Найгірші в медіа. Антипремія «Детектора медіа» — 2021

Найгірші в медіа. Антипремія «Детектора медіа» — 2021

13 Січня 2022
8955
13 Січня 2022
11:00

Найгірші в медіа. Антипремія «Детектора медіа» — 2021

8955
Тріумф команди Зеленського, антивакцинаторство Гнапа та нацисти в НАТО.
Найгірші в медіа. Антипремія «Детектора медіа» — 2021
Найгірші в медіа. Антипремія «Детектора медіа» — 2021

Нехай усе погане залишається у старому році — ви, мабуть, неодноразово чули це побажання під час свят. А «Детектор медіа» тим часом визначав, які медійники, тенденції та програми найбільше заслуговують лишитися в минулому. Для цього ми провели два голосування: серед наших авторів та серед учасників Спільноти. Зведений результат визначив переможців у восьми категоріях. 

2021-й виявився роком експансії команди президента Зеленського на медійний ринок, чергового загострення російської пропаганди проти України, антивакцинаторства. На цьому фоні практично лідерам минулорічної антипремії — каналам Петра Порошенка — не вдалося виділитися чимось конкретним. Вони монотонно рятували свого хазяїна (останні два місяці — «колишнього») та часом лицемірно атакували Зеленського. «Україна 24» Ріната Ахметова своєю чергою увірвалася в номінації цілою плеядою трешових програм, ведучих та піару, але ніхто з них не зміг перемогти у своїй категорії. 

Серед номінантів точилася напружена боротьба. Програли, як завжди, глядачі.

Найгірший медіавласник року — команда президента Зеленського

Команда президента Зеленського заслужила на номінацію тим, що взагалі спробувала стати «медіавласником» та відродити практику маріонеткових ЗМІ, підконтрольних владі. Формально вони, звісно, називаються «державними», але що «Дом», що оновлена «Рада» неприховано працюють в інтересах не держави, а саме влади. Власне, методи команди президента й гарантували їй перемогу в категорії. «Дом» формально створювали як канал для окупованих територій, але невдовзі з’явилися спеціальні програми для піару президента, ймовірно — плани розширення на всю Україну і врешті токшоу із Пальчевським (sic!). Зміни на каналі «Рада» чесно описали ще в рекламі (від якої одразу відхрестилися). Але суть та ж сама: на забутий усіма канал покликали чорних політтехнологів і тепер вони піарять президента та критикують його ворогів. Це не єдині медійні потуги команди Зеленського, але сама ідея, що «нові обличчя» відроджують радянську практику… Заслужена перемога.

Найгірший журналіст року — Макс Назаров

Якби ми розбили цю номінацію на ще три категорії, обличчя каналу «Наш» перемогли б у кожній із них. Піар власника? Назаров вісім годин обслуговував Євгенія Мураєва під час його турне рідним містом. Російська пропаганда? Назаров лякає мешканців окупованих територій «чистками», якщо Україна отримає контроль над власним кордоном. Робота ведучого? Назаров висміює та перебиває будь-яких гостей, які захищають українські інтереси. У якості бонусу шоумен підтримує білоруського диктатора Олександра Лукашенка та їздить до нього в гості. Макс Назаров утілює все найгірше, що є в українській журналістиці сьогодні. А якщо ви хочете дізнатися про нього більше, читайте наше досьє.

Медійний антиваксер року — Дмитро Гнап

Дмитро Гнап зробив це вдруге. У 2019 році журналіст із начебто прекрасною репутацією обманув очікування, коли потрапив у фінансовий скандал під час президентської кампанії. У 2021 році начебто адекватний Гнап виявився противником вакцинації. При чому не таким, який тихо йде з роботи через незгоду щеплюватися. А таким, що забиває антиваксерними відео свій канал на ютубі, а потім надсилає посилання у чати противників вакцинації. Серед іншого в арсеналі Гнапа звинувачення влади в фашизмі та «влада зробила нас товаром: кредит від МВФ в обмін на масову вакцинацію». Що ж, після перемоги над здоровим глуздом колишній журналіст отримав ще одну перемогу — в нашій номінації.

Піар року — телеканал «Дом»

2021 рік відзначився дійсно захопливим піаром: щотижневим Ляшком на «Україні 24», восьмигодинними подорожами Мураєва, зачитуванням усіх можливих цитат Медведчука, зростанням кількості піару Порошенка після начебто продажу його каналів. Але найбільше авторів та читачів «Детектора медіа» вразило перетворення каналу «Дом». Наприклад, на каналі, призначеному нібито для окупованих територій, запустилося шоу «Взгляд с Банковой», де тодішня прессекретерка президента казала: «Так считает президент Зеленский, так думаю я». У новинах каналу розповідають про досягнення влади та найчастіше — особисто глави держави. Але найгірше: судячи з усього, російськомовний канал для окупованих територій планують розширити на всю країну. Щоб боротися з впливом олігархів на медіа, команда президента намагається сама почутись олігархом? 

Розпалювання ворожнечі року — Ілля Кива

Пропагандисти Віктора Медведчука люблять звинувачувати українців у «межнациональной вражде», «делении на сорты» та іншій «русофобии». Але насправді саме вони цілеспрямовано розпалюють ворожнечу та ненависть між українцями. На думку авторів та читачів «Детектора медіа», найгучніше в цьому жанрі звучала цитата члена «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви: «Что вообще происходит с Западной Украиной? Сегодня что у них там взыграли их жилы, и по их венам взыграла вот эта кровь предателей? Что они сегодня вытворяют? Кто такой Шухевич? Пособник нацистов. Так вы завтра на Западной Украине, мои дорогие, начнете школы называть именем Адольфа Гитлера. Кому ваши предки отдавали честь и клялись в верности». 

Російська пропаганда року — Віктор Медведчук та Євгеній Мураєв

Лідери «Опозиційної платформи — За життя» та партії «Наші» набрали однакову кількість голосів. І це доволі символічно, враховуючи їхню конкуренцію за звання найбільш проросійського політика в Україні. Віктор Медведчук був представлений у номінації своїм привітанням для «Единой России». Кум Путіна похвалив цю партію за «гідну відповідь на міжнародні виклики», а потім похвалив і саму Росію за «яскравий захист національних інтересів». Євгеній Мураєв цього року, серед іншого, вирішив виправдати російську агресію проти України: «А если вы переспали с соседской женой, сосед имеет право переспать с вашей?» Лишається сподіватися, що, крім перемоги в нашій номінації, ці двоє розділять і призи від держави.

Найтупіша заява року — Євгеній Мураєв

Конкуренція в цій номінації виявилася найбільш запеклою, але врешті заява Євгенія Мураєва про НАТО змогла випередити й самовикриття Іллі Киви, й виступ Євгена Шевченка проти прав людини, й «жарти» Сергія Пояркова. Отже, лідер партії «Наші» заявив, що НАТО створили колишні нацисти: «Кто входит в НАТО и Европейский Союз. Я вам скажу, кто. Большинство стран европейских, которые воевали на стороне гитлеровской коалиции и убили 8 миллионов украинцев». По-перше, навіть за найсміливішими оцінками Німеччина мала втричі менше європейських союзників, ніж зараз входить до ЄС. По-друге, Україна має значно актуальнішу війну з Росією. По-третє, серйозно, нацисти в НАТО? Після цих слів Мураєва у студії буквально засміялися.

Найгірше шоу року — пресмарафон Володимира Зеленського

Всі пресконференції за участі Володимира Зеленського включали ті чи інші звинувачення проти журналістів, але марафон у листопаді 2021 року, здається, скликали лише заради цього. Савік Шустер розхитує ситуацію в Україні, Михайло Ткач не дає президенту відпочивати, на совісті Юрія Бутусова смерті людей — це далеко не повний перелік того, що Володимир Зеленський закидав медійникам. Додайте до цього іспанський сором від поведінки Наталі Мосейчук, специфічну організацію заходу та саму манеру спілкування лідера держави й отримаєте найгірше шоу року, на думку авторів та читачів «Детектора медіа». 

***

Сподіваємося, що хоча б частина цих тенденцій справді лишиться у 2021 році. Та починаємо збирати номінантів для наступної антипремії. Якщо хочете з нами, приєднуйтеся до нашої Спільноти. А якщо ми когось злочинно забули, пишіть про це в коментарях! 

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8955
Читайте також
24.05.2022 11:05
«Детектор медіа»
4 836
11.12.2021 10:40
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
7 414
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петро Атаманюк
805 дн. тому
Автор статті дурний. Проти коронавірусу влада бореться фашистськими методами. Домовленість з МВФ про вакцинацію українців є торгівлею людьми - тіла українців не є власністю держав, щоб про них домовлятися.
Василь
805 дн. тому
Дякую, якщо читаєте це. Треба було записати головним неудачником Медведчука і Ко: мати на початку 3 канали з достойними рейтингами, потрапити під санкції, розтратити перевагу перед іншим, і на виході - мало кому потрібний укрлайв. Досягнення!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду