Пам’ять про Крим так просто не стерти

Пам’ять про Крим так просто не стерти

20 Травня 2019
2343
20 Травня 2019
18:00

Пам’ять про Крим так просто не стерти

2343
Фільм «1944. Крим. Депортація» – це 45 хвилин перебування в шкурі тих, кого хотіли винищити. Це спосіб через кіно донести невтамований плач за безневинно вмерлих.
Пам’ять про Крим так просто не стерти
Пам’ять про Крим так просто не стерти

У Києві, Львові та Луцьку презентували повнометражний документальний фільм «1944», знятий компанією Fresh Production за підтримки Міністерства інформації України з нагоди 75-х роковин депортації кримських татар з історичної Батьківщини. Закриті прем’єрні покази пройшли 17 травня в київському виставковому центрі ArtHall D12 і 18 травня в центральній бібліотеці Луцька і в галереї «Дзиґа» у Львові.

Невеликий фільм, усього на 45 хвилин, він є майже чорно-білим, настільки «засірені» кадри. Певно, щоб зливатися в одну лінію пам’яті, однакову з кінохронікою до 1940-х років і сумно-гіркими історія кількох героїв, дивом уцілілих до наших днів і, на щастя, ще здатних пригадати жахіття геноциду кримськотатарського народу. Тоді, 18 травня 1944 року, «спаковані» в поїзди – всі разом! – за 20 днів безперервного насильного переселення від голоду та хвороб загинуло з понад 190 тисяч понад 80 тисяч людей, трохи менше половини всіх кримських татар.

Сірий колір кадру – це колір попелу, колір смерті, як у Майданеку, Аушвіці, Дахау. Втім, цілі шокувати в режисерів, Фатіми Осман і Юнуса Паші, не було, адже шок збиває з пантелику і може легко зруйнувати емоційне налаштування. А ціль полягала в тому, щоб нагадати, щоб не забути, щоб не повторилося. Таким чином, проявляючи дублет філософських істин, виголошених сто років тому Джорджем Сантаяном: хто не пам’ятає свого минулого – приречений пережити його знову, а хто не вчиться на своїх помилках – повторить їх... Хоча історія вже повторюється: кримських татар знову намагаються витіснити з Криму. Один з героїв фільму, старезний дід-художник, згадує, як 18 травня 1944 року до них вночі прийшли російські солдати, постукали, і дали 15 хвилин на збори, не кажучи куди відвозять. А наприкінці фільму закадровий голос як альтер его автора каже, що тепер приходять знову, знову стукають і знову забирають. І знову це робить Росія.

Самі історії героїв у фільмі не нав’язливі – без пекельних подробиць натуралістичних тортур, яким тоді піддавали кримських татар, без убивств дітей, без видавлювання ложкою очей чи викидання немовлят з вагону, – лише туга й біль. Троє людей – двоє жінок і один чоловік, згаданий вище художник Садих Аджи-Селімов – занурюються в той день, у той жах, оповідаючи подробиці злочинного виселення, подробиці кошмарного переїзду і ще гіршого перебування в чужій країні без найменшої гарантії вижити.

Вдала ідея режисерів і сценаристки Мавіле Халіл коментувати хронікальні кадри на основі природного знання занять людей на екрані. Причому коментування гранично персоналізоване – мова йде від автора. Це не тільки створює атмосферу, це робить переказ особистісним, глибоко «своїм», генетичним, а це певним чином утворює предметний світ, ніби оживляє пласке зображення, за допомогою інформації перетворюючи його в цілком зрозуміле і тому близьке. Автор голосом Андрія Самініна каже: «Кадри довоєнного Криму повертають мене до минулого, в якому мене ніколи не було». І це вже налаштовує на «оживлення». Далі ми бачимо, як жінка з глечиком іде по воду («я смак цієї джерельної води пам’ятаю досі»), як вишиває дівчина на другому плані («напевно, це в придане») і що взимку вона буде в’язати шкарпетки в чотири спиці («пряжа з овечої вовни»). Як хлопчик танцює на святі, і дівчатка щасливі... А після переселення, по приїзді на Урал, протягом року, від недоїдання померло 16 тисяч людей, і кожен другий з них – дитина.

Як на мене, центральна фільмова історія, метафоричність якої очевидна, – про малюнок, зроблений ще юним Аджи-Селімовим на тільки-но пофарбованій конторі в місці заслання. Вугіллям він намалював корабель з хвилями, за що його відшмагали, побили і його ж сорочкою витерли малюнок. Та все затерти не вдалося. Потім зафарбували, але малюнок проявився. Його зафарбували ще раз, і він знову виник! Місяць, поки він ще виднівся, до нього приходили кримські татари, і згадували кораблі на Чорному морі, хвилі й гори... Автори таким чином риторично питають – чи не зрозуміло, що пам'ять не витерти, допоки є хоча б одна людина? Доведеться вбити всіх. Але як би не намагалися «витерти» з історії вірмен, українців, юдеїв, якась необорна життєдайність поновлювала їх, і з Божою поміччю помножувала...

Зрозуміло, що невибагливість форми й інформативна направленість фільму Фатіми та Юнуса не можуть забезпечити фестивального розголосу чи, тим паче, прокатних звитяг («Хайтарма» Ахтема Сеітаблаєва в цьому плані була сильнішою кінематографічно і політично, що спричинило суспільну реакцію і суттєво привернуло увагу до проблем кримських татар у Криму). Але короткий спіч двох творців документального фільму – це не голос волаючого в пустелі, це продовження минулого, правильна робота із сьогоденням і добре послання в майбутнє. До того ж, «1944» не такай уже й простий: десь виходячи за межі телевізійного формату, він цікаво зв’язує нас із часом, переосмислює використання документалістики і навіть породжує поетичність – коли до повільного руху камери над засніженими деревами додається вовк, що самотньо чимчикує, або тягуча пісня, або ледь не фізичне відчуття того, як холодно на Уралі і як страшно в цьому холоді бути з дітьми, без тепла, без їжі... Так, це жорстка поезія, це Стус, це біль.

Фінальна частина фільму позбавлена підсумків, на які, в принципі, можна було б розраховувати з огляду на тему та непридуману актуальність. Так само, як і нема, на щастя, пафосних промов з лозунгами, звинуваченнями або ж вичавлюванням сліз. Натомість автори вставляють маленький випадок із життя героя, де обігрується всім відома з анекдотів фраза «Спасіба таваріщу Сталіну за наше щасліває дєтство!». Тепер знана як абсолютний жарт з великою тінню сарказму фраза, тим не менше, жартом не є, а якщо є – то пекельним. Бо її примушували повторювати кримськотатарських дітей у дитячих будинках після кожного прийому їжі. Можна собі таке уявити: дякувати тому, хто прирік на вимирання цілий народ? І це не видумка, не іронія – це правда, що робить її ще страшнішою, але водночас мудрою кінцівкою історії, благородною, без плювання і використання варварської вимоги виймати очі за вже вийняті, залишаючи світ напівсліпим.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2343
Читайте також
19.06.2019 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
4 702
11.06.2019 16:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
5 183
31.05.2019 11:21
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 168
27.05.2019 18:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 280
29.03.2019 13:37
Олеся Анастасьєва
«Детектор медіа»
1 712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду