Костянтин Дупак: Новий ньюзрум на Першому національному – ера новітніх інформаційних технологій

2 Червня 2009
31957
2 Червня 2009
10:40

Костянтин Дупак: Новий ньюзрум на Першому національному – ера новітніх інформаційних технологій

31957
Новий news-room, який Перший національний відкриє в кінці серпня, активно готується до початку роботи: оснащується технікою, встановлюються меблі, закінчуються останні ремонтні роботи. Після презентації інсталяції news-room прес-служба Першого національного поцікавилася у технічного директора Першого національного Костянтина Дупака, які технічні можливості має новий news-room і як в ньому працюватиметься ТО «Новини».
Костянтин Дупак: Новий ньюзрум на Першому національному – ера новітніх інформаційних технологій

- Що нам дає новий news-room?

- News-room сам по собі новин не робить, але це інструмент, який дозволяє робити новини швидше та якісніше. Чому швидше? Тому що сьогодні журналіст перед створенням сюжету проходить дуже складний та довгий процес: шукає інформацію в Інтернеті, їде на зйомки, розшифровує відзнятий матеріал, несе касету в монтажну апаратну, де готують сам сюжет і останнє - це касета в ефірній апаратній, де сюжет ми видаємо в ефір. З новою ж технікою процедура значно швидша, не має ніяких касет з плівками, замість них є файлова передача інформації. Це забезпечує відмінну якість.

 

- Який процес проходить журналіст, створюючи сюжет?

- З новими технічними можливостями журналіст, по приїзду зі зйомок, просто передає свій носій інформації на запис в сервер. Цей процес відбувається зі швидкістю більш ніж реальною, наприклад, перегін зі звичайної касети триває 10 хвилин, а запис файлової інформації на сервер дві хвилини. Після того, як інформація з'явилася на сервері вона стає доступною для кожного, хто працює в news-room. Кожен на своєму робочому місці, їх там 25, може відкрити цю інформацію і використати її: монтувати її на цьому ж місці, начитувати, використовувати архів та Інтернет. Нажаль, в нас поки що немає автоматизованого архіву, тобто, журналіст має замовляти той файл, що йому потрібен. Але це буде нашим наступним кроком, оскільки автоматизований архів може прискорити роботу в 5-10 разів. Тобто, головне - це зручність роботи, все виконується на робочому місці.

 

- Як журналісти будуть навчатися працювати на новій техніці?

- Новий news-room дає дуже багато можливостей, але це й велика відповідальність для користувача. По-перше, користуватися новою технікою потрібно вчитися, по-друге, сумлінно виконувати всі правила, які існують. Оскільки є деякі умови: якщо ми збережемо файл не під його дійсною назвою, тобто, вигадавши якесь ім'я, або зробимо помилку, то цей файл можна вважати втраченим. Нікому не спаде на думку шукати файл з помилкою в назві. Така робота потребує навичок та досвіду.

 

Система навчання в компаніях, які інтегрують таку техніку - це «тренування тренерів», що означає багаторівневе навчання. Спочатку компанія, що розробила цю систему запрошує до себе обмежену кількість фахівців, яких оберемо ми, найздібніших, і їх тренер навчає наших журналістів, які, в свою чергу, після цього навчання починають ознайомлювати своїх колег.

 

- Яких проблем ви очікуєте на початку роботи?

- Я думаю, що більше всього на першому етапі ми матимемо проблеми з користувачами. Вони говоритимуть, що ця система незручна, оскільки їм вона незнайома. Їх думка зміниться лише з часом.

 

- Коли можна буде працювати в новому news-room?

- Ми плануємо на початку червня закінчити інсталяцію, а в серпні вийти в ефір. З червня почнуться тренінги для тренерів і ми матимемо достатньо часу, щоб підготувати кадри до першого ефіру. Ми не можемо чекати поки всі журналісти отримають великий досвід, це прийде з часом, але в ефір ми маємо вийти чисто, без браків.

 

- Ваш колега, Руслан Ткаченко, сказав, що новий news-room на Першому Національному є найкращим в Україні на сьогодні.

- Я працював на багатьох каналах і можу сказати, що це правда. Або, як мінімум, наш news-room максимально схожий на новини найпотужніших телевізійних компаній, і навіть кращий по зручності у користуванні.

 

- Яким буде зовнішній вигляд «Новин» на Першому.

- Новини, окрім їх швидкості, якості та зручності, є також дуже привабливими зовні. Задіяні сучасні декорації, графічне оформлення, костюми ведучих...

Інтегрування такої потужної сучасної техніки - це подія для Національної телекомпанії. І на ці технології ми плануємо перевести всі інші програми.

 

Перший національний

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Перший національний
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31957
Читайте також
10.04.2009 12:31
Михайло Бриних
56 610
20.01.2009 23:22
Олена Лиштван, «Перший національний»
15 312
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
bahus
5277 дн. тому
Дупак только откаты умеет мастырить, а вообще то он дилетант...
TVтех
5444 дн. тому
Опа... А кем же Федоров теперь работает, если Дупак тех.директор?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду