Травмоване дитинство, заборонене кохання й незламні харків’яни. На «Молодості» триває повнометражний конкурс

Травмоване дитинство, заборонене кохання й незламні харків’яни. На «Молодості» триває повнометражний конкурс

25 Жовтня 2023
953
25 Жовтня 2023
16:00

Травмоване дитинство, заборонене кохання й незламні харків’яни. На «Молодості» триває повнометражний конкурс

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
953
Стрічки дня — франко-бельгійські драма «Дальва» та мелодрама «Втрачений рай» і український «Рік тигра».
Травмоване дитинство, заборонене кохання й незламні харків’яни. На «Молодості» триває повнометражний конкурс
Травмоване дитинство, заборонене кохання й незламні харків’яни. На «Молодості» триває повнометражний конкурс

У Києві триває 52-й міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч фестиваль уперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну проходить у довоєнному форматі: міжнародний, національний і документальний конкурси, дитячий Molodist Teen Screen і насичена позаконкурсна програма. Основним фестивальним майданчиком є кінотеатр «Жовтень». Повний перелік українських фільмів, які беруть участь у цьогорічних програмах, читайте тут. Повну позаконкурсну програму — тут. Перелік українських фільмів, які представлені у рамках цьогорічних конкурсних і позаконкурсних програм, можна побачити тут, а перелік фільмів-учасників повнометражного міжнародного конкурсу — тут. Про попередній день фестивалю ми писали тут.

Міжнародний конкурс повнометражних дебютів — центральна секція фестивалю. Учасники цього змагання мають найбільші шанси на отримання Гран-прі «Скіфський олень» та інших нагород.

Цьогоріч конкуренція в програмі очікується доволі жорстка, оскільки тут, зокрема, беруть участь фільми — лавреати найбільших світових кінофорумів.

Так, франко-бельгійська драма «Дальва» (режисерка — Емманюель Ніко) уже має приз ФІПРЕССІ «Тижня критики» Каннського фестивалю.

Тема фільму — провокативна і навіть скандальна: 12-річну Дальву забирають від її батька-ґвалтівника, і надалі спостерігаємо за довгим і болісним процесом соціалізації дівчини. Фільм знято точно, майстерно й делікатно, а особливо вражає робота акторки Зельди Самсон, котра провела героїню через усі стадії усвідомлення свого становища, повернувши Дальву від штучної дорослості назад у дитинство.

В іншій бельгійсько-французькій продукції «Втрачений рай» (Зено Ґратон) теж ідеться про загрожених дітей. У виправній колонії для неповнолітніх Джо готується повернутись у суспільство, не знаючи, як йому жити далі по той бік колючого дроту. Але коли до сусідньої камери потрапляє новенький на ім’я Вільям, бажання свободи починає суперечити цілковито забороненому коханню, котре спалахує між хлопцями. Фільм має надто мелодраматичний ухил, але багато в чому ситуацію рятує головний дует виконавців — Халіль Бен Ґарбія та Жульєн Де Сен-Жан.

«Втрачений рай»

Безумовно, для нашого кіно на фестивалі в цей день центральною подією стала позаконкурсна прем’єра документального фільму «Рік тигра», режисер якого Олександр Назаров зараз воює в ЗСУ. Історія починається в Харкові 1 січня 2022 року, який за східним календарем є роком Тигра.

«Рік тигра»

Герой картини, простий 55-річний чолов’яга на ім’я Олександр Золотов, під час повномасштабного вторгнення залишається в рідному районі — Північній Салтівці, що потерпає від інтенсивних обстрілів. У квартиру Олександра двічі влучають ракети від «Граду». Оселю зруйновано, гинуть домашні улюбленці — кіт і пташки. Але Золотов на зло ворогам лишається разом із лише трьома сусідами у спорожнілому кварталі. Не соромиться у висловах — причому слобожанською російською — на адресу «русского міра». Назаров використовує як професійну зйомку, так і особисті відеозаписи, які герой робить на свій телефон — і це створює почуття особливої близькості до всього, що бачить і переживає Олександр і його сусіди. Назарову вдалося створити емоційну документальну драму з яскравим героєм.

Головне фото: кадр фільму «Дальва»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
953
Читайте також
23.10.2023 22:23
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду