Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня 2023 року

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня 2023 року

12 Липня 2023
417
12 Липня 2023
08:52

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня 2023 року

417
Очікування від саміту НАТО у Вільнюсі, касетні боєприпаси для України, ситуація на Запорізькій АЕС.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 липня 2023 року

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», ICTV/СТБ 

У ранковому блоці каналу «FreeДом» експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов сказав, що Україна сподівається на саміті НАТО у Вільнюсі почути: по-перше, коли і на яких умовах вона вступить до Альянсу, по-друге, які гарантії безпеки матиме до вступу, по-третє, яке озброєння отримає зараз — йдеться зокрема про касетні боєприпаси та далекобійні ракети. Запрошення до НАТО, як Фінляндія і Швеція, Україна не отримає, але це буде «фіксація станом на зараз», вважає Попов: коли ситуація в Росії зміниться, саміт НАТО може зібратися позачергово. 

Директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Максим Яковлєв говорив про європейське турне президента США Джо Байдена, а також про те, чи є загроза для саміту у Вільнюсі з боку Росії. Спокуса є завжди, зауважив гість, але «важко уявити, щоб навіть у хворій позаребриковій голові виникла подібна думка». Капітуляції колективного Заходу перед Росією точно не буде, резюмував Яковлєв.  

Член ради Центру захисту прав людини «Меморіал», росіянин Олександр Черкасов заявив, що в Україні війни не було 30 років, тоді як Росія воює постійно. (Про те, що війна в Україні йде вже десятий рік, ведучі гостю не нагадали.) За словами Черкасова, СРСР при розпаді уникнув югославського сценарію, однак потім була чеченська війна, знищений Грозний, де «загинуло більше людей, ніж нині в Маріуполі», і саме там росіяни відпрацьовували ті методи війни, які ми бачимо сьогодні. Однак дещо має витоки ще зі сталінізму, зазначив Черкасов, зокрема касетні снаряди вперше були застосовані в 1939 році при бомбардуванні Радянським Союзом Гельсінкі: ці бомби називали «хлібницями Молотова», бо радянська влада заперечувала бомбардування, стверджуючи, що кидає хліб голодному фінському пролетаріату.   

В етері показали також записане заздалегідь інтерв’ю з публіцистом, колишнім радянським політв'язнем Олександром Скобовим, яке супроводжувалося титрами «Громадяни проти Путіна: голос опозиції в Росії».  

У блоці ICTV/СТБ гості виступали переважно дуетами. Зокрема науковий співробітник Копенгагенського університету Гліб Богуш та член української робочої групи зі створення спецтрибуналу Олег Гавриш говорили про те, що в міжнародного правосуддя наразі бракує механізмів для притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців, хоча певна робота в цьому напрямку ведеться. Гліб Богуш звернув увагу на те, що Путін з моменту видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на його арешт нікуди не виїжджав, і поки немає підстав казати, що якась країна не виконає своїх зобов’язань згідно з Римським статутом. Тобто принаймні як форма ізоляції російського диктатора ордер МКС спрацьовує. 

Політичний коментатор Володимир Фесенко й голова постійної делегації України в Міжпарламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв (народний депутат від «Слуги народу») обговорювали очікування від саміту НАТО у Вільнюсі. 

Про саміт Альянсу говорили й офіційна представниця Держдепу США Андреа Калан та політологиня-американістка Олександра Філіпенко. На думку гості з США, створення на саміті ради Україна-НАТО стане визначною подією, адже «можна буде зустрічатися, все обговорювати», і це, мовляв, буде чудово. 

Експертка з питань ядерної безпеки Ольга Кошарна оптимізму не випромінювала: за її словами, мінувати Запорізьку АЕС росіяни почали навесні минулого року, відколи її захопили. «Вражає, що експерти МАГАТЕ зараз не бачать ніяких ознак мінування», — наголосила експертка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
417
Теги:
Читайте також
16.07.2023 12:22
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
739
15.07.2023 00:30
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 327
13.07.2023 23:32
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 101
13.07.2023 10:21
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
278
12.07.2023 13:05
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду