Серіал «Ловець снів»: де платня за єдність суспільства?

Серіал «Ловець снів»: де платня за єдність суспільства?

29 Лютого 2024
1898
29 Лютого 2024
09:00

Серіал «Ловець снів»: де платня за єдність суспільства?

1898
Новий проєкт «плюсів» гіпнотизує глядачів альтернативною реальністю.
Серіал «Ловець снів»: де платня за єдність суспільства?
Серіал «Ловець снів»: де платня за єдність суспільства?

На каналі «1+1 Україна» стартував проєкт «Ловець снів», що був створений  «1+1 media» у співпраці з Film.ua Group. Творці називають його скриптед-реаліті. Це жанр реаліті-телебачення, де всі або частина подій відбуваються згідно з заздалегідь написаним сюжетом. Фішка в тому, щоб контролювати загальний розвиток історії, але при цьому дозволити героям — не акторам, а звичайним людям — показати реальні емоції. В цьому сенсі «Ловець снів» — таке ж скриптед-реаліті, як і торішні «Слідаки» на ICTV2. Тобто ніяке. На екрані у повністю вигаданих обставинах з’являється купа відомих акторів у вочевидь заданих образах, і єдине, що відрізняє все це від звичайного серіалу — закадровий голос, що пояснює деякі обставини та події. Ну і ще наприкінці кожної серії герой звертається до глядачів із висновками. Кожна серія — окрема історія, а поєднує їх між собою головний герой, дивак на ім’я Назар Лютий, що вміє розшифровувати сни.

 Назар Лютий у виконанні Сергія Кисіля

Справжні автори ідеї були більш чесними й називали проєкт просто серіалом. «Ловця снів» два роки тому збирався виробляти канал «Україна». Канал закрився та поховав купу проєктів із різним ступенем готовності. Тепер його спадок розбирають інші українські канали. Наприклад, торік на СТБ вийшли два детективних серіали каналу «Україна» — «Я зрікаюсь» і «Водна поліція», створені у 2020 та 2021 роках. «Ловець снів» пішов «із молотка» у зародковому стані: зйомки стартували на початку лютого 2022 року, тож до повномасштабного вторгнення Росії було створено, мабуть, лише декілька епізодів.

Але «1+1» в будь-якому разі готовим матеріалом не скористався. В проєкті каналу «Україна» головну роль виконував Олексій Горбунов, а в новому варіанті — Сергій Кисіль. Звісно, це змінило первісну концепцію. Не знаю, яким би вийшов Лютий у 62-річного Олексія, але ж точно не таким, як у 39-річного Сергія. Його Ловець снів — такий собі Камбербетч із британського «Шерлока». Молодий привабливий геній, але відлюдник і трохи соціопат.

 Олексій Горбунов у ролі Назара Лютого на проєкті каналу «Україна»

За 15 серій, що я подивилася, подробиць із життя Назара Лютого так і не прозвучало. Але Сергій Кисіль в інтерв’ю «ДМ» добре заспойлерив. Завдяки цьому ми знаємо, що Лютий втратив батьків, хоча бачив сни, що попереджали його про трагедію в майбутньому. З того часу він зацікавився зв’язком сновидінь із реальністю.

Попри містичну затравку про сни, нічого потойбічного в серіалі немає. Головний герой вважає нав’язливі чи жахливі сновидіння сигналами підсвідомості та допомагає людям (за гроші, жодної благодійності) докопатися до суті та розв’язати проблему. Методи «лікування» відповідні образу «лікаря»: то він наказує чоловікові пофарбувати нігті в зелений колір, то відправляє доволі немолоду жінку на бокс, то радить мовчати тиждень, то прогулювати роботу, то худнути. Зазвичай відвідувачі крутять пальцем біля скроні й відмовляються робити дурниці. Але інколи погоджуються і виконують поради Ловця. В будь-якому разі все закінчується однаково: справи погіршуються, розлючені чи засмучені клієнти прибігають до дивака з претензіями чи сльозами, де він нарешті піддає їх гіпнозу та показує, що перешкоджає їхньому щастю.

 

У фіналі задоволений герой чи героїня діляться порадами з глядачами. «Складіть список позитивних і негативних рис дітей. Якщо вийде менше трьох, ви сліпі. Якщо негативних рис більше за позитивні, ви занадто критичні. Любіть дітей, але не одягайте рожевих окулярів, коли дивитися на них», — говорить, наприклад, героїня 7 серії, медсестра в лікарні й мати дорослого сина. На початку серії її непокоїли сни, де жінка ніяк не могла змити кров із рук. Медсестра була впевнена, що це через загибель пацієнтки. Але крок за кроком з’ясувалося, що винен її син-аб’юзер. Мати впритул не помічала злочинної поведінки чоловіка та звинувачувала невістку в усіх гріхах. Завдяки Ловцю снів вчасно розплющила очі, врятувала шлюб сина та ще й навела лад у своєму житті. Це саме їй Назар Лютий наказував записатися на бокс, що врешті решт призвело до гепі-енду. Незбагненні шляхи сценарію.

 

У більшості випадків передбачити, куди поверне сюжет, важко. Загалом анонсований вихід аж 80 серій, і я не знаю, чи вистачило в авторів фантазії на всі епізоди. Але поки що в приймальні Ловця розгортається справжній детектив. Додайте сюди «живих» персонажів — тобто вони поводяться й реагують на обставини як реальні люди, а не герої коміксів, — переважно гарну гру акторів (їх десятки, і жоден досі не схибив так, щоб кидатися в екран попкорном) і мотиваційні послання — й отримаєте уявлення про доволі високий рівень серіалу.

Проєкт мав би бути успішним. Показники телеперегляду поки невідомі, але на ютуб-каналах «1+1» та Film.ua їх неприємно мало: майже скрізь — до 10 тисяч. Можна порівняти з серіалом «Ціна втечі», що стартував на «1+1» того ж 19 лютого. Там лік іде на сотні тисяч переглядів. І це при тому, що «Ціна втечі» — відвертий плагіат, і цільова авдиторія сюжет уже знає. От дарма творці назвали «Ловця» скриптед-реаліті. «Антоніну» — умовну глядачку каналу «1+1» — невідоме слово лякає.

Окрім невдалого визначення жанру, є у серіалу і справжня проблема. Я вже неодноразово загадувалася над питанням (наприклад у випадках серіалів «Скажені сусіди» та «Якщо чесно»), навіщо в країні, яка третій рік перебуває в гарячій фазі війни, знімати проєкти про мирне життя. Мається на увазі не розбудову після війни, чи, наприклад, минуле до повномасштабного вторгнення. Йдеться про альтернативну реальність. Події в «Ловці снів» відбуваються у 2023 році. В одному епізоді, що присвячений святкуванню Нового року, камера навмисно зупиняється на настінному календарі — сторінки розгорнуті на 2023–24 роках.

 

Російської агресії, як ви здогадалися, в цьому світі нема. Героїв турбують лише буденні питання про кохання, сімейні скелети в шафі, гроші, кар’єру тощо. Чоловіки літають на відпочинок за кордон і виїжджають кудись «на заробітки». Героїня-волонтерка опікується лише тваринами та безхатьками. Наголошую, що висновки я роблю за першими 15 епізодами, тому інфа — «не сотка». Все ще може змінитися. Втім, проблема в будь-якому разі існує, бо стартував серіал у фальш-реальності.

Найімовірніше, творці уникають у серіалах згадок про війну, бо хочуть продати свій продукт за кордон. Навіщо умовному Казахстану наші проблеми? Можливо також, що не хочуть або не можуть змінювати сценарій, що був написаний до вторгнення. Або втручаються спонсори. «Ловець снів», як повідомили в пресслужбі Film.ua, створений за підтримки «ТМ Сонобарбовал Капс». У серіалі повно продакт-плейсменту цієї біодобавки (не плутати з однойменним снодійним). Звісно, на тлі будинків, що палають від обстрілів, пігулки будуть виглядати як знущання. Але все це мої припущення, які, власне, ніяк не виправдовують створення пацифістських «паралельних світів». Десять років тому ми вже спробували грати в цю гру: частина країни воює і стікає кров’ю, інша живе своїм життям. Результат ми бачимо. Після 24 лютого жодних ілюзій не має бути.

Повторюся, ніхто не вимагає від серіалів повного занурення в нашу жахливу повсякденність. Хочете поговорити про проблеми батьків і дітей чи подружні зради — на здоров’я. Все це і під час війни існує. Але, будь ласочка, скажіть, що події відбуваються до війни, як було, наприклад, у серіалі «Голова». Або інтегруйте деякі актуальні деталі в сценарій, як, наприклад, у серіалі «Жіночий лікар. Нове життя». Хоча б у декількох серіях, які можна Казахстану не пропонувати. Та просто приберіть зі сценарію оті згадки про літаки та нічні походеньки героїв по барах! Це ж не дуже велика платня за єдність суспільства, еге ж?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1898
Читайте також
03.12.2023 10:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду