Разумков народжений літати. Моніторинг інформаційних каналів 4–10 жовтня 2021 року

Разумков народжений літати. Моніторинг інформаційних каналів 4–10 жовтня 2021 року

27 Жовтня 2021
3173

Разумков народжений літати. Моніторинг інформаційних каналів 4–10 жовтня 2021 року

3173
Канал Ахметова замовчує офшори Зеленського, противникам Порошенка погрожують «Миротворцем», опозиція на прощання хвалить Разумкова.
Разумков народжений літати. Моніторинг інформаційних каналів 4–10 жовтня 2021 року
Разумков народжений літати. Моніторинг інформаційних каналів 4–10 жовтня 2021 року

На початку жовтня трапилася така кількість гучних подій, яка зазвичай розподіляється на кілька місяців: міжнародний офшорний скандал за участі президента України, зміна спікера Верховної Ради, смерть народного депутата Антона Полякова, нова підозра Віктору Медведчуку. Не вистачило лише напівміфічного розслідування Bellingcat про справу «вагнерівців», яке вічно «вийде ось-ось». При цьому всьому найпопулярнішою подією на телеканалах стала саме зміна керівника парламенту. Тимчасом як офшорну історію Зеленського деякі інформаційні канали вслід за центральними подавали досить… стримано.

У світлі офшорів

Кожен інформаційний канал цього тижня згадував про Pandora Papers — найбільший в історії витік даних про офшори можновладців, знаменитостей та злочинців з усього світу. Серед інших там фігурує й рекордна кількість українських імен — 38. І найгучніше з них — Володимир Зеленський. Хоча згадували про це всі, тон телеканали обрали дуже різний. Офшорні історії підсвітили редакційну політику медіа не гірше, ніж самого президента.

Наприклад, телеканал Віктора Медведчука Перший незалежний намагався використати скандал як локомотив для дезінформації про «зовнішнє управління Україною». Ведучий Ростислав Сухачов добре підсумував тези кремлівської пропаганди, які подавав як факти: «Наша влада вирішила "прапєтлять" не так, як хотіли західні партнери. Це й призвело до того, що раптом Фонд Сороса зібрав весь свій консорціум журналістів, чесних-непідкупних. І вони провели цю спецоперацію з дослідження офшорів». Ох, цей Сорос, так хотів покарати Україну, що аж організував розслідування про 90 країн. Підсудний Юрій Дудкін стверджував 9 жовтня, що на Зеленського тиснуть офшорами, бо він не зміг виконати завдання США: «Вовлечь Российскую Федерацию в полномасштабный вооруженный конфликт с Украиной». Старі гіперболізовані жарти про російську пропаганду все частіше перетворюються на реальність. Також медіа кума Путіна констатувало «знищення міфу про Зеленського» та вкотре повторювало, що шостий президент нічим не відрізняється від п’ятого (цю пісеньку ми багато разів чули рік тому). А ще Ростислав Сухачов спекулював, що автівку Сергія Шефіра обстріляли саме через офшори.

На «Нашому» темі приділяли менше уваги. Тут замовний політичний коментатор Олександр Лазарєв теж стверджував, що західні журналісти працюють на спецслужби, а політики, які зберігають гроші за кордоном, автоматично потрапляють під зовнішній вплив. О ні, тільки не Путін! Ведучі Мураєва цитували Мураєва, мовляв, офшори потрібні Зеленському для уникнення сплати податків. А Макс Назаров у шоу «Просто Назаров» робив акцент на моральному боці питання та критикував спікерів з оточення президента за незграбні виправдання.

Ще менше уваги Зеленський отримав на «Україні 24» Ріната Ахметова. 4 жовтня, тобто наступного дня після публікації розслідування, Василь Голованов коротко переказав зміст публікації в інтерв’ю з Олегом Ляшком. Про українських посадовців ведучий не згадав нічого конкретного, в сюжеті подали лише виправдання Ірини Венедиктової та Михайла Подоляка, які без контексту пояснювали незрозуміло що. Прізвище Зеленського пролунало один раз у межах цитати: «Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства». Самому Ляшку сміливості вистачило на формулювання «нинішня влада». Прямо «Нинішня влада» проти «Тієї сторони». Наступного дня Голованов порушив тему офшорів аж наприкінці інтерв’ю з Гордоном, коли на годиннику була майже 23:00. Якщо ви ніколи не відкриваєте посилання в наших текстах, зробіть виняток і відкрийте, будь ласка, ЦЕ. І подивіться, як Василь Голованов фізично страждає, аби уникнути імені президента.

Сучасний Лот намагається не стати соляним стовпом

Канал Ахметова явно намагався уникати цієї теми протягом тижня: її або зовсім не згадували, або приділяли мало часу. Ситуацію, щоправда, трохи компенсувала програма «Народ проти» з Наташею Влащенко, де в епічній битві зійшлися представники «Європейської солідарності» та «Слуги народу». Це колись члени монобільшості почувалися на токшоу невпевнено, тепер вони перебивають опонентів так завзято, що Наташа Влащенко закликає їх заспокоїтися. Арсенал, щоправда, небагатий: звинувачення опозиціонерів у брехні, переконання в законності дій Зеленського, згадки про кількість готівки в Порошенка, згадки про віллу члена «ЄС» Артура Герасимова. І, звісно, намагання довести, що офшори Зеленського хороші, а Порошенка — погані. Сергій Щербина, політичний коментатор та у вільний час журналіст, загалом повторював виправдання Зеленського щодо захисту бізнесу та заперечував зв’язок офшорів президента із виведенням грошей із «Приватбанку». Нардеп Олександр Качура, навпаки, заявив, що всі глядачі відмивали гроші «Привату»: «Коли ви на карточку “Приватбанку” отримали заробітну плату…»

Доволі підозріло про розслідування розповідав 4 жовтня ведучий Артем Овдієнко на 24 каналі. Він висловлював сумніви у значущості скандалу. Казав, що подію намагається «роздмухати» опозиція та звинувачував Петра Порошенка в лицемірстві. Переконував, що 40 мільйонів від Коломойського «Квартал» чесно заробив. І хоча згадував про можливе ухилення від сплати податків, загалом повторював аргументацію влади про буремні часи Януковича: «Український бізнес відкривав ті офшори не стільки, щоби ухилитися від сплати податків, скільки для того, щоби свої гроші убезпечити». 8 жовтня цей ведучий розповідав, що офшори є у всіх багатіїв, наголошував на різниці між офшорами Порошенка та Зеленського, а єдиним вагомим закидом чинному президенту лишив моральний.

Крім того, 24 канал став місцем зустрічі двох легенд — Данила Гетманцева, нардепа від «Слуги народу», та Сергія Лещенка, абсолютно точно не спікера Офісу президента, вибачте за сарказм. На інших каналах протягом тижня найбільше сміялися саме з їхніх спроб відбілити Зеленського. Наприклад, необережного жарту Лещенка, що офшори мають навіть власники кіосків. На жаль, особиста зустріч героїв не принесла особливих перлів. Гетманцев просто розповідав, що влада бореться з ухиленням від сплати податків. Та пояснював, чому офшори Порошенка, на відміну від офшорів Зеленського, погані.

Прямий канал. Телеканал Петра Порошенка присвятив ситуації цілий марафон «Мільйони Зе-Коломойського», всіляко акцентував увагу на зв’язку президента з олігархом, багато разів повторював слово «імпічмент». Але його глядачі все одно стикнулися з проблемою замовчування офшорів глави держави, щоправда, колишнього. Політичний коментатор Мирослав Гай заявив в ефірі, що це перший світовий офшорний скандал України після Революції гідності. Микола Величкович, народний депутат від «Європейської солідарності», сказав, що в його середовищі немає людей, які мають офшори. Ведучий Тарас Березовець стверджував, що на відміну від Panama Papers, у новому розслідуванні фігурують українські політики. Ви що, знущаєтеся? Найсвіжіше офшорне розслідування про Порошенка було оприлюднене у травні цього року, його прізвище в Panama Papers згадувалося ще в 2016-му.

Антін Мухарський жалівся, що офшорні компанії уникали податків під час війни. Тарас Березовець казав, що податки могли би піти, зокрема, сиротам. Олексій Гончаренко вважав, що президент не може діяти як бізнесмен. Ведуча Світлана Орловська розповідала про чорну мітку на державі та казала, що у світі не пробачають ухилення від сплати податків. На «Еспресо» поіменно згадали медіа, які розповіли про розслідування «Слідства.інфо». Хоча в часи Порошенка журналісти олігархічних каналів теж замовчували його прізвище.

Але не можна сказати, що Прямий зовсім забув про Порошенка. Тарас Чорновіл доводив, що в офшорах п’ятого президента не було нічого поганого, на основі висновків польської книжки-розслідування про Порошенка «Кришталеве фортепіано». Коментатор Тарас Котов на «Еспресо» використовував аргумент влади, проте «зрозумілим бізнесом» називав офшори Порошенка, а не Зеленського. Найчастіше на Прямому апелювали до того, що їхній власник сплачує величезні податки. Крім того, Прямий просто ретранслював розслідування «Слідства.інфо».

Асиметрична відповідь Прямого на редакційну політику інших каналів

У підсумку можемо констатувати повний провал українського інформаційного телебачення. Жоден канал із нашої моніторингової вибірки не зміг подати офшорний скандал за участі чинного президента якісно та збалансовано. «Україна 24» взагалі змусила задатися питанням, чи можна медіа Ахметова називати «інформаційним», якщо воно уникає інформації.

Цінуємо, коли втрачаємо

Відставка Дмитра Разумкова, за яку проголосували 284 народних депутати, спричинила на інформаційних телеканалах справжній шквал компліментів на адресу колишнього голови Верховної Ради. Більше було лише звинувачень на адресу влади.

Надія Савченко на Першому незалежному порівнювала Разумкова з чайкою, яка народжена літати, поки інші лише «жруть та сруть». Наталя Королевська згадувала, що всі великі політичні лідери переживали потрясіння, та бажала вже колишньому спікеру удачі. Євгеній Мураєв в гостях на «Україні 24» називав Дмитра Разумкова «самым качественным из них».

Наталя Королевська згадує, що Разумков «молодой»

Хоча були, звісно, й інші позиції. Наприклад, Павло Розенко на Першому незалежному вважав, що Разумкову просто хочуть перекинути голоси тих, хто розчарувався у «слугах», а в наступному парламенті союзники знову створять коаліцію. Але найяскравіше позиції голови Верховної Ради підточував ведучий Артем Овдієнко на 24 каналі. По-перше, ведучий подавав відставку спікера як його власне «політичне самогубство», мовляв, Разумков взявся критикувати Зеленського, аби «з себе виліпити самостійного політичного гравця». По-друге, Овдієнко наголошував, що голова парламенту тепер перейшов на другорядні ролі, що керівники фракцій не будуть навіть вітатися з «рядовим депутатом» і взагалі Разумков «нікому не потрібний, адже нікому не цікавий». Урешті ведучий навіть натякнув на зв’язок Разумкова з Ахметовим та вирішив, що на колишньому голові Верховної Ради висітиме «ярлик зрадника», адже він буцімто змінив політичні погляди. На жаль, Овдієнко так і не пояснив, які саме «погляди» змінив Разумков.

Найгучніша критика влади в контексті відставки Разумкова лунала на Прямому каналі. Ведуча Світлана Орловська подавала відставку Разумкова як погрозу Зеленського для всієї країни: «Якщо ти не будеш робити так, як я скажу, тебе не буде ні в команді, ні фактично у державі». Нагадаємо, що Зеленський поки що не забирає в колишніх союзників громадянство, як Петро Порошенко в Михеїла Саакашвілі. Ведучий Антін Мухарський казав, що сучасна політична культура нагадує кримінальний 95 квартал у Кривому Розі. Ексміністр Володимир Омелян вважав, що нинішнє управління державою нагадує італійську мафію. На «Еспресо» провели голосування серед глядачів про узурпацію влади президентом. Віталій Портников протягом усього тижня порівнював ситуацію у владній команді з часами більшовиків, а в суботу почав розігрувати партійні з’їзди в ролях.

На цих кадрах Віталій Портников грає вдову Леніна. Ні, серйозно

Проте в цієї історії була й друга сторона — люди, які проголосували за відставку. «Слуги народу» протягом тижня використовували стандартний набір пояснень: Разумков грав проти команди, ми делегували Разумкова й маємо право його зняти. Особливо виділилися Данило Гетманцев та Олександр Качура. Перший заявляв на 24 каналі про штучні перешкоди для розгляду ініціатив «Слуги народу», зокрема, оцю: «Згадувати про норми регламенту, які нами практично не застосовувалися [...] Ми 54 рази цього року порушували цю норму щодо інших статей». Голова податкового комітету парламенту намагається звинуватити людину в дотриманні правил та як контраргумент використовує системні порушення.

Олександр Качура на токшоу «Народ проти» («Україна 24»), де був також Разумков, закидав спікеру ледь не порушення вірності сюзерену: «Наскільки ви вважаєте, з моральної точки зору,  зараз з вашої сторони моральним є йти проти президента? Який у тому числі привів і вас до влади». Разумков, варто визнати, знайшов що відповісти: «Я не прийшов у партію з рейтингом 43%». Узагалі ця частина ефіру вийшла драматичною. «Слуги» розповідали про три періоди Разумкова, Разумков нагадував, що він досі є в чаті, де надсилали цей темник. Було весело.

У нас баланс незалежних гілок влади. Але ми змінюємо голову парламенту, коли він іде проти президента

Ще веселішими були спроби нардепів не від «Слуги народу» пояснити, чому вони підтримали відставку голови парламенту. Сергій Рудик із групи «За майбутнє» жалівся, що Дмитро Разумков не побачив його депутатської присяги. Сергій Шахов із «Довіри» стверджував, що допоміг витягнути Разумкова із «болота зеленого». На більшості каналів критикували фракцію «Батьківщина», що допомогла монобільшості звільнити спікера. Сергій Соболєв на Прямому пояснював, що Разумков — частина системи.

Інші яскраві події та цитати тижня

Одразу кілька коментаторів протягом тижня конструювали теорії змови навколо смерті народного депутата Антона Полякова. Нестор Шуфрич на «Україні 24» стверджував, що триста грамів горілки не можуть убити людину, та пропонував «выйти и попробовать». Євген Шевченко доводив, що Полякова міг убити чоловік Анни Скороход (російський бізнесмен Олексій Алякін. — «ДМ»). Тарас Чорновіл на Прямому проводив аналогії з убивством свого батька. Здається, українські політики дивляться забагато детективних серіалів.

Нова підозра Віктору Медведчуку спричинила на його ютуб-каналі нову хвилю репресій проти глядачів. У шоу «Протистояння» показали двадцятихвилинну (!) позицію адвокатів. А саму тему назвали «Фальсифікація справи проти Медведчука». В’ячеслав Піховшек присвятив захисту хазяїна половину (півтори години!) шоу «Хронология недели». За цей час, крім цитування майже всіх членів парламентської фракції «Опозиційної платформи — За життя», ведучий встиг, наприклад, прокоментувати погляд Медведчука на прокурора: «Так смотрят на человека, который не на своем месте. На шестерку». Вони такого на домашньому арешті понабиралися?

Тим часом соратники Петра Порошенка критикували акцію під його будинком та хвалили акцію під будинком Зеленського. Микола Княжицький у власному шоу на «Еспресо» в межах п’яти секунд визнав, що не знає, хто організував мітинг під будинком Порошенка, та звинуватив у цьому ж українську владу. Також Княжицький заклав у своєму відео поділ: проти Порошенка — наймані бандити, за нього — «герої війни». Наступного дня з посиланням на водія маршрутки кореспондент Прямого розповів, що під домом Порошенка мітингували п’яні. Сказав, що тітушки пограбували місцевий магазин. Та заявив, що деякі молодики перейшли на бік Порошенка, коли їм пригрозили військкоматом. Думаєте, це якось недемократично? Почекайте, адже, за словами кореспондента, людям, які мітингували під домом Порошенка, погрожували ще й потраплянням на «Миротворець». Цікаво, під яке спрямування сайта потрапляють їхні дії: злочини проти національної безпеки, миру, безпеки людства чи міжнародного правопорядку?

У нас свобода слова. Та списки ворогів Порошенка

Член «Слуги народу» Олександр Ковальчук на «Україні 24» сказав представникам опозиції, що в парламенті вони «сидять на гальорці для мебєлі».

Ведучий каналу «Наш» Макс Назаров жалівся, що електорат не читав програму Зеленського, а довірився серіалу. Ось що казав Назаров про Зеленського раніше: «Я даже в сериале "Слуга народа" снялся, да, для того чтобы вы победили в президентской гонке».

Сергій Поярков в ефірі Прямого протягом двох хвилин пожартував спочатку про мінети для влади, потім про секс Зеленського з дружиною і врешті про секс із собаками.

А це ведучий Тарас Березовець. Він стояв поруч та посміхався

Під час чергового інтерв’ю Дмитро Гордон похвалив нову студію «Часу Голованова», у якій тепер є глядачі. Ведучий «України 24» відповів: «І приємно, і одночасно неприємно. Що мене було мало». Усе ще пояснюєте їхні щотижневі зустрічі лише рейтингами?

Матвій Ганапольський жартівливо дорікнув Гео Леросу за те, що той не зробив собі «нормальне» ім’я. Та пожалівся, що з цим іменем журналісти мучаться. Дуже європейська і зовсім не ксенофобна позиція.

Віталій Портников завжди скептично ставився до Володимира Зеленського, але цього тижня ведучий «Еспресо» зовсім не добирав висловів. Наприклад, обрав термін «захоплення влади», коли говорив про виборчу кампанію Зеленського. Розкритикував серіал «Слуга народу» за самодіяльних акторів та бездарні діалоги. Та сказав, що проєкти «Кварталу» варто порівнювати не з іншими фільмами, а з російською пропагандою.

Один із лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко на каналі «Наш» фактично визнав, що сам мав офшори. І розповів, що подібні рахунки — «это была лазейка для того, чтобы не платить налоги». Могли б уже і про «вишки Бойка» запитати, а раптом?

Євген Червоненко на каналі «Наш» зізнався: «Я горжусь тем, что порой защищаю Медведчука». Це добре, що в Червоненка є нова причина для гордості, раніше він усім розповідав лише про автоперегони минулого сторіччя.

Євгеній Мураєв в інтерв’ю «Україні 24» сказав, що для нього політика — це не форма існування, а «эксцесс, который отнимает много времени. И доставляет серьезный дискомфорт». Пане Євгенію, життя одне, не марнуйте його на страждання!

Ведучий Першого незалежного Ростислав Сухачов під час обговорення офшорів Володимира Зеленського визнав, що «перечитував», наскільки The Guardian «поважне видання». Уявляєте, наскільки «журналісти» Медведчука далекі від журналістики?

Перший незалежний показав в ефірі новий випуск «Вечірньої казки з Русланом Коцабою», у якій ведучий виступає проти здорового глузду, цього разу — на боці коронавірусу. Коцаба дискредитував медичні маски та дезінфекцію; звинувачував вакцини в неефективності; переконував у низькій смертності від коронавірусу, називаючи його грипом. А як доказ подав цитату члена «ОПЗЖ» Олександра Качного, який стверджував, що грип смертельніший, ніж Covid-19. Лякав смертями від щеплень та звинувачував фармацевтичні компанії в заробітку. На завершення процитуємо вам випадковий уривок Коцаби з цього ж відео: «Рагулю не важливо, чи правда, чи реально. Йому важливо тільки перемога його ілюзій. Є люди, які ніяк не можуть збагнути, скільки б їм доказів не надав».

Отакий Коцаба, малята

І на завершення — добірка проросійської пропаганди. Ганна Герман на Першому незалежному стверджувала: що виборці знали, що Зеленський заробляв у Росії, і голосували за нього, адже підтримують співпрацю з Росією. Член «ОПЗЖ» Анатолій Бурміч розповідав, що великі держави домовляються, а маленькій (Україні) треба слухатися. От вони — державники, борці з зовнішнім впливом. Ведучий «Нашого» Макс Назаров перекладав на Україну провину за Іловайську трагедію та загарбання Криму. Його колега Ангеліна Пичик іронізувала з можливого загострення російської агресії та запитувала, чому Путін досі не напав. Член «ОПЗЖ» Олександр Лукашов на цьому ж ефірі стверджував, що Україна використовує Крим як камінь спотикання, аби не говорити з Росією про Донбас. Нагадаємо, що не говорити про Крим — це буквально позиція Путіна.

Євген Шевченко, колишній «Слуга народу», на «Україні 24» прямо легітимізував анексію Криму, якої не визнає Україна і світ: «А кто оккупировал Крым? Если так по-честному говорить, 88% тех, кто пришел на референдум, и оккупировал этот Крым. Такое ощущение, что Россия завоевала. А все крымчане такие несчастные, бедные, их там держат в полоне». Це вже звучить не як пропаганда, а як співучасть.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3173
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду