detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
19.09.2022 22:47
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня
Розслідування воєнних злочинів Росії, ситуація на звільнених територіях, приватні армії Пригожина і Кадирова, російський фейк про молоду Єлизавету ІІ.

У блоці групи каналів StarlightMedia завсектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак коментував ядерний шантаж Росії та стримуючі чинники, які впливають на Путіна – зокрема готовність Великої Британії і США на будь-який ядерний удар з боку Росії відповісти дзеркально.

Експерт Асоціації юристів України Артем Крикун-Труш говорив про розслідування катувань і воєнних злочинів армії Росії на звільнених територіях, зазначивши, що всі ці тяжкі злочини є такими не тільки за кримінальним кодексом України, а й за всіма міжнародними угодами. Тому окупанти відповідатимуть за свої дії у всіх можливих судах.

Керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко коментував зокрема великий потік людей із Криму через Керченський міст: самозваний керівник окупаційної влади Криму Аксьонов підтримує Кадирова в тому, що всі керівники регіонів мають провести мобілізацію; йдеться навіть про перекриття мосту, щоб чоловіки призовного віку не могли покинути півострів.

На думку російського опозиціонера Геннадія Гудкова, Заходу необхідно швидко і рішуче поділити російських урядовців на воєнних злочинців і тих, хто поки що таким не став. Мовляв, тоді ті, хто становитиме другу групу, почнуть активно виступати проти Путіна й інших злочинців, тільки б зберегти статки і репутацію.

Російський журналіст і літературний критик Ян Шенкман коментував ситуацію навколо Алли Пугачової і Максима Галкіна. За його словами, Пугачова стоїть над усіма представниками російського шоу-бізнесу, і її позиція має велике значення, адже її фанбаза набагато ширша, ніж фанбаза пропагандистів. Але заявити напряму, що вона проти війни в Україні, Пугачова не може, бо це, мовляв, матиме непередбачувані наслідки.

У блоці «1+1» журналіст, політик і військовий Віктор Трегубов говорив про позицію Папи Римського Франциска, який часто висловлює думки на підтримку політики і риторики Росії. На думку Трегубова, Франциск втратив свою аудиторію в західному світі і зараз працює на свою паству в Африці і Латинській Америці, тому підтримує наративи, популярні саме серед католиків у тих частинах світу. Раніше «Детектор медіа» розповідав, як російська пропаганда успішно поширює свої наративи у регіонах Глобального Півдня.

В етері показали також фільм Андрій Лошака «Розрив зв’язку». Докладніше про нього читайте в рецензії Гали Скляревської.

У денному блоці каналу іномовлення головна редакторка російського порталу After Empire Ольга Курносова говорила про нову реальність багатополярного світу, яку Путіну показали на саміті Шанхайської організації співробітництва, а також про ініціативи Євгенія Пригожина: «Кремлю необхідно звернути увагу на те, що відбувається, адже Пригожин зараз керує реальною приватною армією, і його звільнені зеки можуть натворити в Росії такого, що дев’яності їм здадуться квіточками». У наступному блоці Ольга Курносова сказала, що на російському телебаченні вже розповідають, нібито людей в Ізюмі катували і розстрілювали «українські нацисти», а збій у роботі Харківської ТЕЦ-5, та затоплення річки Інгулець — результат того, що Зеленський не вміє керувати країною.

Про небезпеку для влади Путіна власних армій Пригожина і Кадирова пізніше говорив і письменник та політтехнолог Михайло Шейтельман.

Російська журналістка Каріна Орлова, яка працює в Америці, розповідала про підкуп світових політиків спецслужбами Росії, зокрема про проросійську позицію експрезидента США Дональда Трампа: «Прихильники Трампа зараз кажуть: якби він був президентом, війни в Україні не було б. Вони мають рацію, війни не було б, була б швидка анексія України Росією, жодної підтримки від США Україна не отримала б». (Нам здалося, чи пані Орлова справді знецінила внесок українських військових і нашого народу в оборону власної країни?)

У блоці каналу «Інтер» заступниця керівника проекту StopFake Вікторія Романюк прокоментувала фейк на російському телебаченні про нібито молоду королеву Єлизавету ІІ, яка кидає гроші бідним дітям Африки, а діти збирають їх із землі. Насправді це художня робота французького режисера, знята за 20 років до народження Єлизавети. На думку Вікторії Романюк, цей фейк показали з метою не лише помститися британцям за те, що не запросили росіян на похорон королеви, але ще й знову наголосити: «Бачите, Британія і США роками були колонізаторами, і їм все прощали, а нам зараз чомусь не дозволяють встановлювати свій порядок». Знову ж таки, антиколоніальна риторика — одна з запорук успіху російської пропаганди в країнах Глобального Півдня.

Німецький політолог Андреас Умланд включався з акції перед будівлею Міністерства оборони Німеччини, учасники якої закликали прискорити надання військової допомоги Україні.

Народний депутат від «Слуги народу» Павло Сушко коментував важку ситуацію на звільненій Харківщині.

У вечірньому блоці каналу іномовлення про ситуацію на звільнених територіях, відбудування інфраструктури, розробку законодавчої бази для реінтеграції територій і людей, які жили в окупації місяцями або роками, говорила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук. Вона закликала евакуйованих мешканців Харківщини не поспішати повертатись додому, а краще пережити зиму у безпечніших регіонах.

В етері показали також фільм про життя в окупованому Маріуполі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY