Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 липня

12 Липня 2022
1324
12 Липня 2022
21:45

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 липня

1324
Обстріл Харкова, газовий шантаж, криза у Шрі-Ланці, фейки про «втому від України».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Про обстріл з боку окупантів житлових районів Харкова, внаслідок якого загинули шестеро людей, зростання кількості жертв ракетного удару по місту Часів Яр, ситуацію в інших прифронтових містах і селищах в етері розповідали зокрема експертка International Strategic Action Network for Security Марія Авдєєва, речниця Державної служби з питань ліквідації надзвичайних ситуацій у Донецькій області Вероніка Бахал, речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, воєнні експерти.

Мешканка Харківщини, дружина полоненого Юлія Сонько в інтерв’ю розповіла, як у перші дні повномасштабної війни до них у будинок вдерлося з десяток окупантів. Вони обшукали дім і забрали чоловіка Юлії, попри те, що він не був військовим. Уже чотири місяці з ним немає зв’язку.

Тему повернення Канадою Німеччині турбіни для відновлення роботи «Північного потоку-1» та газового шантажу, до якого вдається Росія, коментували аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд, керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання Олексій Оржель, директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович, а також завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. За словами останнього, у випадку з турбіною йдеться «не про обхід санкцій Канадою і Німеччиною, а про створення перепон для російських маніпуляцій газом». Приблизно таку ж думку висловив директор соціальних проєктів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Ще однією темою для обговорення стали причини владної кризи в Шрі-Ланці. Про це говорили російський економіст Сєргєй Жаворонков, експерт-міжнародник Євген Добряк, який вважає, що на продовольчу кризу в регіоні вплинула зокрема і блокада українського експорту морським шляхом, а також експертка з питань Східної Азії Наталя Плаксієнко-Бутирська. На думку останньої, ситуація в Шрі-Ланці позначиться на всьому Індо-Тихоокеанському регіоні. «Останніми роками Китай і Індія почергово впливали на Шрі-Ланку, тож зараз час їм діяти разом задля розв’язання проблеми», — сказала експертка.

Професорка Ольга Брусиловська торкнулася кризи на Балканах, яка набирає обертів. Болгарія блокує вступ Північної Македонії до ЄС, у пастці опинилася й Албанія, позаяк ЄС розглядає заявки Північної Македонії і Албанії разом. А посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині в 2010-1017 роках Олександр Бойченко нагадав про різанину у Сребрениці, що почалась 11 липня 1995 року, і наслідки цієї трагедії для сербських диктаторів, відповідальних за неї. На думку Бойченка, вивчити цей урок мусили б і російські диктатори.

Заступниця головного редактора проекту StopFake Вікторія Романюк проаналізувала природу російської пропаганди на прикладі фейків щодо відставки британського прем’єра Бориса Джонсона, яка в російських медіа подається як знак втоми Європи від «українського питання» і як перша з низки відставок проукраїнських політиків у Європі. Дарма, що ці міфи швидко розвінчуються, — російська пропаганда, за словами Вікторії Романюк, діє емоційно, «тут і зараз». Головне — шокувати, випустити емоційний імпульс. Однак що у пропагандистів на язику, те в російської верхівки на умі, зауважила експертка. Сьогодні, крім фейків про «втому від України», поширюються також фейки щодо «мирних угод», які нібито готуються на Заході, а також про енергетичну і продовольчу кризу, в якій начебто винні Україна та її союзники. Росія намагається змінити картину світу через медіа і робить це агресивно, брутально, використовуючи смерті стареньких, дітей… Зміни в свідомості споживачів пропаганди стануться, вважає Вікторія Романюк, але тільки після болючої поразки Росії.     

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко говорив про благодійні концерти, які влаштовують українські музиканти задля підтримки нашої армії і біженців, зокрема про майбутній спільний тур українських музикантів з оркестром Метрополітен-опера. Згадали й виключення з Української федерації фігуристів олімпійського чемпіона і чемпіона світу Віктора Петренка, який у липні взяв участь у льодовому шоу дружини речника Путіна Пєскова Татьяни Навки. За словами Олександра Ткаченка, українські артисти повинні зробити з цієї історії належні висновки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1324
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду