Квіз-шоу на Новому каналі: навчатися, сміятися й донатити завжди на часі

Квіз-шоу на Новому каналі: навчатися, сміятися й донатити завжди на часі

24 Березня 2024
1375
24 Березня 2024
12:00

Квіз-шоу на Новому каналі: навчатися, сміятися й донатити завжди на часі

1375
Фехтування пенісами — це не те, що ви подумали. Це відповідь на одне з питань у шоу.
Квіз-шоу на Новому каналі: навчатися, сміятися й донатити завжди на часі
Квіз-шоу на Новому каналі: навчатися, сміятися й донатити завжди на часі

У березні на Новому каналі вийшли відразу три нових розважальних проєкти. Якщо старт «Розсміши коміка по-новому» не дуже надихнув, то наступні прем’єри виглядають набагато перспективніше. 7 березня вийшло шоу «Поле», а 19-го — шоу «Хто знає?». Окрім материнської платформи, у проєктів є ще дещо спільне.

По-перше, і те, і те — вікторини, або квіз-шоу, як представляє їх Новий канал. Епізоди виходять раз на тиждень і тривають близько 50 хвилин.

По-друге, обидва проєкти орієнтовані на благодійність: гравці спрямовують грошові винагороди на допомогу ЗСУ, пораненим військовим, переселенцям, постраждалим від війни тваринам, на соціальний бізнес тощо, а ведучі заохочують глядачів донатити.

  Фіма Константиновський

По-третє, в обох шоу з’являється гуморист Фіма Константиновський: у «Полі» він ведучий, у «Хто знає?» — капітан однієї з команд. Фіма вже працював на Новому каналі — вів у 2017-18 роках другий і третій сезони реаліті-шоу «Кохання на виживання». Повернувся на канал лише наприкінці минулого року, щоби взяти участь у зйомках «Поля», а згодом «Хто знає?». З новими ролями змужнілий Константиновський упорався добре. Якщо судити за коментами в соцмережах, Фіма став відкриттям для публіки через гарний гумор, швидку реакцію, вдалі імпровізації та принципову патріотичну позицію. Вже до третього епізоду «Поля», що є на сьогодні, глядачі йшли «дивитися на Константиновського», а не лише вболівати за гравців.

У «Хто знає?» опонентом Фіми є давній улюбленець публіки Володимир Дантес (вчасно він пішов із вікторини «Я люблю Україну» на ТЕТ, еге ж?). Згодом можна очікувати справжні віртуальні бої між шанувальниками Фіми й Вови. Але поки вийшов лише один випуск, і є час поговорити про зміст вікторин. А він зовсім різний.

  Володимир Дантес

«Поле» — це адаптація міжнародного формату The Floor, що належить нідерландській Talpa Studios. Головним «героєм» гри є великий світлодіодний екран-підлога, розділеній на 100 квадратів. Кожна ділянка символізує окрему категорію питань на різні теми: «Відомі спортсмени», «Снеки», «Фрукти, ягоди», «Телеведучі», «Туризм», «Зіркові пари», «Ссавці» тощо. На ділянках стоять гравці, які у парах змагаються між собою в знаннях  на обрані теми. Переможець поєдинку отримує поле іншого гравця, а той, хто програв, вибуває. Головний приз — 400 тисяч гривень — забирає учасник, що врешті решт залишиться на полі один. Щоб гравці не сумували в очікуванні перемоги, кожний щотижневий випуск закінчується проміжною нагородою в 40 тисяч гривень. Її отримує гравець, що на цей момент контролює найбільшу кількість території.

 «Поле»

«Поле» знімали в Нідерландах, адже побудувати дорогий світлодіодний павільйон в Україні в умовах війни неможливо. Щоб допомогти українцям, Talpa надала павільйон в оренду безоплатно, а також узяла на себе частину витрат.

Гравцями стали 100 українців та українок, які зараз живуть за кордоном — не лише в Нідерландах, а по всьому світу. Наприклад, одна з учасниць прилетіла для зйомок із США. Переважна більшість гравців — жінки. Багато хто з них опинився за кордоном через війну. Про всяк випадок Новий канал попередив окремо, що всі чоловіки, залучені до гри, виїхали з країни на законних підставах. Як розповіла «Детектору медіа» директорка студії №1 Starlight Media Олена Антонова, серед учасників були військові, які перебувають на реабілітації в Нідерландах, люди з інвалідністю, неповнолітні хлопці, багатодітні батьки.

  

За правилами, гравцям по черзі треба назвати предмети, людей чи явища, що з’являються на екрані. Раунд триває всього 45 секунд. Сказав правильну відповідь — таймер зупиняється, і хід переходить опоненту. Замислився, невірно відповів, невчасно сказав «пас» — час спливає. Програє той, у кого першого закінчуються секунди. Інколи відповіді очевидні — хто ж не впізнає, наприклад, яблуко. Інколи зовсім ні, бо на фото з прототипом холодильника можна побачити що завгодно, окрім холодильника. Інколи трапляються драми (учасниця від хвилювання забула про свій хід і простояла мовчки весь час, віддавши чисту перемогу опоненту), а подекуди курйози. Наприклад, учасниця в категорії «Українські телеведучі» примудрилася не впізнати на фото Фіму Константиновського. Ведучий миттєво відреагував жартом: «Зміню ім’я на Пас і пропрацюю це з психотерапевтом».

У міжнародних версіях шоу таке теж трапляється. Але в українській адаптації є додаткова складність — мовне питання. Відповіді потрібно давати українською — і ось тут починаються сюрпризи. Хтось не зміг згадати слово «ожина», а хтось вигукнув «подводна лодка», що не зарахували як правильну відповідь, бо підводним може бути тільки човен. Ще одній гравчині пощастило, адже відповіді «настольний теніс» замість «настільного тенісу» та «скалолазаніє» замість «скелелазіння» зарахували. Напевно, з поправкою на акцент. Утім, мова спілкування в студії була винятково українська, як і загальна атмосфера. Гравці переказували вітання близьким, які воюють, згадували покинуті домівки й обіцяли переказати гроші «на помсту та на пошук зрадників».

 

Загалом «Поле» — сімейне шоу, яке можна дивитися будь-кому. Чого не скажеш про «Хто знає?», бо там дітей і моралістів від екранів краще прибрати. Шоу «Хто знає?» — теж адаптація міжнародного формату Who Knew, що належить британській телекомпанії Fremantle. Шоу знімали в Києві. У вікторині беруть участь дві команди, які складаються з двох учасників — незмінного капітана й зіркового гостя. Студійний екран поділений на 12 секторів, на яких позначені категорії питань. Гравці по черзі обирають тему, а потім відповідають на питання з трьома варіантами відповідей.

Один раз за гру команда має право на підказку своїх вболівальників — вони присутні в студії. На відміну від багатьох інших ігор, де правильну відповідь просто зачитує ведучий чи ведуча, у «Хто знає?» з цього влаштовують цілий перфоманс. Можуть показати відео з науковим експериментом, анімований ролик чи відеокліп або виступ експерта прямо в студії.

 

За правильну відповідь на рахунок команди капає тисяча гривень. У фіналі гравці роблять ставки й можуть як подвоїти суму, так і втратити все. Переможцями квіз-шоу стають учасники, які накопичать більше. В оригінальній версії шоу гроші забирають гості, які підтримували команду переможців. Українці ж донатять: головний приз із кожного випуску йде до благодійного фонду, який обирає капітан-переможець.

Ведучою української версії шоу стала модель, співачка, акторка та ведуча Даша Астафʼєва. З початку повномасштабного вторгнення вона відмовилася від музикальної кар’єри та зосередилася на волонтерстві та проєктах, що просувають українську культуру та традиції. Зокрема, застосунку з українськими аудіокнижками та кулінарному ютуб-каналі «Такі страви», де авторка готує разом із зірками українські традиційні страви. Втім, у ролі ведучої великого розважального телепроєкту Даша з’являється вперше.

Даша Астафʼєва представляє категорії питань

На тлі балакучих капітанів Константиновського і Дантеса, а також не менш балакучих зіркових гостей першого випуску — співачки та телеведучої Олі Полякової та телеведучої Маші Єфросиніної — Даша Астафʼєва виглядала дещо скутою. Втім, можливо, так і треба, бо хтось же повинен зберігати спокій у цій грі, а це доволі важко. Гравці голосно регочуть, підколюють один одного, бурхливо обговорюють можливі відповіді й знову регочуть. Вони мають усі підстави це робити, бо як питання, так і відповіді заохочують.

Наприклад, у категорії «Тато вам не мама» дуету Єфросиніної та Дантеса випало питання: «Як пласкі черви під час статевого акту вирішують, хто має стати батьком, а хто — матір’ю?». Варіанти відповідей: «фехтують пенісом», «голосно пищать» чи «відкушують хвости одне одному».

 Маша Єфросиніна

— Це точно телевізійне шоу? Це прям покажуть людям? «Фехтують пенісом» відразу після кіз, що пукають? (Про кіз ішлося у попередньому питанні. — «ДМ»), — здивувався Фіма Константиновський.

— Жити по-новому! Фехтування пенісами! Фіма, к бар’єру! — запросив суперника Володимир Дантес.

— Господи, де я? — долучилася до обговорення Маша Єфросиніна. — Звідки у черв’яка пеніс?

— У тебе ніколи не було такого хлопця? З пласким червом… — поцікавився у партнерки Дантес.

— З хробачком? Був! Я ж кажу, що немає пеніса, — зморщила носа Маша.

— А як ти думаєш, вони розмножуються? — залилася сміхом Оля Полякова.

 Оля Полякова

Врешті-решт команда дала відповідь — і вона виявилася правильною. На екрані з’явилося наукове відео процесу з поясненням, чому відбувається саме так. Дійсно фехтують… Якщо що, у мене мінус один пробіл у знаннях, бо в школі й університеті такого не розповідали, а в самоосвіті я до пласких червів ще не дійшла. Чого ще навчить вікторина, гадки не маю — попереду 12 випусків.

Оскільки Новий канал уже має принаймні дві рейтингові програми з елементами вікторини «єПитання» та «Хто зверху?», то цей напрямок для мовника явно став пріоритетним. Щиро вітаю, бо навчатися, сміятися та донатити завжди на часі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1375
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду