Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 липня

18 Липня 2022
1217
18 Липня 2022
22:31

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 липня

1217
Відсторонення Баканова і Венедиктової, річниця авіакатастрофи МН17, скандал навколо «Трійці», «Маріупольський щоденник».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 17 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» запустив моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Про президентські укази щодо відсторонення від посад голови СБУ Івана Баканова і генпрокурорки Ірини Венедиктової стало відомо надвечір, тож його по черзі коментували гості вечірнього блоку мовлення — народні депутати від «Слуги народу», член Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський і заступниця голови цього ж комітету  Мар’яна Безугла. У відповідь на запитання ведучого щодо причин рішення Веніславський обмежився порадою дочекатися, поки про причини скаже сам Зеленський, зате Безугла натякнула, що СБУ, попри високу ефективність окремих підрозділів, виявилася інфільтрованою російською агентурою, яка активізувалася із початком повномасштабного вторгнення.

У восьму річницю авіакатастрофи борту Малайзійських авіаліній MH17 авіаексперт, ексконструктор конструкторського бюро «Сухой» Вадім Лукашевіч розповів про причетність донецьких терористів та армії Росії до збиття боїнга, про хід розслідування, яке, як відомо, очолили Нідерланди, та свою участь у суді на боці обвинувачення.

Про розслідування авіакатастрофи МН17 і конкретних відповідальних в армії Росії за збиття літака говорив і журналіст-розслідувач, керівник Bellingcat Христо Грозев, який зачепив тему прихованої мобілізації в Росії і «стану паніки», в якому, на переконання Грозева, перебуває Путін.

За словами юриста з міжнародного і повітряного права Андрія Гука, суд щодо авіакатастрофи МН17 матиме величезне значення для загального трибуналу і розуміння Заходом того, що вже вісім років відбувається в Україні. Оцінка подій, яку дасть суд, визначення статусу бойовиків — не «комбатантів», а злочинців — встановлять фундамент для багатьох інших справ, адже є ще позов України до Міжнародного Суду ООН про фінансування Росією тероризму, колективний позов до Європейського суду з прав людини та інші, в яких вирок суду щодо збиття рейсу MH17 зіграє велику роль. Чи фігуруватиме у справі прізвище Путіна? Це малоймовірно, вважає Андрій Гук, для цього є інші процедури. Але без згадки про Росію в цьому вироку не обійтися.

Російський юрист Роман Мельниченко в інтерв’ю розповів як його затримали та порушили проти нього адміністративну справу за репости про дії російської армії в Україні. За словами Романа, в російських вишах є спеціальна посада. Людина, яка її обіймає, має тільки одне завдання: досліджувати соціальні мережі викладачів і студентів і звітувати щодо небажаних постів або репостів «проректору з безпеки», який є співробітником ФСБ.

Адвокати Артем Крикун-Труш (Україна) і Ніколай Полозов (Росія) дали російським військовим детальні інструкції, як ухилятися від служби, писати рапорти на звільнення, а якщо все це не спрацює — як здаватися в полон.

У коментарі галериста Марата Гельмана йшлося про скандальну передачу ікони «Трійця», написаної в XV сторіччі Андрєєм Рубльовим, від Третьяковської галереї до храму Святої Трійці: «Ця боротьба велася з 2008 року. Кримінал в тому, що будь-яке переміщення ікони 600-річної давнини неодмінно призведе до її руйнування». Передумовами такого рішення, на думку Гельмана, є те, що «Путін постійно дивиться на Петра І і бачить, до чого призводив релігійний підйом. Він думає, що це допоможе йому в мобілізації».

Восьмирічний Єгор, автор знаменитого «Маріупольського щоденника», і його мама Олена поділилися спогадами про перші дні війни, про те, як ховалися від бомбардувань у підвалі, де Єгор і записував свої спостереження, що потім вразили увесь світ. Як евакуювалися з рідного міста, куди більш за все хочуть повернутися. «Для кого ти писав свій щоденник?» — запитали ведучі. «Просто так», — відповів Єгор. «Яким ти пам’ятаєш Маріуполь?» «Гарним». «А де любив гуляти?» «Біля моря і драмтеатру…»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1217
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду