Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 серпня

17 Серпня 2022
775
17 Серпня 2022
08:48

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 серпня

775
Переслідування незалежної преси в Росії, зменшення енергозалежності Євросоюзу від Росії, ситуація на ЗАЕС, підготовка судилища в Маріуполі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 серпня

У ранково-денному блоці каналу UA редактор російського студентського журналу DOXA Армен Арамян говорив про досвід своєї команди. Його колеги захищали студентів, які виходили на мирні протести, підтримуючи Навального, а згодом проти цих журналістів порушили кримінальну справу.

Незалежний білоруський військовий аналітик Олександр Алесін розповів про використання дронів на війні з росіянами, зокрема про успіхи української армії, яких вдається досягати завдяки розвідувальним дронам.

Німецький політолог Андреас Умланд коментував стратегію ЄС щодо російських енергоресурсів: продовження роботи атомних електростанцій, активний перехід на зелену енергетику, заповнення газових сховищ із родовищ Північно-Західної Європи.

Головний редактор інформаційного порталу «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах розповів про скрутне гуманітарне становище та розпад економіки в Афганістані в річницю приходу до влади руху «Талібан»: «Афганістан — це нагадування для всього світу про необхідність визначитися: чи ми йдемо далі у цивілізоване майбутнє, чи лишаємось у минулому, у середньовічній диктатурі».

В етері показали також документальний фільм «#ВУкраїні» про роботу криміналістів поліції у перші дні квітня після звільнення Київщини від окупантів та програму «Винуватці війни», головним «героєм» якої був пропагандист Дмитро Кисельов.

У блоці каналу «Інтер» Олексій Іжак розповів про ситуацію на Запорізькій АЕС. Якщо станеться катастрофа, подібна до Чорнобильскої, винні в цьому будуть лише росіяни, наголосив фахівець, позаяк обстріляти територію ЗАЕС здалеку будь-чим, навіть HIMARS, неможливо.

Пізніше у блоці StarLightMedia голова ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков говорив про ядерний шантаж Росії, порушення на ЗАЕС всіх семи протоколів ядерної безпеки, чого в історії ще ніколи не було. На думку Плачкова, станцію треба відключати і переводити в режим очікування, хоча під дулами автоматів цілковитої безпеки досягти неможливо навіть при повному відключенні всіх енергоблоків. Фахівець зауважив, що оболонка реактору справді може витримати потрапляння снаряду або навіть літака, але тільки за умови адекватної роботи персоналу, а досі нічого не відомо про фізіологічний і психологічний стан персоналу ЗАЕС.

Інженер-фізик Андрій Ожаровський, на відміну від Плачкова, не впевнений, що реактор не зруйнує влучання снаряда, оскільки всі оболонки ЗАЕС були виготовлені ще у радянські часи і можуть витримати максимум падіння літака-«кукурузника». Водночас він погодився, що зупинка всіх реакторів може зменшити ймовірні жахливі наслідки аварії для усієї Європи, і висловив нерозуміння, чому «Енергоатом» не зробив цього ще в березні.

Російський експерт Андрій Піонтковський вважає заборону громадянам Росії в’їзду в ЄС необхідною, називаючи її мінімальним притягненням росіян до колективної відповідальності.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк говорив про підготовку судилища над військовополоненими, яке планують провести у Маріуполі, ситуацію на ЗАЕС, а також дискредитовані, на його думку, міжнародні організації – Amnesty International і Червоний Хрест, які показали свою неспроможність допомагати тим, хто справді потребує допомоги.

У блоці групи каналів StarLightMedia керівник правових програм Московської Гельсінської групи Роман Кісєльов розповідав про фільтраційні табори, громадян України, депортованих з окупованих територій до Росії — зазвичай у депресивні, віддалені, північні регіони. За словами правозахисника, російські представництва правозахисних організацій не мають доступу до контролю і спостереження за ситуацією.

Запрошена професорка Університету штату Пенсильванія Тетяна Михайлова розповіла зокрема про зростання популярності серед росіян юаня як «валюти для зберігання».

Політтехнолог і письменник Міхаїл Шейтельман говорив про те, які сторони обирають російські діячі культури. Зокрема Григорій Чхартішвілі (Борис Акунін) отримав громадянство Великої Британії і став вже британським письменником, Дмітрій Биков став американським письменником і пише книгу про Зеленського англійською мовою, Віктор Пелєвін вже давно німецький письменник, а Дмітрій Глуховський тепер іспанський письменник, і всі вони висловлюють активну підтримку Україні. А актор Євгеній Миронов приїхав у Маріуполь, на руїни драмтеатру, де загинули сотні людей, і бідкається, що артисти хочуть грати, а будівля в такому «нєпріглядном состоянії»…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
775
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду