Цей божевільний світ: яке майбутнє Україні пророкує новий британський серіал

Цей божевільний світ: яке майбутнє Україні пророкує новий британський серіал

19 Червня 2019
4698
19 Червня 2019
12:00

Цей божевільний світ: яке майбутнє Україні пророкує новий британський серіал

4698
В ефірі британського телегіганта ВВС завершився шоковий мінісеріал «Роки й роки», де Україна стає невід’ємною частиною інформаційного поля на всі шість серій і від сьогодні на 19 років у майбутнє.
Цей божевільний світ: яке майбутнє Україні пророкує новий британський серіал
Цей божевільний світ: яке майбутнє Україні пророкує новий британський серіал

Якщо ви гадаєте, що американсько-британський «Чорнобиль» є найбільшою кінематографічною причиною говорити у світі про Україну після представлення минулого року на Каннському фестивалі «Донбасу» Сергія Лозниці, то ви маєте рацію. Але тепер, коли вийшов серіал «Роки й роки», саме він став черговим джерелом розмов з українським центром тяжіння. І не обов’язково ці розмови є (чи будуть) такими добрими.

Уже з перших секунд серіал змушує від подиву роззявити рота — як глядачів, так і героїв серіалу: політикиня, яка стане знаковою на весь час «Років і років», говорить з екрана у прямому ефірі таку фразу: «Коли мова заходить про Ізраїль та Палестину, мені — насрати». Така неполіткоректність, засуджувана в Європі аж до судової тяганини, спочатку шокує через свою сміливість, а потім змушує задуматися. Інформація про близькосхідний конфлікт є вже віддавна такою нав’язливою і невпинною, як кулеметна черга з нескінченним боєкомплектом, що натомість викликає супротив типу «та скільки вже можна». А без інформації та її транслятора, телебачення, нам уже не обійтися.

І саме телебачення стає однією з головних вертикальних ліній серіалу. Новини відбивають час, мов барабани ритм, і жах України ритмічно вливається у світовий потік контекстуального жаху, разом із перевиборами Дональда Трампа («отримали того президента, якого заслужили»), смертю Ангели Меркель («світ став трішечки кращим»), появою трансу (запису мозку в систему) і, нарешті, захопленням українською армією уряду країни і введенням після цього «радянської армії», яку Китай закликав прибути до Києва задля «стабільності» (що цікаво, транслюють кадри «зелених чоловічків» у Криму)...

Усе це йде такими собі перебивками для магістральної, горизонтальної лінії — життєдіяльності сім’ї, яка сама є віддзеркаленням нашого божевільного часу з усіма його комедіями і трагедіями, особистими й суспільними збоченнями, банківськими і світовими катастрофами. Велике сімейство складається з англійської бабусі й чотирьох її онуків, уже дорослих людей: старший брат одружений із темношкірою й має своїх дітей, старша сестра активно протестує проти забруднення планети, молодший брат — гей, а найменша сестра — прикута до візочка, і їй це аніскілечки не заважає мати одну дитину від англійця, одну — від китайця, а також зустрічатися з іншими чоловіками.

Уся ця строкатість відповідає вибуховим процесам у світі, таким чином, ніби будує малу структуру всередині великої, мікро- в макро. І все це пов’язано. Наприклад, розвиток демократії призводить, з одного боку, до повної свободи волі, коли, приміром, гомосексуали врешті можуть одружуватися, а з іншої — як каже один із героїв — «розум відкритий до ідей». Серед цих ідей є й такі: що мікробів немає, а їх вигадали фармацевтичні компанії; що світ насправді плаский, бо й Apple зроблений не з яблук. Шестирічні діти дивляться порно на своїх телефонах, а трохи старші заявляють про свій намір завантажити себе у хмару й жити вічно...

Здавалося б, де там та Україна, як далеко вона від британських островів? І тим не менше, саме у Британію повалили біженці з України, коли туди зайшла Росія, провела референдум і 97 % українців нібито проголосували за російське громадянство («хто може в це повірити», — каже один із персонажів). Тепер по 500 людей прибуває щомісяця, і для них під Лондоном були змушені збудувати невеличке місто з контейнерів, куди нещасні українці притягли свої крісла, реліквії та тварин. Ще нещодавно — та навіть зараз! — українці нарікали на навалу мігрантів і біженців у Європі, а в «Роках і роках» саме так розглядають українців, причому деякі британці не бачать різниці між міграцією і втечею, попри солдат на вулицях українських міст і тортури.

З-поміж тих, хто втік, був Віктор (не суттєво, що його прізвище, Горія, не зовсім українське). Він — гомосексуал, а за новими проросійськими законами це — кримінальний злочин. Його піддали тортурам, щоб він видав усі «явки», били струмом, і били українці — з додатком: «з тих, хто занадто довго чекав». Він переїхав до Британії, живе в контейнері, поки не знайомиться з одним із молодших братів нашої сім’ї, і, звісно, вони закохуються.

У ретроспекції, поки сім’я святкує щорічні уродини когось зі своїх складових, Америка скидає ядерний заряд на спірну китайську територію, Європа накладає санкції на США, у США лопаються кілька великих банків, що призводить до втрати грошей у значної кількості британців — «у нас уже давно культура американська, правда ж?» — і збільшення безробіття, а в Росії та Китаї чинним президентам видають пожиттєві президентські повноваження. Британія депортує українців, які мали нахабство працювати. А в Україні 2024 року за новими проросійськими законами дозволяють комуністичну партію. І що ж вона робить, коли постає як нова сила? Правильно — починає переслідування гомосексуалів.

Органіка серіалу настільки однозначна, що входить під шкіру легко, мов найтонша голка. Легкості й непомітності голці додає гумор, класичний чорний гумор Туманного Альбіону. І ти вже сприймаєш події як грайливий, хоч і страшний репортаж зі справжнісінького майбутнього, так беззаперечно камера передає все у формі home video, такі фантастичні актори, що не грають, а живуть у кадрі, починаючи від епізодичної геніальної Емми Томпсон («Люди в чорному — 3») в ролі політикині, до Рорі Кіннера («Чорне дзеркало») в ролі старшого брата й найменших дітей, із їхньою гутаперчевою мімікою вже майстрів акторської справи. А ці катаклізми! Америка запускає ракету, і люди, що не знають, чи почнеться Третя світова, чи ні, кидаються в несамовитий танок навколо вогнища з опудалами Трампа. Або коли лопаються банки, то навіть поліцейські, що мали б охороняти двері від натовпу розлючених та ошуканих людей, приєднуються до протестів. Цьому сенсовному безладу допомагає й музика, особливий герой серіалу, складений із дитячого хору, драйвових ударних і рокового рику ритм-гітари. Цікава подібність мелодики музики «Років...» до серіалу «Вікторія», і не думаю, що це таке лише моє враження — можливо, творці хотіли би передати спорідненість одного з іншим, бо й те, й те відбувається у Британії, а в основі обох серіалів — кардинальні суспільно-цивілізаційні зміни, що все міняють із кожним своїм обертом, окрім одного, важливого, й на це натякають, це педалюють творці — на людяності, на сім’ї як родинному гнізді, де панує любов. Людство залишається доти, допоки ліві не стали крайніми лівими, праві — крайніми правими, а треті сили — не стравили одних з іншими.

В Іспанії лівий уряд був зміщений ультралівим, і почали висилати всіх біженців (як і Віктора, який перед цим зміг втекти з України й переїхати через усю Європу до Мадрида). В Афінах починаються заворушення після оголошення Греції щодо виходу з єврозони. Після відставки уряду в Італії встановили воєнний стан. Болгарію оголошено банкрутом. «Весь світ — у вогні!» — кричить британська політикиня і пропонує надавати право голосу лише тим, хто пройде тест на IQ — голосувати зможуть тільки розумні. Втім, стається ще радикальніша зміна — і прямо навпаки! — у Британії голосувати змушені всі громадяни, і в обов’язковому порядку... «Колись демократія була гарною річчю, але вже трохи виробилася»...

В усій цій політичній, соціальній та людській колотнечі, коли на заході — самотній вовк Америки, а «Східна Європа палає», Росію практично не згадують, лише двічі в першій серії, коли йдеться про російські закони в Україні та про те, що Британія поки не веде війну з Росією, і в передостанній — що депортувати (на українську, вже російську територію) не можуть через зруйновані дипломатичні контакти, а зруйновані вони, зокрема, через кібератаки з Росії на британські електростанції. Звісно, це не міняє сумної ситуації з Україною, і, певно, її цілковитого зникнення з карт світу.

По всьому «Роки й роки» є замінником «Чорного дзеркала», вже доволі затертого й не такого страшного, як на початку. Певним символом цієї заміни може бути той-таки згаданий Рорі Кіннер, що в першій серії «Чорного дзеркала» ще вісім років тому грав прем’єр-міністра Британії, якого, задля порятунку з лап збоченого маніяка принцеси, улюблениці народу, змушують у прямому ефірі спарюватися зі свинею. «Роки й роки» консолідували в собі всі жахи, зібрані колись шоуранером і сценаристом «Чорного дзеркала» Чарлі Брукером, і показали одну цільну картину, не менш жахливу, але послідовну і значно більш сенсетивну, чуттєву, добре абсорбовану кожним глядачем за рахунок простого і всім зрозумілого поняття «сім’я». Україна в контексті показаного світу — поки придуманого, але максимально реалістичного і приголомшливого — постала частинкою пазлу. Чи робить це нам честь? Навряд чи, особливо зважаючи на невеселе пророкування творців серіалу. Але, як і будь-які пророки, серіал «Роки й роки» не так стверджує про страшне майбутнє, як закликає задуматися про поки-відносно-добре сьогодення, щоби воно не поміняло полярність і не перетворилося на описане чорне дзеркало завтрашнього дня.

Фото: radiotimes

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4698
Читайте також
30.05.2020 11:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
10 699
31.07.2019 17:50
Ярослав Підгора-Гвяздовський
«Детектор медіа»
3 551
31.05.2019 11:21
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 167
20.05.2019 18:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 343
10.05.2019 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 501
13.04.2019 10:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
1 783
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду