Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 липня

20 Липня 2022
971
20 Липня 2022
22:26

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 липня

971
Бойові дії на сході та півдні, відносини Росії та Китаю, Путін в Тегерані, вибори у Великій Британії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 19 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

У блоці каналу «1+1» журналіст Роман Цимбалюк розповів, як зрозуміти, чи росіянин підтримує українців і виступає проти війни, чи насправді працює на Кремль: «Якщо ви чуєте риторику “У всьому винен Путін” або про “братські народи” — це вже привід замислитись».

Журналіст-міжнародник Олексій Коваль говорив про взаємини Росії і Китаю, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин – про перші ознаки переведення російської економіки на воєнні рейки, а політолог Максим Ялі — про різкі заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який заявив, що у разі укладення миру за умовами Росії жодна санкція проти неї не буде скасована, і Росія повинна це зрозуміти.

Директорка інформаційної служби телеканалу «Дождь» Єкатеріна Котрікадзе повідомила, що канал, який мовчав із березня, тепер мовитиме з Латвії та Грузії.

Історик Олександр Алфьоров розповів про ситуацію з освітою на окупованих територіях та тиск на вчителів історії, географії та літератури: «Саме ці предмети мають певний ідеологічний характер, і це жахливо, що дітям через школу хочуть доносити думку, що окупант – хороший. Але я сподіваюсь, що і надалі вчителі окупованих територій відмовлятимуться співпрацювати з окупантами».

Канал UATV у своєму блоці показав інтерв’ю з режисером і драматургом Владиславом Троїцьким про виставу його театру «ДахаБраха», який зараз виступає у європейських містах. «Ми показуємо у виставі те, що зараз переживають українці. Вистава скомпонована на основі реальних щоденників біженців. Це не персональна історія, це глобальна історія людства», — каже Троїцький.

У етері були також коментар воєнного експерта Михайла Самуся і постійна, як наголосили ведучі, рубрика «Карта війни».

У блоці StarLightMedia Олексій Коваль вдруге розповів про відносини Росії та Китаю, а директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос — про поїздку Путіна в Тегеран (уперше він про це розповідав у блоці каналу «1+1»).

Йшлося також про результати перемовин Джо Байдена в Саудівській Аравії (економіст Олексій Кущ) та економічну ситуацію у Казахстані і залежність економіки Казахстану від Росії та Китаю (казахстанський політолог Дімаш Альжанов).

Російський кінокритик Віктор Матізен поділився враженнями від відвідин кінотеатрів: «Там рідко буває більше чотирьох людей, найчастіше я сиджу в залі один. Показують переважно дешеві фільми, незрозуміло, для кого створені. А також огидні пропагандистські фільми, які нічого не збирають у прокаті».

У блоці «Інтера» експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев говорив про можливість постачання в Європу азербайджанського газу замість російського, російський економіст Сєргєй Алєксашенко – про вплив санкцій на російську економіку та олігархію, а експерт із зовнішньої і оборонної політики Росії Павєл Лузін – про велику кількість загиблих і полонених бурятів і башкирів у армії Росії як не стільки етнічний, скільки соціально-економічний чинник.

У блоці каналу «Україна 24» політтехнолог і письменник Міхаїл Шейтельман говорив про приховану і повзучу мобілізацію в Росії, а соціолог Ігор Ейдман — про мобілізацію в «бідних» регіонах Росії.

Ведучі Євгеній Кисельов і Віолетта Логунова розповіли про «широке обговорення» пов’язаного із законом про олігархів рішення Ріната Ахметова передати ліцензії телеканалів, які раніше йому належали, державі і продекламували цитату з інтерв’ю Ахметова газеті «Корр'єре делла Сера». В інтерв’ю канали Ахметова були названі безумовними лідерами ринку, які в умовах війни неможливо продати, а антиолігархічний закон — дискримінаційним. Потім ведучі навели ще одну цитату з інтерв’ю — не про канали, а про «демократичну Україну без корупції», якої ми всі потребуємо.

Пізніше інша пара ведучих — Олег Білецький і Юрій Бібік — виголосила те саме вдруге.

Ігор Семиволос втретє розповів про Путіна в Тегерані.

Боротьбу за крісло прем’єр-міністра Великої Британії коментували екс-керівник російської служби Бі-бі-сі Андрєй Остальскій та письменник Оуен Метьюз. Останній зокрема висловив сумнів у розумових здібностях однієї з кандидаток, пригадавши, як познущався з неї глава МЗС Росії Лавров, коли вона прилетіла до Москви в хутряній шапці, а потім відмовлялася визнавати приналежність Росії Воронезької і Ростовської областей. Ведучі не заперечували.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
971
Теги:
Читайте також
24.07.2022 10:00
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду