не запропонує, а менша правда зазвичай коштує занадто дорого, щоб стати продуктом масового споживання. До того ж віра, хоч яка б миршава вона була, завжди винагороджується. От, наприклад, побачив я днями рекламу нової програми на каналі ICTV під назвою «Неймовірна колекція містера Ріплі», де повідомлялося, що це – «шоу року», й одразу повірив. І було мені за це.
Євангеліє від містера Ріплі

Маразми й дивовижі світу: що на обрії? - такий жанр цієї програми, яка належить до потужного річища мого улюбленого інфотейнменту. Адаптацію цього концентрованого просвітлення канал ICTV здійснив спільно з «95-м кварталом», і нічого смішного в цьому немає. Навіть ведучий (тінь загадкового містера Ріплі), актор Юрій Крапов, чудово супиться і згущує брови.

 

Постать містера Ріплі в цьому проекті надзвичайно важлива. Програми про надзвичайне не потребують апокрифічної передісторії - вони просто валять, мокрушать і палять землю. Вони доводять мені на трьох пальцях: якби не було телебачення, залишався би я невігласом та впертим ослом, уламком ницого матеріалізму, біологічно-диванною масою. Бо див і чудасій довкола - безліч, варто тільки сандалі з очей зняти. А найголовніше - повірити. Так, саме для цього й потрібен містер Ріплі. Він - незримий євангеліст, втілення жадоби до подиву; ще коли не було телебачення, Ріплі примудрився знайти качку з чотирма ногами і мікроскопічного коня, а навіть така дещиця може змінити життя. Народжений ще наприкінці ХІХ століття, Ріплі й не міг уявити, як легко згодом можна буде хрестити й благословляти світ чотириногою качкою та мікроскопічним коником.

 

Ви скажете, що інфотейнмент - це позбавлена сенсу інформаційна ригачка, і хоч в який горщик її переливай, нічого концептуального з нею не станеться. Ну, так. Але ж у цьому й полягає сила жанру. Десяток програм на українському телебаченні схожі одна на одну, як пікселі, але це не перешкоджає подальшій євангелізації. Бо преподобний Ріплі знав, у чому секрет тріумфу й світло істини: байдуже, що у свині всі ратиці подібні, головне, щоб їх було принаймні штук п'ять.

 

Такі проекти завжди викликають у мене осяяння. От і після перегляду перших випусків «Неймовірної колекції містера Ріплі» я остаточно збагнув: ми живемо в світі викривлених пріоритетів, і це причина жалюгідності нашого глядацького запиту. Ми обговорюємо новини, вся вартість яких полягає тільки в тому, що їх подають у найкращий вечірній час люди в костюмах і з серйозними пиками. Під цією машкарою - безпросвітній морок, порожнеча душ і здрібніння людей, якийсь невимовно тужливий трагікомізм на кшталт комуністичного шпурляння мікрофоном. Хіба ж це подія, гідна людської уваги? Хіба не краще було б обговорювати таланти собаки, яка вміє говорити і знає аж 12 слів, або обдарування ще двох псів, які опанували артистичний більярд краще, ніж більшість із двоногих?

 

Голландського бороданя ще півстоліття тому триста разів проштрикували наскрізь шпагою, а він тільки всміхався й подумки крутив дулі медицині, факірам і засобам масової інформації. А ви кажете - Цушко повернувся. Істинно кажу: здрібніння це, а не новини.

 

Кожна історія містера Ріплі - це передусім притча, до якої треба дослухатися уважніше, ніж до так званої громадської думки. Ці історії, вирвані з корінням, варто пересаджувати і плекати. З їхнього обговорення треба починати кожне парламентське слухання. Лише тоді з'явиться усвідомлення, що економічна криза - ніяке не диво, а пересічна лажа, і що ініціативи київського мера - ніяка не лажа, а справжнє диво.

 

Вже перший сюжет, із яким містер Ріплі ввічливо постукав у мої двері, - це океан таємних знань. Йшлося про агхорі, індійське плем'я канібалів. Ватажок племені каже: «Мертва плоть - це не найсмачніша страва». І знаєте, чомусь я йому вірю, цьому пузатому дядечку з утомою довкола очей. Так нечасто нам показують людей, які зізнаються, що їдять людську плоть, і готові про це звітувати. Все більше доводиться зирити на людожерів, які вважають цю свою пристрасть чимось державотворчим, реалізацією депутатських повноважень, наприклад. Хоча насправді вони, як і ахгорі, всього лише хочуть уникнути переродження. Проте ахгорі принаймні усвідомлюють, що вони з цією своєю «особливістю» - якісь неліквідні індуси. Від наших такої відвертості не дочекаєшся. Що найцікавіше: всі вони шукають, як би то швидше пролізти туди, де все і завжди добре. І давно дійшли спільного висновку: прямий шлях до безсмертя немислимий без канібалізму.

 

От сидять біля вогнища якісь кошлаті бабаї, схожі на будулаїв, тільки очі витріщають по-особливому, як це вміє робити лідер гурту Six Feet Under Крис Барнс або наш рідний метальник мікрофонів. «Якщо зробити це один чи два рази - почуття відрази зникає з їхніх сердець», - каже шеф племені.

 

Хто може краще розповісти нам про теперішню українську буттєвість, як не представник племені ахгорі? Хіба що священик із Чикаго, який катує себе електричним струмом. Він пропускає крізь себе один мільйон вольт. Легше уявити, що таке вічність, ніж що таке один мільйон вольт. «Поки Господь хоче, щоб він цим займався, - Господь буде опікуватися ним», - тішиться дружина електропастора.

 

Ніяких травм - лише опіки на пальцях. Ну, це типу значить, що Господь каже: досить балуватись. Але він не перестає, тож якось цей мільйон вольт шарахнув священика об стіну, але перелом руки видався місіонеру не надто серйозним аргументом. Ціна віри така. Плати - або вимітайся з цього шоу. Хто, які ще події допоможуть краще збагнути «формулу успіху»?

 

Або ось іще історія: про лікування опаришами, «личинкову терапію». Глядачеві пропонують гній і кошмар плоті, терапевтичне видовище для зміцнення духу. «Можливо, два пальці ви втратите, але третій врятуємо», - запевняє людина у білому халаті. Чи врятують огидні личинки ногу діда Тома? «Я зовсім не відчував, як вони лазили», - каже дідусь наприкінці процедури.

 

«Вони вичистили увесь другий палець! Вони добре поїли!» - задоволено каже лікарка, ніби оповідає про банду своїх пухнастих котиків. «Так, так!» - радіє дідусь. «І вони потовстішали!» - ще більше тішиться ескулапиха.

 

Це хороші новини для дідуся Тома: личинки в його рані потовстішали, можна піти на карася.

 

Отак, тихо й непомітно, з гною та личинок, вибудовується абсолютна радість. Яка ще соціальна реклама може досягти такої ж мети повчальним бубнінням та порпанням у задавнених виразках суспільства? Що вона може без опаришів?

 

Містер Ріплі каже: підніми свій зад і зрадій, що він у тебе є, і ти можеш шукати собі пригоди. А тепер поглянь сюди: їй 26, вона має все, про що мріє кожна жінка. Бракує тільки половини тіла (ніг, тазу і хребта нижче ребер). Це історія кохання, дорогі брати і сестри. Вона працювала в автомайстерні, а він - в автомагазині. «Авто - це було те, що їх зблизило». Якби цю історію писав Х'юберт Селбі, він би сказав вустами нареченого: «У будь-якому випадку, в мене залишиться тачка». Але це євангельська історія від містера Ріплі, а не цинічне кривляння старого бітника. Тому давайте краще поцікавимося: чи зможе Роуз мати дитину? «Після дворічних стосунків із Дейвом вона отримала відповідь на це запитання: вона завагітніла». І принесла прекрасне дитя у цей світ: «Люку виповнився лише рік, а він уже такого зросту, як і його мама».

 

«Чому б не сприймати це життя з гумором? - каже Роуз. - Зрештою, Бог дав мені руки».

 

Цим сюжетом варто було б розпочинати день на кожному каналі. А не товкти у ступі назавжди вчорашню нудьгу про рейтинги політиків, сукупність яких уміщається в майонезну баночку нашого розчарування. Хіба можна наповнити ними душу?

 

Після видалення ракової пухлини Скот втратив шмат верхньої щелепи, око. Півголови приблизно. Зате у нього тепер пряме сполучення між очною та ротовою порожнинами.

 

Відтак Скот перетворився на актора, «містера Термінатора», який п'є пиво крізь дірку під лобом. «Зараз у Скота замість ока є протез, але діти кажуть, що з пов'язкою прикольніше». Бо пов'язка - це знак дива, яке ми витісняємо зі свого життя заради обговорення тарифів на комунальні послуги. Містер Ріплі каже: амінь.

 

Фото - temza.com

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36689
Читайте також
16.10.2010 15:23
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
52 227
25.09.2010 11:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
8 485
10.09.2010 08:42
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 528
24.06.2010 13:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
46 494
21.04.2010 09:31
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
20 359
01.04.2010 15:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
24 561
24.03.2010 09:36
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
47 664
26.01.2010 08:59
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
30 416
20.01.2010 11:43
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
22 332
05.12.2009 01:39
Екатерина Константинова, «Зеркало недели»
18 460
06.11.2009 16:04
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
49 388
27.10.2009 09:44
Михайло Бриних
20 132
24.10.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
53 011
06.10.2009 16:25
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
26 558
02.10.2009 17:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
79 689
18.09.2009 09:00
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 670
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 006
29.08.2009 09:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
58 754
19.08.2009 15:01
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
48 238
09.08.2009 10:24
Михайло Бриних
для «Детектор медіа»
22 955
27.07.2009 09:38
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 032
13.07.2009 08:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
23 659
06.07.2009 14:30
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
18 870
20.06.2009 14:07
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
5 657
02.06.2009 23:31
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
2 300
26.05.2009 10:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
14 924
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 823
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 514
10.04.2009 12:31
Михайло Бриних
56 606
16.03.2009 08:48
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
2 394
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
О.К.
5339 дн. тому
Найкраща реклама телевізоря з можливих словами
ВОЛЬДЕМАРИН
5341 дн. тому
Пане Михайле! Пишіть ще! Нічого не розумію з того, що ви пишите. Але мужньо читаю. Попри все. Продираюсь крізь джунглі ваших лінгвістичних конструкцій і словесних вивертів. Зате в певній тусовці маю повагу, оскільки беру на себе тягар - тлумачити ваші тексти. Роблю це, правда, як заманеться,оскільки ваша Ніагара свідомості, непостижима як сам Всесвіт.
satyr
5342 дн. тому
У мене склалось враження, що в програмі взагалі немає літредактора - просто вуха в"януть від засилля русизмів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду