Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 липня

16 Липня 2022
1194
16 Липня 2022
23:14

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 липня

1194
Ракетами по освіті, харківська «Хартія», нація впертих оптимістів, оголошення в розшук ведучого Євгенія Кисельова.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 15 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Ранкові ракетні удари по двох найбільших університетах Миколаєва — педагогічному і кораблебудування — коментувала співзасновниця ГО «Смарт Освіта» Іванна Коберник. На її думку, важливо показувати світу ці злочини проти української освіти і українського майбутнього: «Світ досі думає, що тут російська армія воює проти української армії. Тому ми повинні показувати, що тут відбувається насправді».

Про поточну ситуацію у Вінниці, яка напередодні постраждала від ракетних ударів по центру міста, говорили зокрема начальник відділу криміналістичного забезпечення головного слідчого управління Нацполіції України Ігор Малиш, речник ДСНС у Вінницькій області Олександр Кутовий, радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смирнов, який наполегливо попросив всіх реагувати на сирени повітряних тривог, позаяк ракетні обстріли зі сторони Росії посилюватимуться пропорційно збільшенню її втрат на фронті.

Всеволод Кожемяко, бізнесмен-міліонер, який до 24 лютого працював у Європі, в інтерв’ю розповів, чому вранці 24 лютого вирішив повернутися в Україну, щоб боротися з окупантами. «Два дні, поки їхав машиною з кордону до Харкова, думав тільки про те, щоб Харків не здався, доки я доїду», — каже Всеволод Кожемяко. Приїхавши, він організував добровольче формування «Хартія». Добровольці мають такі ж соціальні привілеї, як і солдати регулярної армії, але не можуть отримувати військові звання і зарплатню від держави. У «Хартії» є люди, чиї сім’ї перебувають в евакуації в Україні чи за кордоном, і Всеволод власним коштом регулярно підтримує сім’ї своїх товаришів по службі. Він також розповів, як минає день кожного бійця, та як його друзі-бізнесмени допомагають армії.

Соціологиня, засновниця і директорка компаній Gradus Research і Corestone Group Євгенія Близнюк розповіла, як змінилося наше суспільство із початком повномасштабного вторгнення. «Раніше я казала, що українці — це нація втомлених оптимістів, а зараз я кажу, що українці — це нація впертих оптимістів, — сказала Євгенія. — Тому що, незважаючи ні на що, ми віримо, що все буде добре і ми переможемо».

Засновник ГО «Східна правозахисна група» Павло Лисянський припустив, що справжня причина смерті полоненого громадянина Великої Британії Пола Урі, який помер 10 липня нібито від стресу і хвороб, — катування. За словами правозахисника, донецькі окупанти брешуть про мораторій на смертну кару, «Східній правозахисній групі» відомо про щонайменше вісім випадків застосування терористами смертної кари. «Думаю, ГУР Міноборони ідентифікує всіх причетних до смерті іноземного громадянина, спецслужби Великої Британії теж не забаряться з реакцією, тим більше що це порушення всіх міжнародних конвенцій і правил ведення війни»,  — зазначив Лисянський.

Навіщо в Росії терміново скликали Держдуму та Радбез, в етері міркували політкоментатор Володимир Фесенко, російська політична аналітикиня Ольга Курносова, російський журналіст Ігор Яковенко і політтехнолог Сергій Гайдай, на думку якого «керівництво Кремля хотіло подивитись на готовність депутатів швидко зібратись і приймати швидкі рішення». В ексдепутата Держдуми Геннадія Гудкова інша версія: «Термінові скликання відбуваються тільки коли необхідно ухвалити дуже важливі й глибокі рішення — щодо війни, воєнних союзів тощо. Думаю, сьогодні там відбулось щось настільки глибоке, і були такі розбіжності, що ніхто не зміг домовитись і навіть Путін не зміг це контролювати. Щось їх налякало».

Голова Центру досліджень тоталітарних ідеологій (США) Юрій Ярим-Агаєв на початку розмови привітав ведучого Євгенія Кисельова з тим, що журналіста в Росії оголосили у розшук, на що Кисельов відповів: «Шість років мене шукають, не можуть знайти. Агов, я тут!» Далі гість перейшов до теми допомоги Україні від США, зокрема анонсованої програми тренування українських пілотів. «Я бачу, що потяг підтримки України поставлено на рейки, головне — не давати його зупинити, — зауважив Ярим-Агаєв. — А це активно намагається зробити Росія заявами про те, що вся зброя із США передається ворогам США».

Російський опозиційний політик Леонід Гозман теж привітав Євгенія Кисельова з оголошенням в розшук, а Кисельов Гозмана своєю чергою — із викликом у Слідчий комітет як фігуранта кримінальної справи. Утім, Гозман, за його словами, не зрозумів, навіщо його викликали, адже справа ця давня і несерйозна: «Це було просто нагадування від «великого начальства», що про мене пам’ятають».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1194
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду