Збірна України з нацизму. Моніторинг інформаційних каналів 7–13 червня 2021 року

Збірна України з нацизму. Моніторинг інформаційних каналів 7–13 червня 2021 року

27 Червня 2021
6245

Збірна України з нацизму. Моніторинг інформаційних каналів 7–13 червня 2021 року

6245
На «Нашому» розповідають, що кримчанам пощастило з анексією. Прямий проводить контррозслідування плівок Медведчука. У самого Медведчука гасло на формі українських футболістів прирівнюють до свастики.
Збірна України з нацизму. Моніторинг інформаційних каналів 7–13 червня 2021 року
Збірна України з нацизму. Моніторинг інформаційних каналів 7–13 червня 2021 року

Після довгого періоду холодів літнє сонечко не принесло полегшення, а напекло голови українських політиків та медійників. У червні телеканали одночасно обговорювали «ракову пухлину» Донбасу, «плівки» Медведчука, стосунки України зі США. Здавалося б, відволіктися можна принаймні на футбол. Але й тут пропагандисти виявили, що «нащадки радянських вояків» не мають стосунку до гасла «бандерівців».

Футболки розбрату

Написи на формі української збірної з футболу стали головною та часто першою темою ефірів проросійських пропагандистів. Канали Медведчука та Мураєва прийняли пас із Москви й на двох розіграли атаку проти гасла «Слава Україні! Героям слава!». Дискредитувати намагалися як сам вислів, так і всіх, хто його вживає.

Для початку, як і про все, що не подобається Кремлю, про гасло намагалися розповісти, що воно нацистське. Наприклад, про це казав Дмитро Співак на Першому незалежному. Макс Назаров на «Нашому» розповідав, що під вислів зігували. Денис Жарких прирівнював напис на футболках до свастики та запитував: «А сколько людей служило в Советской там, Красной армии украинцев, и сколько было вот этих ОУН-УПА». Усе, як заповідало російське МЗС. Як ви вже зрозуміли, пропагандисти замовчували сучасну історію гасла, пов’язану, зокрема, і з Революцією гідності та російсько-українською війною. Якщо судити з цих ефірів, на форму збірної начебто нанесли привітання часів Другої світової. І вживають його виключно нацисти, як-от президенти Польщі й Туреччини.

Одним із небагатьох, хто все-таки згадав про зв’язок «Слава Україні! Героям слава!» та актуальних подій, став ведучий Першого незалежного Ростислав Сухачов. Ми радимо вам пройти за посиланням та на власні вуха почути слова начебто українського медійника: «[Лозунг] використовувався там різними угрупуваннями на сході, коли вони туди їхали, да, і впроваджували демократію для Луганська й Донецька». Яке щастя, що каналів Медведчука більше немає в українську ефірі — тепер вони можуть повноцінно представляти точку зору окупантів.

Сучахов намагається заслужити в Росії «Заслуженого журналіста "ЛДНР"»

Крім пошуку нацистів, російські пропагандисти займалися розділенням українців. Точніше, вони намагалися довести, що українців розділяє гасло «Слава Україні! Героям слава!». Член «ОПЗЖ» Андрій Лесик доводив це тим, що сам грає у футбол і для нього це привітання бандерівське. Канал Перший незалежний знайшов аж п’ять коментарів у фейсбуку, які засуджують вислів. «Наш» присвятив альтернативній реальності майже годину. Зокрема, Олександр Долженков (запасний Мураєв) заявляв, що підтримує рішення УЄФА про часткову заборону напису на формі української збірної. Та заперечував, що під гаслом «Слава Україні! Героям слава!» захищають Україну. Насправді вже три роки це привітання офіційно використовують в армії.

Найвеселіший момент кампанії проти футболок подарував глядачам Нестор Шуфрич. Нардеп Медведчука єдиний додумався до такого аргументу: «Я, как спортсмен, могу себе представить. Если там будет внутренняя наклейка, как она будет натирать и раздражать, соотственно, плечи и шею наших футболистов». Нарешті хоч одна компетентна людина. Так от чому Україна програла Австрії.

Ведучий «Нашого» Макс Назаров тим часом сміявся вголос, коли читав коментарі українців під дописом УЄФА. І написав «Героям слава» на собі. Ручкою зі стразиками. Детальніше про шоумена читайте в нашому матеріалі.

Сценарії каналу «Наш» звучать так, наче їх пишуть якраз подібними ручками

Зрозуміло, що, як і всі російські вкиди, цей не обійшовся без лицемірства. Уже згаданий Макс Назаров стверджував, що його не цікавить реакція Росії. Але чому тоді «Наш» не влаштував скандал в ефірі ще 7 червня, коли форму вже презентували? Також гості та ведучі проросійських каналів постійно запитували, навіщо втягувати у спорт політику. Хоча саме вони допомагали Росії надати українському гаслу політичного забарвлення та неоднозначності.

Інші інформаційні канали поставилися до ситуації значно спокійніше. Вони, звісно ж, підтримували позицію України та пояснювали, що Росію турбувала, перш за все, карта з Кримом. Володимир Горбач на Прямому нагадав, що УЄФА продає сувенірну продукцію в містах, де відбуваються матчі. Тобто українські футболки з українським півостровом мали би продаватися у Росії. Також канал Порошенка знайшов, за що вколоти Зеленського. В іншому ефірі ведуча Світлана Орловська пожартувала, що головне, аби форму не продавав Офіс президента.

Одними «плівками» двох зайців

Із кожним випуском «плівки» Медведчука, які публікувала команда Bihus.info, усе сміливіше можна було називати «плівками» Медведчука-Порошенка П’ятий президент не був фізично присутній на записах, але відігравав головну закадрову роль в історії, яку розповідав Бігус. Президент Зеленський, токшоу на «1+1» та члени «Слуги народу» використали це, аби публічно прирівняти Порошенка та Медведчука. І взаємно дискредитувати обох. На фоні цієї кампанії особливо смішно, що канали лідера «ЄС» та лідера «ОПЗЖ» теж відреагували на ситуацію практично однаково.

Телеканали Прямий (тут) та Перший незалежний (тут) називали своїх власників головними опозиціонерами України. Обидва звинувачували Офіс президента у спланованій операції. Обидва закидали розслідувачам замовність. Обидва згадували про «прокладку» Коломойського (тут і тут). Обидва (тут і тут) стверджували, що на знак вдячності за «плівки» влада роздає посади. Причому в Порошенка заявили, що автора записів зробили членом РНБО. Далі шляхи каналів розходяться, але їх продовжує об’єднувати градус абсурду.

Наприклад, Прямий у відповідь на матеріали випустив ціле контррозслідування. У ньому канал Порошенка натякає, що в Bihus.info отримали за свою роботу нову студію. Подає «спростування» «плівок» від нетитрованого кандидата «Європейської солідарності». Посилається на інформацію окупантів щодо квартири Зеленського в Криму. Та заперечує факти Дениса Бігуса. Остання частина особливо весела: Прямий стверджує, що Медведчук не мав політичної сили й не міг протягувати законопроєкти аж до часів Зеленського. Хоча навіть суто офіційно нинішні депутати об’єдналися в «ОПЗЖ» ще наприкінці 2018 року. Узагалі ж суть контррозслідування озвучили на його початку: «Останній акорд брутальної та цинічної спецоперації Офісу президента з дискредитації головного опозиційного політика країни Петра Порошенка».

Прямий вдає, що навіть не знає, хто такий це… «Медведчук»

На Першому незалежному «плівкам», серед іншого, присвятили частину суботнього токшоу. Тут стверджували, що Дениса Бігуса контролюють через «папочку в СБУ». Та перебріхували зміст записів. Пам’ятаєте, в першій частині є цілий окремий розділ про те, як насправді Медведчук не має прямого контакту з Путіним? «Шо нового ми дізналися? Те, що Медведчук напряму домовляється з Путіним [...] Це для нас не новина», — рятували імідж хазяїна на Першому незалежному. Пам’ятаєте, як в останній частині Медведчук виступає проти вигідного для України обміну полоненими та не несе практично жодної користі обмінному процесу? Його канал розповідає, що Медведчук повернув півтори тисячі українців та переживав за кожного звільненого. Пам’ятаєте, як кум Путіна допомагав енергетично шантажувати Україну та заробляв на поставках енергоносіїв? Цитуємо ведучого Першого незалежного Ростислава Сухачова: «Так звані плівки Бігуса розкрили зовсім не те, на що розраховували в Офісі Зеленського. Виявилося, що завдяки Медведчуку вдалося врятувати Україну від техногенної катастрофи».

Прямий тим часом випустив інтерв’ю з Петром Порошенком. Розмова вийшла вигадливою і за змістом, і за формою. Наприклад, у кутку екрана постійно блимав напис «Exclusive». Англійська, мабуть, краще підкреслює, наскільки унікальним явищем є тепличне інтерв’ю олігарха власному медіа. Наступного разу він побував тут аж наступного дня. Щодо суті монологу, то Петро Порошенко назвав матеріал журналістів «зомбуванням» і сконцентрувався на обміні утримуваними. Колишній головнокомандувач стверджував, що його обурила інформація про Рахмана, адже він буцімто активно боровся за звільнення заручника. Заперечував, що військового змусили чекати на прибуття президента. І заявляв, що «це абсолютне скотство — використовувати питання заручників, полонених у політичній боротьбі». У вищезгаданому контррозслідуванні Прямого якраз хвалилися, що Порошенко звільнив більше людей, ніж Зеленський. На питання, чи можна було обійтися без Медведчука, власник Прямого відповів: «Напевно, можна. Але тоді вийдіть і розкажіть це тисячам родин українських заручників».

Третьою стороною в цій ситуації стали представники влади, які активно намагалися використати «плівки» на свою користь. Здебільшого проти лідера «Європейської солідарності». Наприклад, член «Слуги народу» Олексій Устенко на «Україні 24» заявив, що Порошенко — спільник Путіна. Цікавий погляд на російсько-українську війну. Олексій Арестович, який до 2020 року був не просто порохоботом, а порохотрансформером, дивувався на 24 каналі, чому патріотична спільнота висунула «це чудо в пожованому костюмі». А також стверджував, що вже навесні минулого року зрозумів, хто такий Порошенко. Мабуть, тому посеред літа ще називав буцімто розмову Порошенка з Путіним («Тисну руку. Обіймаю») «відвагою».

Арестович душить у собі фантомного порохобота

Віталій Портников на «Еспресо» лишився «не вражений» матеріалами. Він казав, що журналістам-розслідувачам дають публікувати ті «плівки», в результативності яких «замовники» сумніваються. Ведучий 24 каналу Артем Овдієнко зізнався, що після четвертої серії розмов, якби мав машину часу, не голосував би за Порошенка у 2014 році.

Інші цікаві цитати та маніпуляції тижня

«Я нещодавно прочитав щоденники Олеся Гончара. Там є думка: якщо Україна хоче розвиватися як вільна держава, вона має відрізати ракову пухлину, яка називається Донбас», — ці слова Леоніда Кравчука спричинили справжній фурор у проросійських медіа. Світлана Крюкова натякала на старість першого президента. Нестор Шуфрич стверджував, що подібну заяву від першої особи можна було б розцінювати як посягання на територіальну цілісність. Ведуча Діана Панченко казала, що для неї цитувати Гончара так само дивно, як цитувати Гітлера. Макс Назаров заявив, що Гончар такого не писав, зате подібні дописи публікували «львівські сепаратисти». На жаль, ніхто не взяв коментар у самого Кравчука і не розібрався, звідки взялася цитата. Натомість це зробила Гала Скляревська для MediaSapiens.

Однією з головних політичних подій тижня став вихід Сергія Притули з «Голосу». Але достатньо уваги цій темі приділив лише 24 канал, де надали слово обом крилам партії. Ярослав Юрчишин жалівся на монархічний перехід влади в політсилі. Андрій Осадчук стверджував, що Кіру Рудик не можна звинуватити в «рейдерстві», адже голова партії офіційно «може все».

Прямий, 5 канал та «Еспресо» провели спільний марафон до чергової річниці безвізу, який складався з піару Петра Порошенка. У тому числі за участі Петра Порошенка. До появи Порошенка у студії про Порошенка казали: «П’ятий президент України Петро Порошенко надав можливість українцям безперешкодно подорожувати Європою» (відео) та «Порошенко, він відкрив світ» (відео). Коли Порошенко особисто зайшов до зали, гості, крім Кіри Рудик, встали. Далі Порошенко похвалив часи Порошенка. А Валерій Івасюк похвалив Порошенка, бо той буцімто не мовчав, коли Янукович прийшов до влади. Ага, Порошенко був міністром економіки.

На прощання встали вже всі

Ексрегіоналка Олена Бондаренко заявила на Першому незалежному, що Голодомор в Україні спричинили західні країни. Мовляв, вони вимагали від Сталіна розплачуватися за всі товари лише зерном. Таким чином пропагандистка замовчала примусову колективізацію, закон про 5 колосків, експропріацію продуктів, нереалістичні норми хлібозаготівель, «чорні дошки» — цілу купу причин та інструментів геноциду СРСР проти українців. І натомість вигадала історію, якій нам не вдалося знайти жодного підтвердження. Совок давно згнив, але його уламки продовжують вести боротьбу.

Американське видання «Axios» із посиланням на джерела у Вашингтоні повідомило, що Білий дім планував зустріч Байдена із Зеленським до зустрічі з Путіним. Але відмовився від цього плану через сумнівну зміну керівника «Нафтогазу». «Слуга народу» Павло Фролов в ефірі Прямого назвав цю інформацію «фейком», а джерело «невідомим». Пані та панове, медіаграмотність від людей, які продовжують ходити на «Наш».

Штатний гість «України 24» Дмитро Гордон заявив в ефірі про Віталія Кличка: «Люблю его всей душой, честно говорю. И никогда не изменю своего мнения. И никогда не буду говорить что-то другое». Пишіть у коментарях, як скоро ми зможемо використати цю фразу проти Гордона.

Іншу порцію піару Віталій Кличко отримав від ведучого Дмитра Співака на Першому незалежному. Тут подали паркет про участь мера в якійсь конференції. Помітили та похвалили тролінг Зеленського у виконанні Кличка. Розповіли про присутність Києва в топі міст за рівнем життя: «Это, кстати, ответ всем недоброжелателям. Значит, в Киеве работа идет». Нагадали про рейтинг довіри до міського голови. І навіть похвалили його окремі цитати!

Сьогодні в нашому телемагазині — Кличко!

Олександр Ткаченко в інтерв’ю 24 каналу заявив, що в часи роботи на «1+1» всіляко противився тому, аби бути інструментом. Очевидно, колишній керівник холдингу противився недостатньо сильно, раз його канали подарували нам «розслідування» Олександра Дубінського, кампанію проти Валерії Гонтаревої, третій сезон «Слуги народу» і т. п.

Ігор Лапін на каналі Прямий заявив, що показ серіалів «Кварталу» в Росії — це хабар Зеленському за державну зраду. Можливо, у справі «вагнерівців». Коли ми вже дізнаємося, що шостий президент убив свого брата?

Євгеній Мураєв на «Україні 24» заявив, що під час штурму Капітолію у США «расстреляли всех несогласных». А у «всего мира» були питання до голосування поштою. Забув уточнити, що «русского».

Узагалі тема США цього тижня була доволі популярною на проросійських телеканалах. Президента України якраз телефоном запросили до Штатів, а це означає дискредитацію дзвінка, поїздки та Байдена. Макс Назаров не міг зрозуміти, чим допоможе американський лідер, мовляв, натомість варто розмовляти з Путіним. Також «Наш» проводив опитування, в якому домінував варіант «Байден для України — ворог». Нестор Шуфрич називав візит Зеленського в США «вызовом на ковёр». Ведуча Діана Панченко підтримувала російський наратив про неповносправність американського президента. На Прямому тим часом сконцентрувалися на помилці, якої Офіс Зеленського припустився в повідомленні після дзвінка. Звідти довелося видалити слова, що Байден підтримує План дій щодо членства України в НАТО. Ведучий Тарас Березовець навів таку аналогію: «Коли дівчина каже — давайте зайдемо на чай. Вона має на увазі чай, а я, наприклад, думаю більше, ніж чай».

«Слуги народу» знову пустили на телебачення Георгія Мазурашу. Цього разу на каналі «Наш» він не зміг пояснити мирний план президента. А потім почав розповідати щось незв’язне про рівність українців: «Якщо ми сказали би Андрію Шевченку, як головному тренеру. Давай так, ти сформуй команду. Нам треба пройти там, бажано до фіналу. Але дивися, щоби в команді були лише україномовні. Ті, які виключно українською говорять. Лише ті, що ходять в українську православну церкву. Ми явно би мали би набагато менше шансів на успіх в цьому чемпіонаті». Із такими гравцями «слуги» точно не мають багато шансів на телебаченні.

Василь Голованов та Дмитро Гордон на «Україні 24» в усіх деталях розповіли, що їли та пили на «шашликах» із президентом. А про що ще говорити, коли ви зустрічаєтеся в ефірі Ахметова в найгіршому разі щотижня? В іншому інтерв’ю з Гордоном уже через три дні Голованов казав, що перед блогером мають вибачитися за критику після розмови з Гіркіним. Мовляв, записи долучили до суду у справі MH17. Чи вартувало це всієї озвученої пропаганди? Яку вагу має інтерв’ю на фоні інших доказів? Збалансувати тему такими запитаннями ведучий не міг. Адже єдиною гостею Голованова, крім Гордона, була дружина Гордона.

Подружжя Гордона та Бацман на цьому етапі мусить всиновити Василя Голованова

Віталій Портников, коментуючи «плівки» Медведчука, стверджував, що Порошенку потрібен був перекладач для розмов із Путіним. А от Зеленський та президент Росії буцімто розмовляють майже однією мовою: «І Зеленький, і Путін, я б сказав, невиліковно радянські люди. Вони з одного місця. Однієї епохи. Однієї цивілізації [...] Ненависть до професіоналізму однакова».

Зі зрозумілих причин (про це говорив Путін) проросійські канали цього тижня запитували, чому серед корінних народів України немає росіян. Тут виникає інше питання: чому начебто українських журналістів цікавлять саме росіяни?

Відповідаємо: бо вони до смішного працюють на інтереси Кремля. В’ячеслав Піховшек не лише декларує «антизападное направление» свого каналу, він стверджує, що був би щасливим, якби лідер України був схожим на Путіна. Член «ОПЗЖ» Андрій Лесик в ефірі Медведчука вітає росіян із Днем Росії. Ведучий «Нашого» Макс Назаров заявляє, що хоче, аби його діти вчилися російською. Та каже, що з Януковича зробили «негативного персонажа» ті, хто скористався Революцією. А ми думали — масове вбивство власних громадян. Кирило Куликов на каналі «Нашого» заявив, що кримчанам пощастило з анексією. А ведучі не стали сперечатися. Та й чого сперечатися, якщо Росії така думка вигідна?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6245
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду