Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 серпня

19 Серпня 2022
863
19 Серпня 2022
23:10

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 серпня

863
Перемовини Зеленського з Ердоганом і Гуттерішем у Львові, дії українських партизанів, пропозиція закрити кордони ЄС для росіян, проблеми російської культури.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 серпня

У блоці каналу StarLightMedia голова Центру досліджень енергетики Олександр Харченко зокрема закликав українців звикати до європейської системи опалення: «Треба забути радянські часи, коли в квартирах так жарко, що люди відкривають кватирки. Будемо економити, як це завжди роблять у Європі, ходити взимку в светрах замість того, щоб спалювати зайвий газ і опалювати вулицю».

Директор правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» Сергій Кривенко розповів про особливості призову в армію Росії, а також «Юнармію», куди вступають підлітки, їх беруть «на олівець», а у 18 років одразу запрошують до військкомату.

Дослідниця історії голокосту Ксенія Крімер зазначила, що російська пропаганда спрямована насамперед на людину, яка живе в глибинці, не має доброї освіти і готова сприймати все, що їй кажуть по телевізору. Також історикиня говорила про антисемітські настрої серед російської верхівки.

Головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус прокоментував ситуацію в Грузії: «Тоді як Україна і Молдова отримали статус кандидатів в ЄС, Грузії дали чіткий сигнал, що їх політика загравання з Росією працює проти їх зближення з західним світом».

У денному блоці каналу UA нардеп від «Слуги народу» Єгор Чернєв прокоментував заяви Путіна про цілі його «спецоперації», яка призвела до абсолютно протилежного результату, особливо щодо припинення розширення НАТО.

Експерт з питань безпеки Іван Варченко розповів, як українські партизани на тимчасово окупованих територіях тихо, але дуже дієво спонукають окупантів швидше забратися з української землі.

Аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев коментував намагання окупаційної влади підготуватися до проведення псевдореферендумів.

У блоці каналу «Інтер» директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик аналізував перемовини президента Зеленського з Ердоганом і Гуттерішем у Львові. Якщо Ердоган передасть побажання Путіна щодо перемовин на території Туреччини, наша сторона на це не погодиться, вважає експерт.

Олег Жданов коментував обстановку на фронті, а також придбання фондом Сергія Притули річного доступу до супутників: «Нам передають фото з супутників і наші партнери, але доступ до власного супутника надасть додаткову перевагу, а інформація, підтверджена і супутниками партнерів, і власним супутником, набагато корисніша для розвідки».

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав, що офіційних списків загиблих в Оленівці досі немає, а списки, опубліковані у російських ЗМІ, не мають юридичної сили. Він також згадав сумнозвісну доповідь Amnesty International: «Думаю, цій організації вже нічого не допоможе. Звинувачувати українську армію в тому, що вона своєю присутністю наражає цивільних на небезпеку, це все одно, що звинувачувати жертву сексуального насильства в тому, що вона спровокувала ґвалтівника».

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт розповів про українську легкоатлетку Катерину Табашник із Харкова, яка внаслідок російського обстрілу втратила маму і свій дім. Він також повідомив про здобутки українських спортсменів: «На всіх змаганнях піднімається наш прапор, звучить наш гімн, і світ бачить, що Україна є, Україна непереможна і нескорена».

У блоці каналу «1+1» експерт з країн Центральної і Східної Європи Іван Преображенський говорив про закриття кордонів Естонії для громадян Росії з туристичними візами і важливість цього рішення для державної безпеки Естонії. Бунту всередині Росії через це не буде, зауважив експерт, оскільки, за офіційною статистикою, більшість росіян навіть не має закордонних паспортів. Для таких людей вибухи у Криму значать більше, ніж заборона виїзду за кордон.

Політолог Дмитро Орєшкін зазначив, що «Новоросія», якою марить Путін, у складі Російської Імперії була максимально європейсько- і західноорієнтованою: Одесу розбудовував іспанець де Рібас, Донецьк будував британець Юз, уся територія була яскравим прикладом капіталістичного європейського розвитку 19 століття. Тому всі спроби Путіна загарбати цю землю і розвернути її на Схід і у радянське минуле приречені на провал.

Політконсультант Олексій Ковжун висловився про російську культуру: «Вся російська культура в тому, що треба терпіти, бо Христос терпів, треба слухатись командира і ще наливати, а на поличці обов’язково стоїть Достоєвський або Чехов, якого ніхто не читав».       

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
863
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду