Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 серпня

18 Серпня 2022
809
18 Серпня 2022
22:33

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 серпня

809
Вибухи в Криму, ядерний тероризм Росії, колективна відповідальність білорусів, пропозиція закрити кордони ЄС для росіян.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 серпня

У блоці каналу «1+1» директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця сформулював цілі Росії: «Росія взяла той саме курс, що колись СРСР – панування у світі на противагу США. Але для цього потрібні союзники, а, окрім Білорусі, ніхто не поспішає бути активним союзником Росії. Індія дружить з Росією тільки за нафту. Туреччина не може бути союзником, оскільки є членом НАТО».

Російський політик-опозиціонер Ілля Пономарьов сказав про повернення Криму під контроль України: «Це можливо тільки через труп Путіна, причому у прямому сенсі цих слів».

Російська фотографиня й журналістка Вікторія Івлєва розповіла про перебування в Лисичанську з волонтерами, які евакуювали мирних мешканців.

Редактор «Нової газети. Європа» Кирило Мартинов говорив про ядерний, газовий і продовольчий шантаж Росії, а також про вибухи у Криму: «Люди починають усвідомлювати ціну подій, які відбулись вісім років тому в Криму за участі Росії». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про реакцію кримськотатарської спільноти на вибухи в Криму: «У той день мені дзвонили всі друзі, які чекають повернення України на півостров, і казали, що вони “п’ють святкову каву” — це такий кримськотатарський вислів». Пізніше, у блоці каналу «Інтер», Рефат Чубаров коментував ситуацію в Криму вдруге.

Журналістка видання «Важливі історії» Катерина Фоміна розповіла, як проїхала всією Київщиною, збираючи факти про злочини російської армії в Україні, і про зйомки її командою документального фільму. У блоці каналу «Інтер» вона також про це розповідала.

Російський політичний експерт і соціолог Ігор Ейдман пояснив, чому для окупантів важливо провести на захоплених територіях «референдуми» — щоб показати своєму внутрішньому глядачеві хоча б якийсь завершений етап «перемоги»: «Населення вже починає напружуватись, що воюють-воюють, а свята все нема і нема». Детальніше про наміри росіян зімітувати референдуми читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

У денному блоці каналу UA директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова пояснила, навіщо росіяни завозять раніше вивезених українців назад в окуповані міста — задля створення пропагандистської картинки, мовляв, люди повертаються на «звільнені» території, і там у них все дуже добре.

Володимир Фесенко говорив про ймовірні сценарії завершення війни і про зустріч президентів України і Туреччини Зеленського і Ердогана з генсеком ООН Гуттерішем у Львові. Однією з тем їхньої розмови мала бути можливість перемовин між Україною і Росією.

Відповідальний з питань юстиції Народного антикризового управління (Варшава, Польща) Михайло Кирилюк закликав не звинувачувати мирних білорусів у тому, що з їх фактично окупованої території в Україну летять ракети. Ведучий, Денис Похила, заперечив: білоруси у 2020 році не довели до кінця свою революцію, тож мусять нести колективну відповідальність. Гість своєю чергою відповів, що в 2020 році українці не дуже-то допомогли білорусам, білоруси зараз набагато більше допомагають українцям. Зрештою обидва погодилися, що у нас із білорусами спільний ворог, проти якого треба боротися разом.

На думку політтехнолога Бориса Тизенгаузена, в росіян повинен виникнути асоціативний ланцюжок: «Путін – втрата грошей», «Путін – втрата роботи», «Путін – заборона виїзду в ЄС». Тільки тоді вони зрозуміють, що відбувається. Пізніше у блоці каналу «Інтер» заступник голови Об'єднаного перехідного Кабінету Білорусі Павло Латушко говорив про намагання Путіна перетворити Білорусь на економічний військовий придаток Росії та масовану проросійську і антиукраїнську пропаганду, що ведеться у Білорусі.

В етері були також програми «Нью-Йорк» — про життя українських і російських біженців в США і «Останній день диктатора» — про династію правителів Північної Кореї і Саддама Хуссейна.

Британський журналіст і письменник Андрій Остальський коментував пропозицію закрити кордони ЄС для росіян і «смерть» російської журналістики, а російський опозиціонер Дмитро Гудков — виставку «Армія-2022»: «Це все не для вас і не для Заходу, а тільки для внутрішнього глядача, якому цікаво, куди йдуть податки, якщо немає швидкої перемоги».

У вечірньому блоці каналу UA політолог Павло Лузін говорив про вплив війни та санкцій на російський військово-промисловий комплекс, а журналіст Костянтин Скоркін — про депортацію людей з окупованих територій до Росії, фільтраційні табори, роботу волонтерів в Росії, які допомагають українцям виїхати через європейські кордони назад в Україну, а також про редепортацію через небажання росіян розселяти у себе біженців і «годувати» їх. Жителів Маріуполя майже силою повертають назад, розповідаючи, що все в їхньому місті вже спокійно, хоча у багатьох немає навіть домівок, у які можна повернутись.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
809
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду