Банальні сльози, меткий сміх. В останній день повнометражного конкурсу на «Молодості» зіткнулися мелодрами й чорна комедія

Банальні сльози, меткий сміх. В останній день повнометражного конкурсу на «Молодості» зіткнулися мелодрами й чорна комедія

28 Жовтня 2023
1274
28 Жовтня 2023
19:05

Банальні сльози, меткий сміх. В останній день повнометражного конкурсу на «Молодості» зіткнулися мелодрами й чорна комедія

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1274
Стрічки дня — копродукція «Диско-бой», австралійська драма «Шайда» й американська комедія «Відчуття, коли час щось робити минув».
Банальні сльози, меткий сміх. В останній день повнометражного конкурсу на «Молодості» зіткнулися мелодрами й чорна комедія
Банальні сльози, меткий сміх. В останній день повнометражного конкурсу на «Молодості» зіткнулися мелодрами й чорна комедія

У Києві триває 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч фестиваль уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проходить у довоєнному форматі: міжнародний, національний і документальний конкурси, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма. Основним фестивальним майданчиком є кінотеатр «Жовтень». Повний перелік українських фільмів, які беруть участь у цьогорічних програмах, читайте тут. Повну позаконкурсну програму — тут. Перелік українських фільмів, які представлені в рамках цьогорічних конкурсних і позаконкурсних програм, можна побачити тут, а перелік фільмів — учасників повнометражного міжнародного конкурсу — тут. Про попередній день фестивалю ми писали тут.

Останні три фільми повнометражного конкурсу на «Молодості» склали контрастну послідовність.

Так, «Диско-бой» (режисер Джакомо Аббруццезе, Франція — Італія — Бельгія — Польща) — це звивиста історія білоруського втікача на ім’я Аляксєй, котрий, пройшовши надзвичайно суворий відбір, вступає до Французького іноземного легіону — адже участь у підрозділі дозволяє будь-якому іноземцю отримати французький паспорт. Аляксєй опиняється в Африці, і йому доводиться вбивати повстанців, які борються проти зажерливих нафтових компаній. Зрештою, герою доводиться зробити вибір, на чиєму він боці. На жаль, антиколоніальний пафос Аббруццезе надто прямолінійний, а в режисурі забагато простих рішень. Це дещо врівноважується майстерною грою зірки німецького кіно Франца Роґовскі у ролі Аляксєя.

Кадр із фільму «Диско-бой»

Так само бенефісом однієї виконавиці є драма «Шайда» (Нура Ніазарі, Австралія). Режисерка Нура Ніазарі народилась у Тегерані, але з дитинства живе в Австралії та фільмує історії іранської діаспори. Власне, сюжет «Шайди» ґрунтується на реальних подіях. Іранка Шайда та її 6-річна донька Мона ховаються від чоловіка-аб’юзера Хоссейна. Але поки тягнуться юридичні процедури, суддя дозволяє Хоссейну бачитися з донькою, і до Шайди повертаються всі її страхи.

Кадр із фільму «Шайда»

Фільм зроблений вкрай мелодраматично, але, знов-таки, запам’ятовується емоційною грою Зар Амір Ебрагімі. Цікаво те, що Зар торік стала першою іранкою, котра отримала приз за найкращу жіночу роль у Каннах за роль у фільмі «Священний павук».

А завершилися конкурсні покази 52-ї «Молодості» без перебільшень блискучою комедією «Відчуття, коли час щось робити минув» (США). Авторка фільму, Джоанна Арноу, вже має ряд нагород за свої короткометражки. У «Відчутті…» Джоанна виступила і як режисерка, і як сценаристка, і як виконавиця головної ролі.

Вона грає 30-річну героїню на ім’я Енн. Енн живе в Нью-Йорку, працює в незрозумілій корпорації, де до персоналу ставляться без поваги. Її батько й мати — сварливе подружжя старих ліваків-євреїв. Нарешті, стосунки з чоловіками в Енн — це доволі дивні БДСМ-ігри без зобов’язань, та й без її оргазмів теж. Усі акторські роботи, діалоги, режисерські рішення наповнені стриманим, але влучним чорним гумором. Ніхто ніколи не підвищує голос і не робить різких рухів, але на екрані тим не менш постійно коїться невимовно смішна дичина. Причому Джоанна, з її підкреслено «пересічною» зовнішністю надає цьому театру абсурду особливого шарму.

Вочевидь, з усього показаного в повнометражному конкурсі цей дебют — найбільш незвичайний, сміливий і дотепний.

Уже в суботу ввечері на «Молодості» оголосять призерів.

 На головному фото: кадр із фільму «Відчуття, коли час щось робити минув»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1274
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду