У низці міст Криму повністю глушать сигнал українських радіостанцій з Херсонщини – дослідження

У низці міст Криму повністю глушать сигнал українських радіостанцій з Херсонщини – дослідження

13 Вересня 2019
2080
13 Вересня 2019
10:40

У низці міст Криму повністю глушать сигнал українських радіостанцій з Херсонщини – дослідження

2080
На півночі окупованого Криму щонайменше в 10 населених пунктах повністю заблоковано сигнал українських радіостанцій, що мовлять з Херсонщини, ще в дев’яти – сигнал заблоковано частково.
У низці міст Криму повністю глушать сигнал українських радіостанцій з Херсонщини – дослідження
У низці міст Криму повністю глушать сигнал українських радіостанцій з Херсонщини – дослідження

Про це йдеться в результатах моніторингу «Кримської правозахисної групи», який був проведений у вересні 2019 року.

«Представники КПГ за допомогою автомагнітол провели моніторинг поширення радіосигналу українських FM радіостанцій в 19 населених пунктах північного Криму: містах Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой і населених пунктах, розташованих уздовж основних автодоріг – Ішунь, Зелена Нива, Вишнівка, Красноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солоне Озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка», – йдеться в повідомленні.

Згідно з моніторингом, у населених пунктах Ішунь, Воїнка, Завіт-Ленінський, Червоноармійське чутно лише по одній українській радіостанції. Натомість у Вишнівці, Новоолександрівка, Істочному і Зеленій Ниві – по дві станції, а в Предмістном – шість українських радіостанцій.

Радіо «Культура», «Крим.Реалії», «Промінь» і «Армія FM» чутно в трьох населених пунктах зі списку, радіо «Херсон FM» – у чотирьох, «Українське радіо», «Люкс FM», «Радіо НВ» – у 2 з 19 досліджених. У одному населеному пункті чути сигнал радіо «Нова Каховка».

Біля КПВВ «Чонгар» на окупованій території Криму можна почути п'ять українських станцій: «Українське радіо», радіо «Промінь», «Армія FM», «Крим.Реалії» і «Херсон FM». На частотах «Радіо НВ» і «Перець FM» чутно російське радіо «Море». Це російська станція також мовить на частоті 90,8 МГц. На частоті радіо «Хаят» мовить російський «Маяк».

Біля КПВВ «Чаплинка» на окупованій території чути сигнал чотирьох українських станцій: радіо «Культура», «Люкс ФМ» «Крим.Реалії», «Армія FM», «Промінь».

При цьому російське радіо «Супутник» мовить замість «Українського радіо». На трьох частотах мовить радіо «Море»: замість «Радіо НВ» і «Перець FM», а також на частоті 90,8 МГц. На частоті радіо «Промінь» мовить російське радіо «Вести ФМ». Хвилю «Херсон FM» заглушає російське радіо «Ватан Седасы».

У десяти населених пунктах (Мартинівка, Солоне озеро, Ермаково, Придорожнє, Зарічне, Джанкой, Овочеве, Лобанове, Красноперекопськ, Армянськ) на українських радіочастотах чутні лише російські FM-станції.

Мовлення українських FM з Чаплинки в північному Криму перекривають наступні російські станції:

  • частоту радіо «Культура» 95,3 – радіо «Крим»;
  • частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море»;
  • частоту радіо «Мейдан» 102,3 – «Супутник»;
  • частоту радіо «Хаят» 103,5 – «Маяк»;
  • частоту радіо «Промінь» 106,4 – «Ватан Седасы».

Мовлення українських FM c Чонгара в північному Криму перекривають такі російські станції:

  • частоту «Українського радіо» 100,7 – радіо «Супутник»;
  • частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Вести»;
  • частоту «Армія FM» 103 – радіо «Крим»;
  • частоту «Радіо НВ» 104,1 – радіо «Море»;
  • частоту «Крим.Реалії» 105,9 – «Вести»;
  • частоту радіо «Херсон FM» 107,8 – «Ватан Седасы».

«Таким чином, російська влада блокують українське FM-радіомовлення на півострові, незаконно захопивши українські радіочастоти і практично позбавивши громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій. При цьому влада РФ повністю ігнорує той факт, що глушіння радіосигналів засуджено Міжнародною конвенцією електрозв'язку в 1947 році і Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у травні 2019 року «Кримська правозахисна група» повідомила, що моніторинг за березнь-квітень показав: у 20 населених пунктах на півночі анексованого Криму сигнал семи українських радіостанцій повністю або частково заглушується сигналом російських FM-станцій.

Нагадаємо, що у 2014 році в анексованому Росією Криму було вимкнено передавачі українських радіостанцій і телеканалів, на їхніх частотах почали мовити російські або підконтрольні Росії кримські мовники.

У 2017 році встановлено телевежу на адмінкордоні з Кримом у Чонгарі Херсонської області для організації українського мовлення на окупований Крим, а у 2019 році збільшено висоту телевежі в Чаплинці на Херсонщині. Сигнал українських мовників з Чонгара та Чаплинки покриває північ Криму.

Фото: Кримська правозахисна група

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2080
Читайте також
20.05.2019 18:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду